B Vitamini: Faydaları ve Bu Vitamini İçeren Gıdalar

Dengeli beslenme vücudumuzun düzgün çalışması için gerekli gıdaları sağlar. Fakat eksik kalmaması için hangi gıdalarda B vitamini bulunduğunu da bilmeniz gerekir. Bu vitamin günlük beslenmenizin olmazsa olmazlarındandır.
B Vitamini: Faydaları ve Bu Vitamini İçeren Gıdalar

Tarafından yazılmıştır Ivan Aranaga Amengual

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

B vitamininin insan vücudu için son derece önemli olduğunu duymuşsunuzdur. Peki bu gruba dahil olan farklı vitamin türlerinin neler olduklarını biliyor musunuz? B vitamini içeren en iyi besin kaynaklarından haberdar mısınız?

Hem bu gruba dahil olan vitaminler hakkında fikir edinmek hem de bunları için en iyi gıdaları öğrenmek için okumaya devam edin!

B Vitamini

Vitaminler insan vücudu için son derece önemli olan mikro besin kaynaklarıdır. Organların düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan pek çok maddeyi barındırırlar.

Pek çok vitamin türü bulunmaktadır fakat bugünkü yazımızda B grubu vitaminlere odaklanacağız. Bu vitaminler en çok şu alanlarda fayda sağlarlar:

  • Vücudumuzu ve organlarımızı oluşturan hücrelerin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamak.
  • Vücuda enerji sağlamak.
  • Tükettiğimiz karbonhidrat, protein ve yağları enerjiye dönüştürmek.
  • Önemli besin maddelerini taşımak.

B vitamin kompleksi birlikte çalışam bir vitamin grubudur. Bu grupta şunlar yer alır:

  • Tiyamin (B1)
  • Riboflavin (B2)
  • Niyasin (B3)
  • Pantotenik (B5)
  • Piridoksin (B6)
  • Biyotin (B7 ya da diğer bilinen adıyla H vitamini)
  • Folik asit (B9)
  • Kobalamin (B12)

Buna da göz atın: B6 Vitamininin Faydaları

B Vitamini Nelerden Alınır

Yukarıda bahsettiğimiz vitaminler doğal halde bazı gıdaların içinde bulunurlar. Yani dengeli beslendiğiniz sürece ihtiyacınız olan vitaminleri yediklerinizden alabilirsiniz.

Fakat bu vitaminleri pompalamak için takviye de alabilirsiniz. Herhangi bir eksikliğiniz olduğunda ya da bazı organik işlevlerinizi iyileştirmek istediğinizde doktorunuz size vitamin takviyesi önerisinde bulunacaktır.

Sırada bu vitamin gruplarından ve hangi gıdalarda bulunduklarından söz edeceğiz.

Tiyamin ya da B1

Tiyamin metabolik fonksiyonlarınızı desteklerken iştahınızı da düzenler.

Bu vitamin jambon, zenginleştirilmiş tahıllar, lifli yeşillikler, mercimek, bezelye, yemiş ve buğday tohumunda bulunur.

Riboflavin ya da B2

Biyotin açısından zengin gıda
Yumurtalar B vitaminleri, özellikle de riboflavin açısından zengin gıdalardır.

Riboflavin güzel bir cilt için son derece önemlidir. Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinde bulunmaktadır.

Tabii tek riboflavin kaynağı süt ürünleri değildir. Ispanak, kuşkonmaz ve koyu yapraklı yeşilliklerde de bulunmaktadır. Ayrıca, tavuk, balık, yumurta ve tam tahıllı gevreklerde de riboflavin bulunur.

Niyasin ya da B3

Kaselere konmuş çeşit çeşit yemişler
Baklagiller ve tahıllar niyasin ya da diğer bir adıyla niyasin açısından son derece zengindir.

Niyasin sinir sisteminin ve kardiyovasküler sistemin düzgün çalışmasına katkı sağlayan bir kompleks B vitaminidir. Ayrıca, enerjik hissetmenize yardımcı olur.

En iyi niyasin kaynakları tavuk, somon ve ton balığıdır. Baklagiller, tam tahıllı gevrekler, fıstık ve makarna da aynı şekilde niyasin içerir. Hatta bunlar bu vitaminden en çok faydalanabileceğiniz gıdalardır.

Pantotenik Asit ya d B5

Pantotenik asit enzimlerin çalışması ve gelişim için son derece hayati bir önem taşır.

En iyi pantotenik asit kaynağı avokado, yoğurt ve bunların yanı sıra mercimek, bezelye ve diğer baklagillerdir. Ayrıca brokoli, mantar ve tatlı patates tüketerek de küçük miktarlarda fakat yeterli pantotenik asit tüketmiş olursunuz.

Piridoksin ya da B6

B vitamini açısından zengin muz
Muz harika bir vitamin ve mineral kaynağıdır; ciddi miktarda B6 içerir.

B6 alyuvar üretimini desteklediği için son derece önemli bir vitamindir. Bundan ötürü, sağlıklı bir dolaşım sisteminin olmazsa olmazıdır.

En iyi B6 kaynakları kümes hayvanları ve kabuklu deniz ürünleridir. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler, muz, patates ve tam tahıllı gevreklerden de B6 alabilirsiniz.

Biyotin ya da B7

B vitamini kaynağı soya soslu somon
Somon biyotin ve diğer B vitaminleri açısından son derece zengindir.

Biyotin cilt için çok yararlıdır ve özellikle sağlıklı saçlar ve cilt için kullanımı önerilir. Ayrıca enzimlerin gerekli enerjiyi almasına da yardımcı olur.

Biyotin yumurta sarısında, ciğerde, somonda ve avokadoda bulunabilir. Benzer şekilde, meyve ve sebzelerin çoğunda, peynir ve tahıllarda da biyotin bulunur.

Bir B Vitamini Türü: Folik Asit ya da B9

Çoğumuz folik asitin alyuvarlar ve sinir sistemi için son derece önemli olduğunu biliyoruz. Ayrıca emriyonik gelişim için de önemli olmaları itibarıyla hamile kadınların alması gereken vitaminlerdendir.

En iyi folik asit kaynakları yapraklı yeşilliklerdir. Fakat bunun yanı sıra tam tahıl ürünlerde de bulunurlar.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Sağlıklı Bir Cilt İçin Dört Vitamin

B12 Vitamini

B6 vitamini gibi B12 de alyuvar üretimine katkı sağlar. Sinir sisteminin çalışmasına yardımcı olur ve embriyonik gelişime katkı sağlar.

Bu vitamin et, tavuk, hind, balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi hayvansal çoğu gıdada bulunur.

Fakat hayvansal olmamalarına rağmen takviye içeren gevrekler ya da soyalı besinlerde de b12 vitamini bulunur.

Beslenmelerini doğası gereği vegan beslenenlerde b12 eksikliği görülebilir. Bundan ötürü veganların b12 takviyesi alması gerekir.

Dengeli beslenme ve B vitamini

Artık B vitamini içeren gıdaların hangileri olduklarını biliyorsunuz. İhtiyacınız olan vitaminleri hangi gıdalarda alacağınıza karar verebilirsiniz.

Sağlıklı ve dengeli beslenmenizi, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm B vitaminlerini ve gerekli diğer vitamin ve mineralleri almayı ihmal etmemenizi öneririz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Li K., Liu C., Kuang X., Deng Q., et al., Effects of multivitamin and multimineral supplementation on blood pressure: a meta analysis of 12 randomized controlled trials. Nutrients, 2018.
  • Djokic G., Vojvodic P., Korcok D., Agic A., et al., The effects of magnesium – melatonin – vit B complex supplementation in treatment of insomnia. Open Access Maced J Med Sci, 2019. 7 (18): 3101-3105.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.