Eklem Ağrısı ve 7 Olası Nedenini Keşfedin
1. Enfeksiyonlar
Bu, eklem ağrılarının en yaygın nedenlerinden biridir. Düzgün temizlenemeyen bir yaranız varsa, Staphylococcus aureus ya da Streptococcus gibi yaygın bakterilerle enfekte olmuş olabilir.
İlk başlarda acı hissedeceksiniz, sonra enfeksiyonun neden olduğu ateş ve titreme ortaya çıkacaktır. Bu durumda tıbbi müdahale gereklidir. Doktorunuz muhtemelen bakterilerle savaşmak için intravenöz antibiyotikler reçete edecektir.
Bu durumda özel yardım almak önemlidir. Yoksa, enfeksiyon kötüleşebilir ve vücudunuzun geri kalanına yayılabilir. Bu da ölümcül olabilen sepsise neden olabilir. İyi haber, tıbbi tedavinin çok basit, uygulanması kolay ve zamanında arandıysa ucuz olmasıdır.
2. Gut
Çok fazla protein tüketirseniz, vücut metabolik işleminin bir parçası olarak ürik asit üretir ve fazla proteini ortadan kaldırmaya çalışır.Ne yazık ki, protein alımı gerçekten yüksekse, vücuttan düzgün şekilde atılamaz. Böylece proteinler birikir ve eklemlerde şişmeye neden olur.
Bu durum gut olarak adlandırılır. Belirtileri şunlardır:
- Etkilenen bölgede ısı
- Şişme
- Dokunmada duyarlılık
- Etkilenen bölgede kızarıklık
Yüksek miktarda protein almak bu durumun tek sebebi değildir, ancak ana sebeplerden biri olduğunu bilmek de önemlidir. Gut ile ilişkili diğer faktörler ve eklemlerinizin zarar görmesine neden olan faktörler arasında alkol tüketimi, fazla şeker tüketimi ve fazla kilolu olmak bulunur.
Bu sorundan kaçınmak için sadece iyi beslenmeli ve sağlıklı bir yaşam tarzı kurmalısınız.
Şu da ilginizi çekebilir: Eklem Ağrısı için Doğal Tedaviler
3. Laym hastalığı
Laym hastalığı, eklemlerinizin ağrımasının bir diğer nedeni olabilir. Bu, enfeksiyon bulaşmış bir kene tarafından ısırıldığınız zaman bulaşan bir hastalıktır. Bu hastalık, kene bir kişiden kan aldığı ve bir bakteri aktardığı zaman oluşur.
Semptomlar şunları içerir:
- İsilik
- Ateş
- Vücut ağrıları
- Boyun tutulması
- Yorgunluk ya da halsizlik
Bu soruna sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, doğru bir teşhis için doktora gitmelisiniz. Neyse ki, antibiyotik tedavisi, enfeksiyonu gidermek ve diğer eklemlere ve iç organlara yayılmasını önlemek için yeterlidir.
4. Lupus
Lupus otoimmün bir hastalık olarak sınıflandırılır ve eklem ağrılarının bir başka nedeni olabilir. Üstelik, düzgün bir şekilde tedavi edilmezse, tüm eklemlerinizi etkileyebilir. Bu durum, bu hastalığın tipik bir sonucudur çünkü bağışıklık sistemi sanki zararlı dış ajanlarmış gibi vücudun farklı kısımlarına saldırır.
Bu, lupusun eklemleri, cildi, kanı, böbrekleri, kalbi, akciğerleri ve diğer organları etkileyebileceği anlamına gelir.
Bu hastalığı olan insanlar aşağıdakilerden zarar görebilir:
- Kurdeşen
- Saç kaybı
- Ağız yaraları
- Solunum problemleri
- Bellek sorunları
5. Belsoğukluğu (Gonore)
Gonore, cinsel organları ve eklemleri etkileyen, gonokoksik artrit olarak bilinen soruna neden olan ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Bu hastalığınız ve eklem ağrınız varsa, jinekoloğunuzla konuşarak tedavi değişikliğine ihtiyaç duyup duymadığınızı öğrenmelisiniz.
Bunu taşıyıp taşımadığınızdan emin değilseniz, ama önlem almadan çok aktif bir cinsel yaşam geçirmiş ya da geçiriyorsanız, aşağıdaki belirtilere dikkat etmeniz gerekir:
- Ateş
- Alt karın ve eklem ağrısı
- Şişkinlikten dolayı ellerde ve bileklerde ağrı
- İdrara çıkarken yanma
- Kurdeşen
Bu yazımıza da bir göz atın: Kemikleri ve Eklemleri Güçlendirmenin Yolları
6. Romatoid artrit
Romatoid artrit, eklem ağrısının başka bir olası nedeni olabilir. Bu tür eklem iltihaplanması şişkinlik ve sabah sertliği ile karakterize edilen otoimmün bir hastalıktır. Diğer belirtileri ateş, yorgunluk ve kilo kaybı olabilir. Romatoid artrit genellikle hafif başlar ve zamanla ellerde deformasyona neden olabilir.
Tedavisi uzun sürer ve aşağıdakileri içerir:
- Fizyoterapi
- İlaçlar
- Egzersizler
- Cerrahi müdahale
İdeal seçenek en başından etkilerini en aza indirgeyecek ve en az rahatsız edici olan tedaviyi seçmektir.
7. Tekrarlayan hareketler
Yukarıda belirttiğimiz eklem ağrısı nedenlerinin sizinle hiçbir ilgisi olmayabilir. Bu durumda hareketlerinize dikkat etmeniz gerekir. Bu, ağrıyan bölgelerde canınızı yakan ya da sizi rahatsız eden aynı hareketleri yapıp yapmadığınızı anlamanıza yardımcı olacaktır.
Bazen, fark etmediğimiz bazı etkinliklere alışmış oluruz. Dahası, onları sahip olduğumuz sağlık sorunlarıyla ilişkilendirme olasılığımız da düşüktür.
Tekrarlayan hareket aşağıdakilere sebep olabilir:
- Tendinit. Bu kasın kemiğe bağlandığı tendonun şişmesidir. Eklemlerin düzgün hareket etmesini önler.
- Ligamentlerin şişmesi. Ligamentler lokomotor sistemin bir parçasıdır ve hasar görmeleri eklemlerin hareketini tehlikeye atabilir.
Eklemlerinizin zarar gördüğünü fark ettiyseniz, bir doktora danışmanızı öneririz. Böylece sorunu bulabilir ve bunun için uygun tedaviyi almaya başlayabilirsiniz. Başta hiç bir şey olmayacağını düşünebilirsiniz. Ama zamanla problemleriniz artacaktır ve bunlar gündelik yaşamınızı etkilemeye başlayacaktır.
Ana resim Wikihow.com’un izni ile yayınlanmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Laslett, M. (2008). Evidence-Based Diagnosis and Treatment of the Painful Sacroiliac Joint. Journal of Manual & Manipulative Therapy. https://doi.org/10.1179/jmt.2008.16.3.142
- Enseki, K., Harris-Hayes, M., White, D. M., Cibulka, M. T., Woehrle, J., Fagerson, T. L., … Torburn, L. (2014). Nonarthritic Hip Joint Pain. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy. https://doi.org/10.2519/jospt.2014.0302
- Kidd, B. L. (2006). Osteoarthritis and joint pain. Pain. https://doi.org/10.1016/j.pain.2006.04.009
- Soler-González, J., & Torrecillas, D. R. (2007). Gonorrea. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(07)71537-2