Geceleri Sivrisinek Isırıklarından Nasıl Korunursunuz
Geceleri sivrisinekler tarafından ısırılmak oldukça can sıkıcı bir şeydir. Bu ısırıklar kaşınmaya, şişliğe ve hatta alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu sineklerin saldıranları dişi sivrisineklerdir. Dişiler yumurta üretebilmek için keskin, iğne gibi ağızlarıyla (diğer bir deyişle hortumlarıyla) kurbanlarının kanlarını emerler. Bu yazımızda, geceleri sivrisinek ısırıklarından nasıl korunabileceğinizi öğreneceksiniz.
Isırıkları genellikle acıtmasa da, salgıladıkları tükürük deride kırmızı şişliklerin meydana gelmesine sebep olur. Isırığın ardından kaşınma, kabarma ya da kızarıklık gibi belirtiler görülür. Sivrisinek ısırığı, bunların yanında dang humması, sıtma ve daha birçok hastalığın yayılması gibi daha ciddi riskleri de tetiklemektedir.
Sivrisinekler Neden Isırırlar?
Dünya üzerinde pek çok çeşit sivrisinek bulunmaktadır. Bu sineklerin yaklaşık 3.500 türü olduğu ve her bir dişinin yılda yaklaşık 3.000 yumurta yaptığı belirtilmektedir.
Yani, sivrisinek ısırığından kaçmak neredeyse imkansızdır. Bununla birlikte, genetik olarak ısırılmaya daha meyilli insanlar da vardır. Genetik faktörlerin dışında ısırılma ihtimalini artıran başka özellikler de bulunmaktadır.
Kan grubunuz bu özelliklerden bir tanesidir.
Araştırmalar gösteriyor ki kan grubu O- olanlar, kan grubu A olanlara göre sivrisinekleri daha fazla çekmektedirler. Bu durum, kandaki kolesterol, şeker, amonyak ve laktik asit gibi maddelerin varlığıyla da ilişkilidir. Ayrıca cilt bakterilerinin fazla olduğu ve yüksek sıcaklıkların hissedildiği yerlerde ısırılma ihtimali daha fazladır.
Bunu da okuyun: B1 Vitamini Nasıl Sivrisinek Kovucu Olarak Kullanılır?
Sivrisinekleri Çeken Diğer Durumlar
Böcekler her daim gizlenirler fakat geceleri sivrisinekler tarafından ısırılmak oldukça yaygın bir durumdur. Isırma eylemini isteğe bağlı ya da şans eseri yerine getirmezler; onların da insanlar gibi biyolojik bir saatleri vardır. Bu yüzden geceleri çıkıp yiyecek ararlar.
Sivrisinekler genel olarak yaşlılar ya da hamile kadınlar gibi vücudunda daha fazla karbondioksit bulunan insanlara dadanırlar. Bunun dışında duş almayanları, çok fazla hareket edenleri, şekerli parfümler kullananları ya da ayakları aşırı terleyenleri daha çok ısırırlar.
Sivrisineklerin gözleri iyi görmez fakat iyi koku alırlar. Bu koku almadaki başarıları onları kurbanlarına götürür. Isırığa karşı vücudun verdiği tepki kişiden kişiye değişmektedir.
Geceleri Sivrisinek Isırıklarından Nasıl Korunursunuz?
Geceleri sivrisinek ısırıklarından korunmanın yollarından biri sivrisinek kovucu kullanmaktır.
Bu sivrisinek kovucuları etkili olmalarını etkilidirler fakat dikkatli kullanılmalıdırlar. Gözünüz ve ağzınızdan uzak tutmalı, yaralarla ya da güneşten hasar görmüş bölgelerle temas etmemelerine özen göstermelisiniz. Bu ürünler sivrisinekleri öldürmezler fakat onları uzak tutarlar.
Sivrisinek kovucuların etkisi yaklaşık 8 saat sürer ve bunların pek çok farklı çeşidi bulunmaktadır: sprey, havlu, krem, merhem vb. Hangi çeşidi seçerseniz seçin, zehirlilik seviyesi düşük, etkileşimi azaltılmış ve birden fazla türe karşı etkili bir kovucu olmalıdır.
Bir diğer çözüm cibinlik ve sineklik kurmaktır. Sinekliğin deliklerinin ölçüsü 1.2 milimetreye 1.2 milimetre olmalı, kapılara ve pencerelere yaptırılmalıdır. Ayrıca yatağın etrafına cibinlik asılmalıdır. Isırılma ihtimalini daha da düşürmek için bunların üstüne sıkılabilecek hafif böcek ilaçları da bulunmaktadır.
Bunu da okuyun: Doğal Yollardan Sivrisinekleri Uzaklaştıran 11 Bitki
Sivrisinekleri Kovmanın Diğer Yolları
Evde sivrisineklerin üremesine engel olmak için ne yaparsanız yapın, yaptıklarınız aşırı gelmeyecektir. Isırmalarının yanı sıra, bu böcekler yüksek sesle vızıldamaları yüzünden uykunuzu da bölebilirler. Eğer verdiğimiz tavsiyelere uyarsanız, fazla yorulmadan bu böceklerle başa çıkabilirsiniz.
- Sivrisinek karşıtı bileklikler takın. Bu bilekliklerin içerdikleri idris otu ve diğer kovucu maddeler korunmanızı sağlayacaktır.
- Uygun kıyafetler giyin. Uzun, açık renkte elbiseler sivrisinek ısırıklarından korunmanıza yardımcı olacaktır.
- Doğal ilaçlara başvurun. Sivrisineklerin geçiş noktalarının ve pencerelerin yakınına onları korkutan bitkiler ya da maddelerden yerleştirebilirsiniz. Sirke, fesleğen, okaliptüs ve kekik bunu yapmak için uygundur. Buhar yayan kapsüller kullanmak da pratik ve kolay olacaktır.
- Temizliğe dikkat edin. Bu oldukça bariz bir öneri olsa da, çarşafları sıcak su ile dezenfekte etmek ve süpürge ile süpürmek böceklerin gelmesini önler. Ayrıca çekmeceleri ve yatak başlıklarını temizleyip dezenfekte etmeniz de gerekmektedir.
Eğer sivrisinekler tarafından ısırılırsanız, ısırılan bölgeyi yıkamanız, kaşımamanız ve soğuk kompres uygulamanız önerilir. Eğer çok batıyorsa, bir doktor tarafından önerilen antihistamin bir ilacı alabilirsiniz. Isırılan bölge enfeksiyon kaparsa en yakın sağlık merkezini ziyaret etmeniz en doğrusu olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fernández-Grandon GM, Gezan SA, Armour JAL, Pickett JA, Logan JG (2015) Heritability of Attractiveness to Mosquitoes. PLOS ONE 10(4): e0122716. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0122716
- Shirai, Y., Funada, H., Seki, T., Morohashi, M., & Kamimura, K. (2004). Landing preference of Aedes albopictus (Diptera: Culicidae) on human skin among ABO blood groups, secretors or nonsecretors, and ABH antigens. Journal of medical entomology, 41 4, 796-9.
- Smallegange, R. C., Verhulst, N. O., & Takken, W. (2011). Sweaty skin: An invitation to bite? Trends in Parasitology. https://doi.org/10.1016/j.pt.2010.12.009
- Zwiebel, L. J., & Takken, W. (2004). Olfactory regulation of mosquito-host interactions. In Insect Biochemistry and Molecular Biology. https://doi.org/10.1016/j.ibmb.2004.03.017