Gece Yeme: Bu Alışkanlık Enerji Seviyenizi Etkiliyor Olabilir

Bu yazıda, gece yemek yemenin enerji seviyenizi neden etkileyebileceğini ve ona zarar verebileceğini açıklayacağız.
Gece Yeme: Bu Alışkanlık Enerji Seviyenizi Etkiliyor Olabilir
Leonardo Biolatto

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Leonardo Biolatto.

Tarafından yazılmıştır Rafael Victorino Muñoz

Son Güncelleme: 13 Ağustos, 2023

Enerji seviyenizi olumsuz yönde etkileyebilecek ve iyi uyumamış gibi hissetmenize neden olabilecek “zararsız” bir alışkanlık var. Uzmanlara göre, ne kadar aktif olursanız olun veya akşam ne yaparsanız yapın, enerji seviyeniz akşam yediklerinizle ilgili olabilir. Ne keşfettiklerine ve bu konuda ne yapılacağına daha yakından bakalım.

Gece yemek yeme: Gerçekten gerekli mi?

Her şey yediğiniz yemeğin türüne ve diğer ilgili alışkanlıklara bağlı olsa da, gece yemek yemenin gerekli olduğunu ve uyku kalitenizi her zaman etkilemeyeceğini iddia edenler var. Bu bağlamda, avantajlardan birinin kilo yönetimi ile ilgili olduğuna işaret edilmiştir.

Ve gerçek şu ki, uyurken bile enerjiye ihtiyacınız var. Ancak, yemek yemeden yatağa giderseniz, vücut karbonhidratları ve yağları harcamak yerine yedek olarak tutabilir.

Ayrıca biraz aç yattığınızda bir noktada yemek yemek zorunda kalabilirsiniz ve uykunuz etkilenebilir. Buna karşılık, bu kortizol üretimini artırabilir.

Öte yandan, özellikle melatonin açısından zengin olan aşağıdakiler gibi bazı yiyecekler dinlenmeye neden olabilir :

  • Muz
  • Soğan
  • Kuşkonmaz
  • Fındık
  • Yulaf
  • Kiraz
  • Zencefil

Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Kaygılı Uyanmak: Neden Oluşur ve Nasıl Kurtulunur?

Enerji seviyenizi ne etkiliyor olabilir?

Enerji seviyenizi zedeleyen sadece geceleri yemek yemek değildir; mesele ne kadar, ne zaman ve ne tür bir yiyecek olduğudur. Yeni başlayanlar için, en ağır yemeğinizi yatma saatine yakın bir zamanda yemek iyi bir alışkanlık değildir.

Bunun nedeni, aynı öğün olsa bile (örneğin bir biftek) metabolizmanızın gün boyunca aynı şekilde çalışmamasıdır. Böylece vücudun bu tür yiyeceklerden enerji elde etme yeteneği etkilenebilir.

Bu nedenle geceleri büyük öğünler uykuyu bozabilir. Ancak miktarın yanı sıra besinin türüne de bakmak gerekir çünkü bazen sağlıksız seçimler de tüketilebilir.

Hangi gece yeme alışkanlıkları enerjinize zarar verebilir? Aşağıdaki:

  • Çok kalori: akşam yemeği, günlük kalorinin %15’inden fazlasına denk gelmemelidir.
  • Özellikle tatlı söz konusu olduğunda yüksek karbonhidrat içeriği.
  • Çok fazla yağ: hamburgerler ve diğer tuzlu seçenekler (atıştırmalıklar ) zararlı yağlar içerir.
  • Çok fazla protein: Hayvansal proteinler triptofan sağladıkları için faydalı olsalar da, genellikle sindirilmeleri zordur ve bu da dinlenmeyi etkileyebilir.
  • Çok fazla tuz: Çok fazla tuz, daha fazla su içmenize neden olabilir ve gecenin bir yarısında tuvalete gitmek için kalkmanız gerekebilir.
  • Süt ürünleri: NIDDK’ye göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanların %36’sı laktoza karşı toleranssızdır; ve bu yiyecekleri gece tüketmek şişkinlik olasılığını artırır.
  • Kafeinli içecekler: Buna kahve, çikolata ve enerji içecekleri dahildir. Çalışmalara göre, ikincisi kan basıncını artırarak kalp sağlığını etkileyebilir.
  • Alkol: susuz kalmaya katkıda bulunarak ertesi gün daha yavaş hareket etmenize neden olabilir. Akşamdan kalma ile gelen baş ağrısından bahsetmiyorum bile.
  • Baharatlı veya asitli yiyecekler.

Geceleri ağır yemek yemenin sonuçları

Metabolizmayı etkilemeye ek olarak, bu yiyecekler genellikle zayıf sindirim, mide ağrıları, mide ekşimesi ve reflü gibi başka sonuçlara da neden olur, çünkü yatay pozisyonda uyurken mide asitlerinin yemek borusuna geçmesi daha olasıdır.

Ek olarak, bir çalışmada, gece yarısı uyanma ihtimalinin daha yüksek olduğu, yemek alımının yatma saatine ne kadar yakın olduğu bulunmuştur. Hatta bunun uyku apnesini kötüleştirdiği gözlemlenmiştir.

Ve bu “zararsız” alışkanlık yüzünden dinlenme kaliteniz etkilenebilir, bu da ertesi sabah enerji seviyenize zarar verebilir.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Şunu da okumak isteyebilirsiniz: Geceleri Kaygı: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alışkanlıklarınızı değiştirmek

Hayattaki pek çok şeyde olduğu gibi, önemli olan ne yaptığınız değil, aşırılıklardır. Yani sorunun gece yemek olduğunu düşünmemelisiniz.

Şimdi, enerji seviyenize zarar verebilecek bu “zararsız” alışkanlıkla mücadele etmek için çabalarınızı üç ana değişkene odaklamalısınız: zaman, nitelik ve nicelik.

Bazı önerilere bakalım:

  • Akşam yemeğini erken yemek en iyisidir: Bazı insanlar akşam yemeğini altı buçukta veya yedide (hatta daha erken) yer.
  • Yatmadan önce tekrar acıktığınızı hissederseniz, elma, krakerli peynir (az tuzlu), tahıl gevreği, fındık veya yoğurt gibi hafif bir atıştırmalık yiyebilirsiniz.
  • Kızarmış yiyeceklerden, sindirimi ağır proteinlerden, baharatlı yiyeceklerden ve genel olarak abur cuburlardan kaçınmalısınız.
  • Bileşik karbonhidratları tercih edin: Bu, protein içeren yiyecekleri de içerebilir. Muz iyi bir seçimdir.
  • Akşamları kafeinli içeceklerden kaçının.

Gece yemek yemeyle ilgili diğer öneriler

İyi bir uyku hijyeni sağlamaya çalışmalısınız, ancak bu sadece yemekle ilgili değildir. Bu anlamda dikkate alınması gereken diğer öneriler şunlardır:

  • Uyumadan önce yatakta uzun süre elektronik cihaz kullanmayın.
  • Meditasyon gibi rahatlamanıza yardımcı olacak aktiviteler yapın.
  • Orta derecede bir egzersiz rutini, kan akışını ve doku oksijenlenmesini artırarak enerji seviyenizi de artırabilir.

Doktora ne zaman gidilir

Bir noktaya kadar düşük bir enerji seviyesi normal olabilir. Kötü bir gece uykusundan kaynaklanan geçici bir durum olabilir.

Ancak bu durum belirli bir süre devam ederse (bir haftadan fazla) doktora görünmek iyi bir fikirdir. Harvard Health web sitesine göre, uzun süreli yorgunluk, özellikle iştah kaybı, zor nefes alma ve cesaret kırıklığı gibi başka semptomlar varsa, depresyon veya altta yatan bir hastalık ile ilişkili olabilir.

Bir doktor anemi ve hipotiroidizmi ekarte etmeye çalışacaktır. Bununla birlikte, sabahları enerji seviyenizi %100’e çıkarmak için tek yapmanız gereken biraz dinlenmek ve geceleri yeme alışkanlıklarını iyileştirmektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.