Ev Yapımı Sivrisinek Savar Losyonu Nasıl Yapılır?

Sivrisinek savar losyonu harika işler çıkarır, zehirli bir bileşen içermez ancak bileşenlerin hiçbirine alerjimiz olmadığından emin olmamız da gerekir. Aksi taktirde, losyonu kullanmayı bırakmalıyız.
Ev Yapımı Sivrisinek Savar Losyonu Nasıl Yapılır?

Son Güncelleme: 30 Mart, 2022

Sivrisinek savarların arkasındaki kullanılan malzemelere bakarsanız, bileşenlerin birçoğunun sağlığınıza zararlı olduğunu fark edersiniz. Etken madde olarak zararlı bir madde içermeyen doğal bir sivrisinek kovucu kullanmak en iyisidir.

Aşağıda, sadece java citronella, mavi yapraklı mallee veya Mısır sardunyası gibi doğal malzemeler kullanarak ev yapımı bir sivrisinek savar losyonun nasıl yapılacağını açıklayacağız. Siz de bir deneyin!

Geleneksel sivrisinek savar

Geleneksel bir sivrisinek savar birkaç zehirli bileşen içerir. Bu maddeler cilt gözeneklerinize sızabilir ve birkaç organa zararlı verebilecek şekilde kan dolaşımına girebilir. Aşağıda en zararlı bileşenleri açıkladık.

DEET

kadın koluna sprey sıkıyor

Birçok böcek savar madde N, N-Dietil-meta-toluamid (DEET) içerir. DEET böceklerden korunmada çok etkili olmasına rağmen, merkezi sinir sistemi üzerinde uzun süreli zararlı bir etkiye sahip olabilir.

DEET, çok önemli bir enzim olan asetilkolinesteraz’ın çalışma ve inhibe etme şeklini bile değiştirebilir. Bazı çalışmalar, DEET’in de cilt tahrişine neden olduğunu da doğrulamaktadır. Aynı şekilde, cildi kızartabilir ve anesteziye benzer şekilde uyuşukluk yaratabilir.

DMP

Dimethyl phthalate (DMP), sivrisinek savarlarda ve parfümlerde bulunan bir başka zararlı bileşendir. Bu bileşen, uygulandıkları andan itibaren ürünlerin daha uzun süre dayanmasını sağlar. Bununla birlikte, yan etkileri karaciğerinize ve böbreklerinize zarar verebilir. Ek olarak hamilelik döneminde embriyolara da zarar verebilir.

Parabenler

kadın bacak savar

Parabenler sadece sivrisinek savarlarda mevcut değildir. Ayrıca birçok kozmetik ve kişisel hijyen ürününde de bulunabilirler.

Bakterilerin ve mantarların büyümesini engelleyen koruyucu maddelerdir. Bununla birlikte, giderek daha fazla sayıda ürün, özellikle alerjilere ve hormonal değişikliklere sebep olan paraben içermediklerini iddia eden reklam yapmaktadır.

Doğal sivrisinek savarlar

Sivrisinekler savar olarak kabul edilen ana maddeler aşağıdaki üç uçucu yağdır:

Java citronella

Bu en popüler doğal sivrisinek savardır. Citronella’nın karakteristik bir sitrik aroması vardır. Bununla birlikte, etkili bir sivrisinek savar losyonu elde etmek için Endonezya çeşidini kullanmaktan daha iyidir.

Mavi yapraklı mallee

doğal sivrisinek savar

Cildiniz hassassa, mavi yapraklı mallee’yi de kullanabilirsiniz. Aynı şekilde çok etkilidir ve cildinizi tahriş etmesi daha az olasıdır. Mavi yapraklı mallee’nin anti-enflamatuar etkisi, kaşıntı için de çok yararlıdır.

Mısır Sardunyası

Sardunyanın tatlı kokusu en nazik savar ürünüdür ve aynı zamanda uygun şekilde seyreltildiği sürece çok etkilidir. Giysilerinize veya çocuk bezlerine iyi bir şekilde yedirilmiş bazı esansiyel sardunya Mısır sardunya yağı ekleyerek de kullanabilirsiniz. Böylece sivrisinekleri ciltle temas etmeden uzaklaştırır.

Sivrisinek savar losyonu

Bu adımları takip ederek kendi doğal ev yapımı sivrisinek savar losyonunuzu kolayca yapabilirsiniz.

Malzemeler

  • Yarım fincan alkol – tercihen steril alkol – cildi kurutmayan veya tahriş etmeyen tek türdür (100 ml)
  • 50 damla citronella esansı, mavi yapraklı mallee veya Mısır sardunyası yağı veya (30 damla çocuk losyonu için yeterlidir)

Not: Bir krem ​​losyonu istiyorsanız, steril alkolü, aynı miktarda aloe vera jeli (sakinleştirici ve canlandırıcı bir etkiye sahip olan) veya Hindistan cevizi yağı (cildi besleyen ve ipeksi pürüzsüz bir şekilde yaratır ) ile değiştirebilirsiniz.

Her zaman, etikette açıkça ifade edilmiş saf bitkisel yağları kullanmak en iyisidir (bitki kısmı, özümseme yöntemi, nereden geldiği vb.). Etiketi iki kez kontrol ederek, aslında doğal olmayan veya herhangi bir terapötik fayda sağlayan benzer kimyasal ürünlerden de kaçınabilirsiniz.

Nasıl yapılır?

  • Malzemeleri kapalı bir kapta karıştırın.
  • Esansiyel yağ özelliklerini korumak için serin ve karanlık bir yerde saklayın.
  • İki hafta sonra kullanın.

Uygulaması

  • Sadece doğal içeriğe sahip olması nedeniyle her iki veya üç saatte bir uygulanması gereken çok etkili bir ürün olabilir. Bununla birlikte, tam olarak yeniden uygulama süresi kişiye göre değişir.
  • Göz, ağız ve diğer hassas vücut parçalarıyla temastan daima kaçının.
  • Ayrıca, esans yağların herhangi birine olası alerjik reaksiyonlara da dikkat edin.

Görseller:  © wikiHow.com


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Misni, N., Nor, Z. M., & Ahmad, R. (2017). Repellent effect of microencapsulated essential oil in lotion formulation against mosquito bites. Journal of Vector Borne Diseases. https://doi.org/10.1212/WNL.0b013e31828726f5
  • Widawati, M., & Umar Riandi, M. (2015). Preliminary study of herbal topical lotion repellent made of betel leaves (Piper betie) and patchouli oil (Pogostemon cab/in) mixture against yellow fever mosquito (Aedes aegypti). Biotropia. https://doi.org/10.11598/btb.2015.22.1.378
  • Misni, N., Nor, Z. M., & Ahmad, R. (2016). New Candidates for Plant-Based Repellents Against Aedes aegypti. Journal of the American Mosquito Control Association. https://doi.org/10.2987/moco-32-02-117-123.1

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.