Emzirirken Saç Dökülmesi: Nasıl Başa Çıkılır?
Kadınlar emzirirken saç dökülmesi yaşayabilir. Ancak buna emzirmenin kendisi değil, emzirmeye denk gelen bir süreç neden olur. Doğum sonrası dönem veya lohusalık, bazı kadınların yaşadığı büyük saç dökülmesinin asıl suçlusudur.
Normalde her gün 50 ila 100 saç teli kaybedersiniz. Bebek doğduktan sonraki ilk 3 ayda çok daha fazla saç kaybedersiniz. Bu nedenle, bu durum insanların emzirmeyi suçladığı bir efsanedir.
Emzirirken saç dökülmesi neden olur?
Saçların dökülmesi doğaldır. Aslında, doğal saç döngüsünün bir parçasıdır. Uzama 2 ila 3 yıl arasında sürer ve eşzamansızdır, bu da tüm saçların aynı anda büyümediği veya aynı anda dökülmediği anlamına gelir.
Döngü sırasında saçın %90’ı uzar ve %10 ila %15’i dinlenme aşamasındadır. Dinlenen saçlar dökülür ve yenileri büyümeye başlar.
Yani saçların dökülmesi normaldir. Ancak hamilelik ve doğum sonrası dönemde normal döngüde bir değişiklik olur. Vücudunuzun hamilelik sırasında salgıladığı hormonlar, saç uzamasını hızlandırarak daha az dökülmesine neden olur.
Ardından, doğum yaptıktan sonra hamilelik sırasında dökülmeyen saçlarınızı kaybedersiniz. Tıpta telogen effluvium olarak bilinen bu fenomen normaldir ve tersine çevrilebilir.
Ayrıca okuyun: B Vitamini: Faydaları ve Bu Vitamini İçeren Gıdalar
Emzirirken saç dökülmesini en aza indirmenin püf noktaları
Normal bir süreç olduğu için emzirirken saç dökülmesi durdurulamasa da, o dönemde saçınıza bakmak için bazı doğal ipuçlarını takip ederek saç dökülmesini en aza indirebilirsiniz.
1. B vitamini alın
B6 vitamini harika bir saç dostudur. Palafox Virgil’e göre B6 vitaminini ağızdan almak saç dökülmesini iyileştirmeye yardımcı olur. Ancak, bu takviyeleri doktorunuz reçete etmelidir.
Unutmayın, B vitamini, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit), B6 (piridoksin) ve B7 (biyotin) içeren bir gruptur. Ayrıca B9 folik asit ve B12 kobalamindir.
B6, B7 ve B12 saç bakımı için en çok bilinenlerdir. Ek olarak, hepsi vücutta besinlerden enerji elde etmek gibi önemli rolleri yerine getirir.
2. Daha iyi beslenin
Saç dökülmesini azaltmak için beslenmenize özellikle dikkat etmeniz de önemlidir. Bir önceki bölümü takip ederek ve herhangi bir takviye veya hap almadan B vitaminini diyetinize dahil ederek tüketiminizi artırabilirsiniz.
Bu vitamini içeren birçok yiyecek vardır. Özellikle balıklarda bol miktarda B12 bulunur. En çok tavsiye edilenlerden bazıları, 8.9 mikrogram B12 vitamini içeren sardalyalardır.
Baklagiller (mercimek, fasulye ve lima fasulyesi) 444 ila 482 mikrogram B9 vitamini yani folik asit içerir. Normal şartlar altında her gün yaklaşık 400 mikrogram tüketilmesi önerilir.
Karaciğer ve böbrek gibi diğer inek sakatatları da yüksek oranda B vitamini içerir. 100 gram karaciğerde 80 mikrogram B12 vitamini vardır.
Şuna bir bakın: Ketojenik Diyet Sebebiyle Saç Dökülmesi Görülür Mü?
3. Saç derinize masaj yapın
Bunu doğru yaptığınızdan emin olun. İlk olarak, saç türünüzü bilmeli ve kuru mu yağlı mı olduğunu öğrenmelisiniz. Masaj yaparak, cildin yağlı kalmasına yardımcı olan yağ bezlerini uyarabilirsiniz.
Çok fazla sebum üreten yağlı saçlarınız varsa, bezleri uyarmamak için avucunuzun içine masaj yapmalısınız. Kuru saçlarınız varsa parmak uçlarınızla masaj yapın. 2 veya 3 dakika boyunca dairesel hareketlerle hafifçe masaj yapın.
4. Peki ya güzellik kürleri?
Bu süre zarfında, nötr pH’lı, yumuşak ve saç dostu ürünler kullanmak en iyisidir. Saçınızı boyamak istiyorsanız, bunu bir uzmanla konuşmak en iyisidir.
Unutmayın, saç deriniz hassas bir aşamadan geçiyor ve boyalar, şampuanlar ve saç kremleri saçınızın sağlığını etkileyebilecek kimyasallar içeriyor.
Emzirirken saç dökülmesi geçicidir
Bu tüm doğum sonrası kadınlar için atlatılan ve normal bir aşama olmalıdır. Ancak, çok uzun süre devam ettiğini ve saç dökülmesinin aşırı olduğunu düşünüyorsanız bir dermatologa başvurmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Suro J. El pelo. Generalidades y funciones. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. Volumen 5 / Número 4 / octubre-diciembre 2007. Consultado 18/02/2021. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/cosmetica/dcm-2007/dcm074g.pdf
- Palafox-Vigil G, García-Esquivel MA, Galván-Martínez S. Antioxidantes y pelo. Dermatol Rev Mex
2015;59:421-429. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/derrevmex/rmd-2015/rmd155j.pdf - Lobo, Betty Vásquez, and Armando J. Vásquez Lobo. “Piel y embarazo.” MedUNAB 5.14 (2002): 83-99.