Emzirmekten Kaçınmak: Ne Zaman Gereklidir?

Ne zaman bebeğinizi emzirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor musunuz? Bugünkü yazımızda hangi hastalıkların bebeğinizi emzirmemeniz gerektiği anlamına geldiğini öğrenin. 
Emzirmekten Kaçınmak: Ne Zaman Gereklidir?

Tarafından yazılmıştır Antonella Grandinetti

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin yaklaşık 6 aylık olana kadar sadece anne sütü içmelerini öneriyor. Ancak ne yazık ki bazen emzirmekten kaçınmak gerekebilir. Bugün, bu durumların bazılarından bahsedeceğiz.

Emzirmekten kaçınmak: Bebeğinizi emzirmemeniz gereken 7 durum

bebek emzirmekten kaçınmak

Genel olarak anneler, aşağıda tarif edeceğimiz hastalıklardan biri olmadığı sürece, hasta olduklarında bile bebeklerini emzirebilirler. Hastalık hayati açıdan tehlike oluşturuyorsa ya da sütün içine geçebilecek ilaçlar alıyorlarsa bebeklerini emzirmemeliler.

İspanya’nın Denia kentindeki Marina Alta Hastanesi, küçük boyutlu hastalıklar (grip, anjin, gastroenterit, sistit) için yaygın kullanılan farklı ilaçların emzirme ile uyumluluğu hakkında bir internet sitesi yayınladı; buradan bakabilirsiniz.

Peki, bir annenin hastaneye yatması gerektiğinde veya ciddi bir enfeksiyonu olduğunda ne olur? Şimdi bahsedeceğimiz durumlarda emzirmekten kaçınmak gerekebilir.

1. İnsan T hücresi lösemisi

İnsan T-hücresi lösemisine retrovirüs yol açar. Bir hücreyi başarıyla enfekte ettikten sonra, RNA’sını DNA’ya dönüştürmek için bir enzim kullanır. Burada konak hücrenin DNA’sıyla karışır ve çoğalır. Bu enfeksiyon emzirme yoluyla anneden bebeğe geçebilir.

2. HIV virüsü

HIV virüsünün anne sütünden geçtiği kanıtlanmıştır. Bu nedenle bir kişide bu virüs varsa emzirmekten kaçınması en iyisidir.

Ancak araştırmacılar HIV-pozitif annelerin bebeklerini emzirebilecekleri farklı yollar üzerinde çalışıyorlar. Seçenekler üzerinde yapılan araştırmalar hala devam ediyor.

3. Galaktozemi: Emzirmekten kaçınmanız gereken durumlar

Bu hastalık, çocuğun, anne sütündeki laktozu oluşturan şekerlerden biri olan galaktozu sindirememesi ile karakterizedir. Çocuğun karaciğerine ve merkezi sinir sistemine zarar verebilen nadir görülen bir kalıtsal hastalıktır.

Üç sınıf galaktozemi vardır ancak teşhis edilmeleri çok zordur. Periferik veya orta seviyede galaktozemi olan kişiler, belirli miktarda galaktoz tüketebilmelerine rağmen, birçok doktor emzirmeden kaçınmalarını tavsiye edecektir. Bunun nedeni hastalığın tam türünü belirlemenin mümkün olmamasıdır.

4. Yüksek riskli hamilelik

hamile uzanan kadın

Emzirmekten kaçınmanız gereken durumlardan bir diğeri de riskli hamilelik durumudur. Hamileliğiniz riskli değilse, doktorlar genellikle bebeği emzirebileceğiniz konusunda hemfikirdirler. Ancak kanama veya potansiyel prematüre doğum ihtimali varsa genellikle emzirmemeniz gerektiğini söylerler.

5. Sitomegalovirüs

Sitomegalovirüs taşımanız halinde emzirip emziremeyeceğiniz konusundaki veriler tartışmalıdır. Bazı çalışmalar, bu virüsün anne sütüyle aktarılmasının prematüre bebeklerde ciddi hasara yol açabileceğini göstermektedir. Ancak bu konuda kesin bir bilgi yoktur.

Ayrıca araştırmalar, anne sütünün dondurulmasının virüsü devre dışı bırakmaya yardımcı olabileceğini ve bebeklerin güvenli bir şekilde beslenmesini sağlayabileceğini gösteriyor. Bu konuda mutlaka doktorunuzla konuşun.

6. Belli ilaçları almak

Bazı ilaçları düzenli olarak almanız genellikle emzirmeden kaçınmanız gerektiği anlamına gelir. Örneğin anksiyolitikler, antiretroviral ilaçlar, migren ilaçları veya uyku hapları alan insanlar için durum böyledir. Ayrıca kemoterapi için de aynı şey geçerlidir.

Size özgü kişisel durum hakkında bilgi almak için doktorunuzla konuşun.

7. Bağımlılıklar

Bebeği emziremeyeceğiniz iki durum, alkol ve uyuşturucu bağımlılığıdır. Hatta hamile kalmaya çalışmadan önce bile alkol ve uyuşturucu kullanımının bırakılması tavsiye edilir.

süt bebek emzirmekten kaçınmak

Emzirmekten kaçınmanızı gerektirmeyen hastalıklar

Yukarıda belirtilen hastalıklar dışındaki diğer hastalıklar, tıbbi bir kontrendikasyon olmadığı sürece emzirmeyi engellemez. Bunun yanı sıra aşağıdaki hastalıklardan herhangi birinden muzdaripseniz doktorunuza danışın:

  1. Hepatit: Hepatit B ve C anne sütüyle geçmez. İlk durumda, anne taşıyıcı olduğunda hastalığın yayılmasını önlemek için yenidoğan, genellikle hastalığa ve spesifik immünglibuline karşı aşılanır.
  2. Chagas hastalığı: Bu konudaki veriler yetersizdir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan son çalışmalar bu hastalığı olan annelerin emzirmeyi bırakmalarının gerekmediğini göstermektedir.
  3. Mastitis: Meme bezi iltihabı emziren annelerde yaygın olarak görülür. Emzirmeyi bırakmalarına gerek yoktur. Hatta bebeğin memeyi emmesi, rahatsızlıklarını gidermeye yardımcı olur.
  4. Tüberküloz: İspanya Pediatri Derneği verilerine göre tüberküloz durumunda emzirme sorun değildir.
  5. Suçiçeği: Doktorlar, genellikle emzirmeye devam edilmesini ve yenidoğanın izlenmesini önerirler. Hatta bebeğe suçiçeği aşısı yapılması mümkündür.
  6. Meme ameliyatı: Memelerinizi büyültmek veya küçültmek için meme ameliyatı geçirdiyseniz bebeğinizi sorunsuz bir şekilde emzirebilirsiniz. Elbette süt üretimi kadından kadına değişiklik gösterir.

Astım, alerji, hıçkırık ve hipertiroid de emzirmeden kaçınılması gerektiği anlamına gelen hastalıklar değildir. Her zaman söylediğimiz gibi, kendinize özgü kişisel durumunuz hakkında doktorunuza danışın. Kimse size doktorunuzdan daha iyi tavsiye veremez.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.