Erken Doğum: Neden Olabilecek 13 Şey
Hamile kadınların hepsi, bebeklerini hamileliğin sonuna kadar taşıyabileceklerini umarlar. Hatta erken doğum, gelecekte ebeveyn olacak bir anne adayının başlıca korkularından biridir. Bugünkü yazımızda size, erken doğuma yol açabilecek faktörlerden ve çocuğunuzun dünyaya beklediğinizden daha erken gelebileceğini gösteren belirtilerden bahsedeceğiz.
Erken doğum: Bilmeniz gerekenler
Erken doğum, özellikle 21. haftadan sonra ve 37. haftadan önce meydana gelir. Tıbbi jargona göre 37 ile 40. hafta arası dünyaya gelen bebekler “tam dönemi” tamamlamış sayılırlar.
Verilere göre, 28. haftadan önce doğanların hayatta kalma şansı yüzde 65’tir. Ancak bu süreyi aşanlarda hayatta kalma oranı yüzde 95’tir. Ancak şu soru hala aklımızda: Neler erken doğuma yol açıyor olabilir?
Erken doğuma yol açabilecek faktörler
Erken doğumun çok sayıda olası nedeni vardır. Her vakayı ona özgü bir şekilde değerlendirmeden bunları tartışmak zordur. Genel olarak erken doğuma neden olabilecek başlıca faktörler şunlardır:
1. Gestasyonel diyabet
Gestasyonel diyabet, erken doğuma yol açabilecek bir risk faktörüdür. Ancak bu durumdan muzdarip olmanın bebeğin erken doğma riskini artıracağını garanti eden kesin bir bilgi yoktur.
2. Böbrek ve kalp hastalığı
Bir annenin ciddi sağlık sorunları olması, hamileliğinin normal seyrini etkileyebilir. Hamile bir kadında böbrek veya kalp hastalığı olması erken doğuma yol açabilir.
3. Tiroid problemleri
Tiroid hormonu, özellikle hamileliğin başlangıcında bebeğin gelişiminde ve büyümesinde önemlidir. Bunun yanı sıra plasental gelişim açısından hayati önem taşımaktadır.
Amerikan Tiroid Derneği tarafından yapılan bir çalışmada, hamilelik süresince tiroid fonksiyonunda gerçekleşen değişimlerin erken doğum ile ilişkili olabileceği sonucuna varıldı.
4. Eklampsi ve preeklampsi
Preeklampsi, plasentada oksijen eksikliği olduğunda gelişen bir durumdur. Bu durum, hamileliğin seyrini ciddi bir şekilde etkileyip erken doğuma ve hatta bebeğin sağlığının ciddi bir şekilde zarar görmesine bile yol açabilir.
Aynı zamanda eklampsi, komaya yol açabilecek bir dizi nöbet ile sonuçlanabilir.
5. Plasental ayrılma ve plasenta previa
Plasental ayrılma, hamilelikte nadir rastlanan bir durumdur. Plasenta, rahim duvarından ayrıldığında gerçekleşir. Benzer şekilde, plasenta previa da kötü bir konum anlamına gelir. İkinci durumda, plasenta genellikle servikste konumlanır. Her iki durum da erken doğuma yol açabilecek faktörlerdir.
6. İdrar yolları enfeksiyonları
Vajinal enfeksiyonlar gibi idrar yolu enfeksiyonları da erken doğum olasılığının daha fazla olması ile ilişkilidirler. Çeşitli çalışmalarda, araştırmacılar, enflamatuvar süreçlerin doğuma neden olabileceğini veya zarların erken yırtılmasına yol açabileceğini gözlemlediler.
7. Uyuşturucu, sigara ve alkol
Toksik maddelere maruz kalma, özellikle kötü beslenme, doğum öncesi kötü kontrol ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların veya viral hastalıkların aktarılma olasılığı gibi belli davranışlarla ilişkili olduğunda, hamileliği riske sokacaktır.
Buna ek olarak araştırmalar, belli maddelerin tüketiminin, düşük doğum ağırlıkları, kardiyak malformasyonlar, erken plasental ayrılma, plasenta previa ve erken doğum ile doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymuşlardır.
8. Stres
Québécli uzmanlar tarafından yapılan bir çalışmada, hamilelikleri tamamlanmadan önce doğum yapan kadınların, 10. ve 20. hafta arasındaki ortalama stres miktarlarının, hamileliklerinin sonuna kadar bebeklerini taşıyan kadınlara kıyasla daha yüksek olduğu kanıtlandı.
Ancak erken doğum ve stres arasındaki ilişkiyi analiz eden çeşitli çalışmalar kesin veriler elde edilmedi. Bu araştırmacılar, doğrudan bir ilişki varmış gibi göründüğünü savunuyorlar. Ancak konuyla ilgili daha fazla araştırma yapmaları gerekiyor.
9. Depresyon, erken doğuma neden olabilir
Bazı doktorlar, hiçbir açıklaması olmayan erken doğum vakalarının hamilelik sırasındaki depresyon ile ilgili olabileceğini iddia ediyorlar. Böyle bir durumda depresyon, kortizotropin ve stres hormonunu (kortizol) yoğun bir şekilde uyarır. Bu kombinasyon doğumu tetikleyebilir.
10. Çoklu hamilelik
İki veya daha fazla bebeğe hamile kalındığında rahimdeki ekstra ağırlık, amniyotik keseyi yırtıp erken kasılmalara yol açabilir.
11. Hipertansiyon
Hamilelik sırasında yüksek kan basıncı, preeklampsi riskini artırarak ve erken doğumu tetikleyerek hamileliği zorlaştırabilir. Bu nedenle, uzmanlar, genellikle hipertansiyon öyküsü olan hamile kadınları yakından takip ederler.
12. Yaş faktörü
Hamile kalan gençler, henüz kendileri tam olarak gelişmedikleri için erken doğum yapma riski altındadırlar. 35 yaşın üzerindeki hamile kadınlarda diyabet veya hipertansiyon gibi başka sorunlara daha sık rastlandığı için erken doğum riski de artmaktadır.
13. Hamilelikler arasındaki aralığın kısa olması
Üst üste iki hamilelik geçirmek, erken doğum riskini artırabilir. Ancak kısa bir süre içinde iki kez hamile kalınması bir çocuğun erken doğmasına yol açacak kesin bir neden değildir.
Bunu da okuyun: Doğum Sonrası Depresyon Nedir?
Erken doğum semptomları
Doğum yapmak üzere olduğunuzu düşünüyorsanız ve hamilelik sürenizi henüz tamamlamadıysanız en kısa zamanda hastaneye gidin. Bu, acil müdahale gerektiren acil bir tıbbi durumdur. Doğum sancısının başladığına dair sizi uyarabilecek belirtiler şunlardır:
- Devam eden güçlü ve düzenli kasılmalar, bağırsağa, kasık kemiğine ve hatta sırta yayılan ağrı
- Bel ağrısı
- Adet kramplarına benzer kramplar, tek farkı daha güçlü olmaları
- Kasık kemiğinde bebeğin çıkmaya çalıştığına dair sizi uyaran basınç
- Artmış vajinal akıntı ve mukus tıkacının atılması dışarı itilmesi
- Vajinal kanama
- Suyun gelmesi
Son olarak, bu konuda herhangi bir şüpheniz varsa doğum uzmanınıza danışmaktan çekinmeyin. O, sorularınıza cevap verecek ve fiziksel durumunuza göre sizi rahatlatacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Asociación de Padres de Niños Prematuros. (n.d.). Datos niños y niñas prematuros. APREM. http://aprem-e.org/wp-content/uploads/2019/05/APREM-DatosNinosPrematuros.pdf
- Yogev, Y., & Langer, O. (2007). Spontaneous preterm delivery and gestational diabetes: the impact of glycemic control. Archives of gynecology and obstetrics, 276(4), 361-365. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17429669/
- American Thyroid Association staff. (2017). THYROID AND PREGNANCY
Thyroid hormone levels during pregnancy may be associated with premature delivery. ATA. https://www.thyroid.org/wp-content/uploads/publications/ctfp/volume10/issue12/ct_public_v1012_7_8.pdf - Faneite, P., Gómez, R., Marisela, G., Faneite, J., Manzano, M., Marti, A., & Urdaneta, E. (2006). Amenaza de parto prematuro e infección urinaria. Revista de obstetricia y ginecología de Venezuela, 66(1), 1-6. http://ve.scielo.org/scielo.php?pid=S0048-77322006000100001&script=sci_arttext&tlng=pt
- Flores-Ramos, M. (2012). Uso de sustancias adictivas durante el embarazo. Perinatología y reproducción humana, 26(3), 169-171. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-53372012000300001
- Grandi, C., González, M. A., Naddeo, S., Basualdo, M. N., & Salgado, M. P. (2008). Relación entre estrés psicosocial y parto prematuro. Una investigación interdisciplinaria en el área urbana de Buenos Aires. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá, 27(2), 51-69. https://www.redalyc.org/pdf/912/91227202.pdf
- Laterra, C., Andina, E., & Di Marco, I. (2003). Guía de prácticas clínicas. Amenaza de parto prematuro. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá, 22(1), 28-43. https://www.redalyc.org/pdf/912/91222107.pdf