Bacaklarda Kaşıntının 10 Yaygın Sebebi ve Yapılabilecekler

Bacaklarda kaşıntı, yaşlı insanlarda yaygın bir rahatsızlıktır. Bu nedenle, bu yaşandığında ne yapılacağını bilmek önemlidir.
Bacaklarda Kaşıntının 10 Yaygın Sebebi ve Yapılabilecekler
Maryel Alvarado Nieto

Yazan ve doğrulayan Doktor Maryel Alvarado Nieto.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bacaklarda kaşıntı, yaşlı erişkinlerde sık görülen ve can sıkıcı bir sorundur. Birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir ve iyi huylu ve yönetimi kolay bir hastalık olsa da bazen tıbbi müdahale gerektiren daha ciddi bir tıbbi rahatsızlıktan kaynaklanır. Bu nedenle bacaklarda kaşıntıya neden olan başlıca durumları bilmek gerekir.

Hoş olmayan bir his, cildin sürekli kaşınmasına neden olur ve bu da yaralara, yara izlerine ve hatta değişen derecelerde enfeksiyonlara neden olabilir. Aynı şekilde bu kaşıntı, konsantrasyonu, üretkenliği ve hatta uykuyu etkileyerek insanların yaşam kalitesini etkiler.

Bu nedenle, kaşıntılı bacaklarda etkili olduğu gösterilen bazı ipuçlarını ve tedavileri öğrenmek iyi bir fikirdir.

1. Kuru cilt

Dermatolojide kuru cilt, kseroz olarak bilinir. Cildin en yüzeysel tabakasının (epidermis) etkilendiği, nem derecesini düşürdüğü bir cilt hastalığıdır.

Kuru cildin birden fazla nedeni olmasına rağmen, cildin doğal neminin koruyucu bileşenlerinin değişmesiyle cilde pürüzlü, çatlak ve pul pul bir görünüm kazandırılır. Sonunda, sürekli ve yoğun kaşıntı ile sonuçlanır.

Epidermiste bulunan maddelerin korunması gereken oranlar değiştirildiğinden, çeşitli faktörler kserozdan muzdarip olmamıza neden olur. Bu nedenle, bariyer işlevi bozulur ve cilt yüzeyinden daha fazla su kaybına izin verir.

Kuru cilt, yaşlı erişkinlerde bacak kaşıntısının ana nedenidir, ancak her yaşta ortaya çıkabilir.

Kuru cilt için neler yapılabilir?

Kserozun neden olduğu kaşıntılı bacakları azaltmak için çözüm, cildin yeniden nemlenmesine izin vermektir. Bunu yapmak için, diyetinizi iyileştirmeyi içeren bazı davranışları değiştirmeniz gerekecektir.

Ayrıca uzmanlar kısa duşlar almanızı, ılık su ve tahriş etmeyen sabunlar kullanmanızı tavsiye ediyor. Benzer şekilde, banyodan sonra nemlendirici losyonların uygulanması, özellikle ıslak cilde yapıldığında faydalıdır.

Bu öneriler işe yaramazsa, topikal tedavi kullanılabilir. Bununla birlikte, bu, aralarında lipidler bulduğumuz cildin nem derecesinin korunmasında yer alan ana maddeleri içermelidir.

Ayrıca gliserol, kaşıntıyı yönetmek için faydalı olabilir. Son olarak, uzun süreli kullanımları cilt atrofisine neden olduğundan, steroid kullanımı son çare olmalıdır.

2. Kontakt dermatit

Bacak kaşıntısının diğer bir yaygın nedeni kontakt dermatit veya egzamadır. Burada cildin kimyasal maddelere veya bazı fiziksel ajanlara maruz kalması farklı derecelerde cilt lezyonlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kaşıntıya ek olarak, etkilenen bölge kırmızılaşır ve veziküller, eksüdasyon ve kabuklanma da ortaya çıkabilir ve bunlar ağrılıdır.

Kontakt dermatitin neden olduğu kaşıntılı bacaklarla ne yapmalı?

Kaşıntılı bacakları iyileştirmenin ana eylemi tahriş edici maddeye maruz kalmaktan kaçınmaktır. Bununla birlikte, tedavisi gözlemlenen lezyonun tipine bağlı olan cildin durumunu iyileştirmek gerekir.

Bariyer merhemlerin uygulanması tavsiye edilir. Birkaç gün topikal steroid kullanımı da altta yatan inflamatuar süreci azaltmaya yardımcı olur.

3. Bacaklarda böcek ısırıkları

Kaşıntının sık görülen bir nedeni, ısırığı yerel bir iltihaplanma sürecini tetikleyen böceklerdir.

Tedavi lokal soğuk algınlığı ve kalamin içeren losyonların uygulanmasından oluşur. Bununla birlikte, önleme de çok faydalıdır.

Kovucuların kullanımına gelince, günlük kullanımları tavsiye edilmez, ancak açık hava yürüyüşlerinde ve sivrisinek kaynaklı hastalıkların bulaştığı bölgelere yapılan gezilerde kullanılmalıdır.

Sivrisinek sokması.
Sivrisinek ısırıkları, özellikle tropikal ülkelerde hastalıkları bulaştırabilir.

4. Enfeksiyonlar

Bir cilt yaralanması meydana geldiğinde, koruyucu cilt bariyeri kaybolur ve enfeksiyonlara neden olabilecek mikroorganizmaların girmesine izin verilir. Bu nedenle cilt yaraları ne kadar zararsız görünürse görünsün temiz tutulmalıdır.

Bakteriyel enfeksiyonlar kaşıntıya neden olabilse de, kaşıntıya neden olan başlıca etkenler mantarlar, virüsler ve bazı parazitlerdir.

Bacaklardaki mantarlar

Yüzeysel mikozlar kaşıntının başka bir yaygın nedenidir. Lezyonlar genellikle tek veya çoklu olabilen halka şeklinde plaklardır.

Bunlar pullu, kabuklu kenarlara sahipken, lezyonun merkezi çevredeki sağlıklı cildin özelliklerine sahiptir. Bu enfeksiyonların tedavisi, antifungal ajanların kullanılmasını gerektirir.

Larva migrans kutanea

Bu parazit istilası, bir nematod deriye girip deri içinden göç ettiğinde üretilir ve gün geçtikçe ilerleyen kıvrımlı bir seyir ile lineer lezyonlara neden olur.

Tropikal bölgelerde sık görülür ve alt ekstremitelerde nadir görülen bir kaşıntı nedenidir. Kendi kendine kaybolma eğiliminde olsa da, rahatsız edici his, topikal tedavinin kullanılmasını zorunlu kılar.

5. Kan dolaşımı bozuklukları nedeniyle bacaklarda kaşıntı

Yaşlı popülasyonda dolaşım sorunları çok sık görülmektedir. Bir dereceye kadar venöz yetmezlik olduğunda ortaya çıkan semptomlardan biri, alt ekstremitelerde kaşıntıdır.

Yaşam tarzında bir değişiklik, sık fiziksel egzersiz ve sigarayı bırakma dahil olmak üzere bu durumların önlenmesinde yararlı bir eylem olarak kabul edilir. Bununla birlikte, klinik belirtiler zaten mevcutsa, tıbbi değerlendirmeye başvurmak gerekli olacaktır.

Daha fazlasını buradan okuyun: Dolaşımı İyileştiren Sekiz Yiyecek

6. Diyabet ve kaşıntılı bacaklar

Zamanla korunan yüksek kan şekeri seviyeleri, periferik sinir hasarına yol açarak diyabetik nöropatiye yol açar.

Sempatik liflerin etkilenmesi, alt uzuvlarda terleme olmamasına yol açarak cilt hidrasyonunun düzenlenmesinde bir dengesizliğe neden olur. Kaşıntıya ek olarak, hasta bir soğukluk ve yanma hissi fark eder.

Kan şekeri düzeylerini düzeltmek ana terapötik hedeftir.

7. Böbrek problemlerinin bir işareti

Benzer şekilde bacaklarda kaşıntı, böbrek yetmezliği olan hastalarda ve hemodiyaliz hastalarında en sık görülen cilt semptomudur. Kaşıntının kaynağı hala belirsiz, bu da tedaviyi zorlaştırdı.

En büyük etkinliği gösteren ilaçlar arasında pregabalin ve gabapentin gibi nöromodülatörler bulunmaktadır. Ancak bu ilaçları doğru şekilde kullanmak zordur.

8. Başka bozukluklar da söz konusu olabilir mi?

Ek olarak, alt uzuvları etkileyen başka kaşıntı nedenleri de vardır. Bunlardan bazıları aşağıdakileri içerir:

  • Obezite
  • Hipertiroidizm
  • Psikojenik köken
  • Likenoid amiloidoz
  • İlaçların olumsuz etkileri
Bacakları kaşınan bir kadın.
Yaşlanma, cildin bariyer işlevini zayıflatır ve bu da kaşıntıya neden olur.

9. Kutanöz B hücreli lenfoma

Kutanöz lenfomalarda, bazen başka yerler de dahil olabilse de, cildi etkileyen proliferatif bir lenfosit süreci vardır. Bu neoplazmalardan biri, kırmızımsı veya morumsu bir kitlenin gözlendiği bacakta ortaya çıkmasıyla karakterize edilir.

Bazı hastalarda bu nodülün varlığı herhangi bir belirti oluşturmazken bazılarında kaşıntı eşlik edebilir. Tıbbi değerlendirme bir öncelik olmalıdır.

10. Kanser bacaklarda kaşıntıya neden olabilir mi?

Bacaklarda kaşıntı, kanser varlığının deriden başka bir yerde olduğunun da belirtisi olabilir. Bu, tümör kütlesinin söz konusu semptomlarla doğrudan ilişkili olmadığı bir paraneoplastik sendromu oluşturur.

Belirgin bir neden olmaksızın kaşıntılı bacaklar, Hodgkin lenfomanın erken ifadesi veya gizli bir katı tümör olabilir.

Bu nedenle kaşıntılı bir hasta, özellikle semptom yakın zamanda değilse, dikkatle değerlendirilmelidir. Aynı şekilde diğer klinik bulguların araştırılması da tanısal şüpheyi yönlendirmek açısından oldukça faydalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Barco, D.; Giménez, A.; Xerosis: una Disfunción de la Barrera Epidérmica; Actas Dermosifiliográficas; 99: 671 – 682; 2008.
  • Valderrama, S.; Morales, A.; López, J.; Dermatitis por Contacto; Asociación Española de Pediatría; 2019.
  • Piñeiro, R.; Carabaño, I.; Manejo Práctico de las Picaduras de Insecto en Atención Primaria; Revista Pediátrica de Atención Primaria; 17: 159 – 166; 2015.
  • Gubelin, W.; De la Parra, R.; Giesen, L.; Micosis Superficiales; Revista Médica Clínica Las Condes; 22 (6): 804 – 812; 2011.
  • Varela, C.; Varela, M.; Pascual, M.; Larva Migrans Cutánea: Diagnóstico de Sospecha y Tratamiento en Atención Primaria; Medifam; 12 (10); 2002.
  • Aguilar, L.; Trastornos Circulatorios de las Extremidades Inferiores (I). Clasificación, Epidemiología, Fisiopatología, Clínica y Complicaciones; Offarm; 22 (9): 94 – 104; 2003.
  • Morales, B.; Prurito y Diabetes: Pensar en un Mal Control de la Glucemia y la Posibilidad de Fallo Renal Secundario; Más Dermatología; 37: 19 – 21; 2022.
  • Lebrun-Vignes, B., and O. Chosidow. “Corticoterapia local cutánea.” EMC-Pediatría 42.2 (2007): 1-9.
  • Zeballos, P.; Garrido, A.; Blasco, P.; Lafuente, E.; Pinós, P.; Manifestaciones Cutáneas de la Diabetes; Medicina Integral; 38 (1); 36 – 42; 2001.
  • Perea, María Elena Cárdenas, et al. “Larva migrans cutánea.” Dermatología Revista Mexicana 57.5 (2013): 398-400.
  • Tercedor, J.; López, B.; Ródenas, J.; Prurito Urémico; Actas Dermosifiliográficas; 89 (10): 507 – 513; 1998.
  • De Luca, D.; Enz, P.; Galimberti, R.; Pápulas Pruriginosas en las Piernas: Revista Hospital Italiano de Buenos Aires; 30 (1); 2010.
  • Buenaventura, M.; Borrego, L.; Linfoma Primario Cutáneo B de Célula Grande Difuso Tipo Piernas Según la Nueva Clasificación de la OMS-EORTC. Dos Casos; Actas Dermosifiliográficas; 96 (9): 607 – 611; 2005.
  • Castillo, Luis del, Daniel Quezada, and Carlos De Bernard. “Prurito y urticaria como manifestación cutanea del hipertiroidismo y de interes para el dermatologo y el internista.” Arch. argent. dermatol (1985): 35-8.
  • Solórzano, A.; Ronderos, M.; Prurito. Parte I. Fisiopatología y Enfermedades Asociadas. Revista CES Medicina; 26 (2); 2012.
  • Barete, S.; Ayoub, N.; Francés, C.; Chosidow, O.; Dermatosis Paraneoplásicas; Elsevier SAS; E-2-0722; 2004.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.