Geçici Dövme Nedir ve Riskleri Nelerdir?
Geçici dövme modası, vücudu farklı unsurlarla süslemeye yönelik mevcut eğilimlerin bir parçasıdır ve bunu yapmanın birkaç yolu vardır.
Kalıcı dövmelerin aksine, geçici dövmeler iğne kullanımını içermez veya yaralara neden olmaz, daha yüzeyseldir. Bu nedenle hiçbir risk veya yan etki taşımadıklarını düşünebilirsiniz. Ama aslında öyle değildir. Hadi daha yakından inceleyelim.
Geçici ve kalıcı dövmeler arasındaki farklar
Geçici dövmeler, farklı mürekkep türleri kullanılarak cilt üzerine yapılan dekoratif tasarımlardır. Bir o kadar renkli ve göz alıcı olabilmelerine rağmen, yalnızca en yüzeysel katmana nüfuz ederler.
Sözde böyledir, çünkü birkaç günden birkaç haftaya kadar sürüyorlar. Bu, tasarımı sabitlemek için mürekkebin cildin daha derin katmanlarına enjekte edildiği iğnelerle yapılanlardan farklıdır.
Diğer dövme biçimleri arasındaki temel farklar aşağıdakilerdir:
- Genel olarak, geçici dövmelerle tüm süreç daha kolay, daha hızlı ve daha az acı vericidir.
- Kalıcı dövmeler kadar bakım gerektirmezler.
- Geçici dövmelerin ciltte kalmaması bir avantajdır çünkü silinmesi için herhangi bir işleme gerek yoktur.
- Ek olarak, kişi belirli bir tasarımla nasıl görüneceğini test etmek için kullanabilir. Daha sonra istenirse kalıcı olarak dövme yaptırılabilir.
- Geçici dövmeler için profesyonel bir sanatçı kullanmaya gerek yoktur. Hatta evde tek başınıza da yapabilirsiniz.
- Son olarak, kalıcı dövmeler hem ilk yatırımda hem de sonrasındaki bakımda genellikle çok daha pahalıdır.
Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: “Artık aynıyız.” Bir Baba, Oğlunun Yarasını Kendine Dövme Yaptırıyor
Farklı geçici dövme türleri
Kullanılan malzemelere bağlı olarak birkaç çeşit geçici dövme vardır. İlk olarak, çıkartma olanlara değinelim; bunlar uygulamaya hazır, kendinden yapışkanlı tasarımlardır. Bazen, sadece biraz nemlendirmeniz gerekir ve o kadar. İkinci seçenel, doğal mürekkeplerle yapılanlardır.
Bu tür geçici dövmeler yapmak için genel motiflere sahip şablonlar da dahil olmak üzere kitler satın alabilirsiniz. Son olarak, elde edilen renk yoğun olduğu için en çok kullanılan siyah kına ile yapılanlar vardır. Bu boya, tıbbi uygulamaları da olan Lawsonia inermis bitkisinden gelir.
Geçici dövme yaptırırken nelere dikkat edilmeli?
Bir profesyonele gitmeniz her zaman tavsiye edilir. Çeşitli tasarımlar sunarak ve sorunları önlemek için tavsiyeler vererek daha iyi bir işi nasıl yapacağını bilecektir. Ancak evde geçici dövme yaptırmak istiyorsanız aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:
- İlk şey, çalışmanın en kolay olduğu alanı seçmektir. Sırtınıza yapacaksanız, yardıma ihtiyacınız olacak.
- Doğal mürekkep almanın en iyisi olduğunu unutmayın.
- Reaksiyona neden olmayacağından emin olmak için önce cildin küçük bir bölgesine biraz uygulayın.
- Ardından, mürekkebin oturması için alanı iyice temizlemeli, yıkamalı ve kurutmalısınız. Tıraş ve hatta peeling de önerilir.
- Seçtiğiniz tasarımın şablonunu yapıştırın ve kit içerisinde bulunan aparat ile çizgileri takip edin.
- Gerekenden daha fazla mürekkep uygulamamaya çalışın.
- Bölgeyi ıslatmadan önce iyice kurumasını bekleyin. Bu göreve yardımcı olması için talk pudrası kullanabilirsiniz. Ancak dövmenin biraz daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız güçlü sabunlarla yıkamaktan kaçının.
- Korumak için vazelin uygulayabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiniz mi? Şunu da okumak isteyebilirsiniz: Kulak Piercingleri: Türleri ve Riskleri
Geçici dövmelerin riskleri ve yan etkileri
İğne kullanmamak enfeksiyon olasılığını azaltırken, alerjik reaksiyonlara ve diğer cilt sorunlarına neden olabileceğinden geçici dövmeler risksiz değildir. Bu, çocuklar arasında çok popüler olan çıkartmalarda bile olur.
Bu bağlamda, Granada Üniversitesi (UGR) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bu çıkartmalar koruyucu epidermal bariyerin işlevini etkileyebilir. Araştırma, yapışkan geçici dövmelerin ve kalıcı dövmelerin dermatolojik etkilerini karşılaştırdı. Stratum corneum hidrasyonu ve antioksidan kapasitesi gibi değişkenler açısından dekallerin daha zararlı olduğu görülmüştür.
Kalıcı olanların enfeksiyonlar ve yara izi sorunları gibi başka riskleri olsa da, bu tür olumsuz cilt etkilerine neden olmazlar. Aslında, dövmeli ve dövmesiz cildin eşit derecede terleyebileceğine inanılmaktadır.
Öte yandan geçici dövmeler için siyah kınanın riskleri konusunda da uyarılar yapıldı. Bu mürekkep, doğal kökenli olmasına rağmen, Avrupa Birliği Sağlık Konseyi tarafından yasaklanan bir madde olan yüksek miktarda parafenilendiamin içerir.
Ayrıca, İspanyol İlaç ve Sağlık Ürünleri Ajansı’na (AEMPS) göre, siyah kına ciddi alerjik cilt reaksiyonlarına ve kalıcı hassasiyete neden olabilir.
Ancak tüm bunlar, içinde zararlı maddeler (ağır metaller ve aminler) bulunan diğer mürekkeplerde de olabilir. Gözlenen etkiler arasında şunlar yer alır:
- Kaşıntı
- Kabarma
- Sızıntı
- Kızarıklık
- Depigmentasyon
Özellikle çocukların bu sonuçları yaşama konusunda daha hassas oldukları bilinmektedir. Bu, İspanyol Pediatri Derneği (AEP) tarafından yayınlanan araştırmalarla belirlenir.
Akılda tutulması gereken bazı tedbirler
Geçici veya kalıcı dövmeler komplikasyonlardan muaf değildir. Bu nedenle dövme öncesi, sırası ve sonrasında önlemler alınmalıdır.
Genel olarak bebeklerin ve çocukların ciltlerinin yetişkinlerinki gibi olmadığını ve daha hassas olabileceğini unutmamak önemlidir. Bu yüzden bunu hafife almayın.
Öte yandan, herhangi bir dövme yaptırmadan önce olası riskler hakkında bilgi almalı ve her şeyden önce kınaya veya mürekkebin herhangi bir bileşenine alerjiniz olup olmadığını bilmelisiniz. Tercihen doğal kına veya toksik kimyasallar içermeyen mürekkepler gibi ürünleri tercih etmelisiniz.
Ayrıca evde yapmıyorsanız, yeterli hijyen koşullarına sahip bir yere gidin. Yaptırdığınız yerin yetkili bir kuruluş tarafından yetkilendirildiğini onaylayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Arranz Sánchez D, Corral de la Calle M, Vidaurrázaga C, de Lucas R, Díaz Díaz R. Riesgos de los tatuajes de henna negra. Anales de Pediatría. DOI: 10.1157/13080412.
- Chaudhary G, Goyal S, Poonia P. Lawsonia inermis Linnaeus: A Phytopharmacological Review. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Drug Research. 2010; 2(2): 91-98
- Córdoba S, Dorado J, Sánchez-Pérez J, et al. Dermatitis de contacto por pseudotatuaje de henna negra. Actas Dermo-Sifiliográficas. 95(10) 618-621.
- Hervella M, Durán G, Iglesias M, Ros C, Gallego M. Reasons to advise against temporary henna tattoos. Anales Sis San Navarra. 2005; 28(3): 403-407.
- Jurado Palomo J, Martín Muñoz M, Bobolea I, Fiandor Román A. Dermatitis de contacto por tatuajes temporales en niños. An Pediatr (Barc). 2008; 68: 309-310. DOI: 10.1157/13116720.
- Serrano-Serra J, Montero-Vilchez T, Buendia-Eisman A, Arias-Santiago S. Epidermal Barrier Function and Skin Homeostasis in Skin with Permanent and Adhesive Tattoos: A Cross-Sectional Study. Journal of Clinical Medicine. 2021; 10(4): 888.