En Yaygın Boğaz Rahatsızlıkları

En sık görülen boğaz rahatsızlıkları özellikle çocuklarda sık görülen rahatsızlıklardır. Tedavileri basittir, ancak kendi kendine ilaç almanın cazibesinden kaçınmalıyız.
En Yaygın Boğaz Rahatsızlıkları

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

En yaygın boğaz rahatsızlıkları genellikle hafiftir ve çoğunlukla farinks ve gırtlağı etkiler.

Bununla birlikte, ilaçların, özellikle de antibiyotiklerin yanlış kullanımı ile ilgili oldukları için onlara çok önem atfedilir. Aslında, Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre, nüfusun tahminen %50 ila %60’ı kendi kendine ilaç kullanıyor. Bu çok tehlikeli bir uygulamadır ve nedenini bu makalenin ilerleyen bölümlerinde anlatacağız.

Boğaz rahatsızlıkları neden kaynaklanır?

Boğaz bozukluklarının bulaşıcı olan ve olmayan kaynakları vardır. Bulaşıcı koşullar, virüslerin, bakterilerin veya mantarların sonucu olanları içerir.

İspanyol Kulak Burun Boğaz Derneğine (SEORL) göre, en yaygın boğaz rahatsızlıkları virüslerin sonucudur. Bununla birlikte, bakterilerin neden olduğu durumlar da sık görülür.

Bulaşıcı olmayan kaynaklı boğaz rahatsızlıkları alerjik, tahriş edici veya travmatik olabilir. Bu durum grubunun sık görülen bir nedeni, gastroözofageal reflünün neden olabileceği tahriştir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Farenjit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Yaygın boğaz rahatsızlıkları: Farenjit ve bademcik iltihabı

Hem farenjit hem de bademcik iltihabı, farenksin hastalıklarıdır ve akut veya kronik olabilirler. Tutulum derecesi ve etkilenen alan, bademcik iltihabı mı yoksa rinofarenjit mi olduğunu belirler.

Öte yandan, etkilenen bölge daha genel ise buna farenjit veya farengotonsillit denir. Farenjitin %80’inin kaynağı viraldir, ancak bazı durumlarda bu süreçler gelişebilir ve bakteriyel süperenfeksiyona neden olabilir.

Viral enfeksiyonlar arasında en sık görülenler grip ve soğuk algınlığının sonucu olanlardır. Bakteriyel enfeksiyonlara ise çoğunlukla A grubu streptokoklar neden olur.

boğaz ve faranjit
Farenjit, çocukları yetişkinlerden daha fazla etkiler.

Belirtiler

Çocuklukta, bu koşulların belirtileri yaşla ilgilidir. Çocukluk nüfusu birkaç gruba ayrılır: Bebekler, okul öncesi çocuklar ve okul çağındaki çocuklar.

Genel olarak, yetişkinlerin yaşadığı semptomlar, okul çağındaki çocukların yaşadıklarına çok benzer.

Yaygın semptomlar şunları içerir:

  • Boğaz kuruluğu hissi
  • Balgam
  • Zonklayan ağrı
  • Boğazı temizleme ihtiyacı

Teşhis ve tedavi

Sıklıkları, tedavileri ve şiddetleri farklı olduğundan viral ve bakteriyel enfeksiyonlar arasında ayrım yapmak önemlidir. Bir tür durumu semptomlarına göre diğerinden ayırt edebilirsiniz. Ancak genel olarak çoğu enfeksiyondan sorumlu olan şey virüslerdir, yani tedavileri antibiyotik gerektirmez.

Bu rahatsızlık devam ettiği sürece bol su içmelisiniz. Aynı zamanda sigara ve alkol tüketiminden ve ani sıcaklık değişimlerinden de kaçınmalısınız.

Aşağıdakiler gibi enfeksiyonların yayılmasını önlemenize yardımcı olabilecek bir dizi önlemi benimsemek iyi bir fikirdir:

  • Tek kullanımlık mendil kullanın.
  • Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu dirseğinizin iç kısmıyla kapatın.
  • Gözlerinize dokunmaktan kaçının.
  • Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın.

Analjezikler, ateş düşürücüler ve iltihap önleyiciler gibi ilaçlarla semptomları hafifletebilirsiniz. Bunlar genel rahatsızlığı, boğaz ağrısını ve ağrıyı hafifletebilir.

En yaygın boğaz rahatsızlıkları: Larenjit

En yaygın boğaz rahatsızlıklarından biri, sesinizi üreten organ olan gırtlağı etkileyen larenjittir. Bu organın iltihaplanması, ya bir enfeksiyon ya da tahriş edici maddeler nedeniyle meydana geldiğinde, gırtlakta daralmaya neden olur. Bu da, solunumda ve sesinizde değişikliklere neden olabilir.

Larenjit akut veya kronik olabilir. En sık görüleni, 3 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülen viral kaynaklı akut larenjittir. Bununla birlikte, kronik durum yetişkinler için daha tipiktir.

Akut larenjitin çocuklarda daha sık görülmesinin nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Bağışıklık sisteminin olgunlaşmaması
  • Küçük gırtlak çapı
  • Ödem ve gırtlak spazmlarının ortaya çıkma kolaylığı
boğaz sorunu için doktora giden çocuk
Larenjit, insan ses tellerinin bulunduğu bölgeyi etkiler.

Belirtiler

Larenjit belirtileri çok karakteristiktir ve şunları içerir:

  • Metalik öksürük
  • Ses kısıklığı
  • Boğaz ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Bazen orta derecede ateş

Tedavi

Sesinizi zorlamaktan kaçınmak, konuşmaktan kaçınmak veya mümkün olduğunca az konuşmak gibi süreci hafifletmeye yardımcı olacak bir dizi önlem almalısınız. Ayrıca salgıların atılmasını kolaylaştırmak için sıvı alımınızı artırmalısınız.

Asla kendi kendinize ilaç kullanmayın

Hafif boğaz rahatsızlıkları ortaya çıktığında, her zaman kendi kendinize ilaç kullanmaktan kaçınmalısınız. Antibiyotikler gibi ilaçların uygunsuz kullanımı, sonunda onlara direnç oluşturur ve bu ilaçlara direnç gerçek bir küresel halk sağlığı sorunudur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Piñeiro R, Hijano F, Alvez F, Fernández A et al. Documento de consenso sobre el diagnóstico y tratamiento de la faringoamigdalitis aguda. An Pediatr (Barc). 2011;75(5):342.e1-13.
  • Arroba M. Laringitis aguda (Crup). Anales de Pediatría. 2003;1(S1):55-61.
  • Gamboa J, Sistiaga J, Wills D, Rivera T. Enfermedades inflamatorias laríngeas y faríngeas del adulto. Medicine (Madr). 2011 Nov;10(91):6190-6198.
  • Font E. Faringitis y amigdalitis: tratamiento etiológico y sintomático. Offarm: Farmacia y Sociedad. 2001;20(10):71-78.
  • Vazel L, Martins C, Potard G, Marianowski R. Faringitis crónicas. EMC – Otorrinolaringol. 2005;34(2):1–7.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.