Gliserin Fitilleri: Nasıl Çalışırlar?

Gliserin fitilleri, yetişkinler ve 12 yaş ve üzeri ergenler için geçici ve ara sıra oluşan kabızlık semptomlarını hafifletmek için endikedir.
Gliserin Fitilleri: Nasıl Çalışırlar?

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Genellikle insanlar ara sıra ortaya çıkan kabızlığı çözmek için gliserin fitilleri kullanırlar. Doktorlar, hızlı ve doğrudan etki ettikleri için bu durumun tedavisinde önerirler.

Gliserol, gliserin fitillerindeki aktif bileşendir. Makattan uygulandığında müshil etkisi gösteren bir maddedir. Bu etki elde edilir çünkü fitiller uygulandığında dışkı yumuşar ve hafif bir lokal tahriş edici etki üreterek bağırsak peristaltizmini uyarır.

Gliserin fitilleri nasıl çalışır?

Bahsettiğimiz gibi, gliserin fitillerinin etkisi iki katmanlı bir etkiden kaynaklanmaktadır:

  • Rektal mukozada lokal tahriş edici etki: tahriş edici etki bağırsak duvarlarını etkilemez. Dışkının atılmasını teşvik ederek rektumun kasılmasına neden olur.
  • Ozmotik etki: Gliserol suyu emer ve bu da kayganlaştırıcı özellikleriyle birlikte dışkıyı yumuşatır ve dışarı atılmasını kolaylaştırır.

Gliserin fitilleri, uygulamadan 15 dakika ile bir saat sonra etkisini gösterir. Dahası, vücudunuz gliserolü emmez, neredeyse tamamen dışkı ile atılır.

Kabızlık yaşayan kadın

Endikasyonlar

Doktorlar, yetişkinlerde ara sıra görülen kabızlığı gidermek için gliserin fitillerini önermektedir.

Kabızlık nedir?

Genel olarak kabızlık, dışkı çıkarma sıklığının azalmasıdır. Kabızlık, herhangi bir nedenle bağırsak geçişinin azaldığı anlamına gelen bir semptomdur.

Kabızlık, özellikle 20-35 yaş arası ve 60 yaş sonrası kadınları erkeklerden daha fazla etkilemektedir.

Ne kadar sürdüğüne bağlı olarak kabızlık iki türe ayrılabilir:

  • Ara sıra: Bu, diyet ve su tüketimindeki değişiklikler, egzersiz eksikliği, belirli ilaçlarla tedavi veya stresli durumlardan kaynaklanıyor olabilir.
  • Kronik: Doktorların kabızlığı kronik olarak düşünmesi için en az 3 ay sürmesi gerekir.

Kronik kabızlık, ara sıra görülen kabızlığa benzer, ancak daha uzun süren durumlarla ilişkili olabilir. Ancak diğer zamanlarda sindirim sorunları ve bazı hastalıklar nedeniyle olur.

Gliserin fitillerinin yan etkileri var mı?

Bağırsak filmi

Gliserin fitillerini fazla veya uzun süre kullanırsanız, irritabl bağırsak sendromuna neden olabilirler. Ayrıca bazen rektal bölgede kaşıntı, batma ve tahriş gibi semptomlar yaşayabilirsiniz.

Bununla birlikte, gliserole alerjiniz varsa, gliserin fitillerinin kullanımı kontrendikedir. Hemoroitiniz, bağırsak tıkanıklığı semptomlarınız, apandisitiniz veya diğer bağırsak hastalıklarınız varsa bunları kullanmamalısınız.

Bunları kullanmanın avantajları nelerdir?

Gliserin fitillerini kullanmanın üç ana avantajı vardır:

  • Ara sıra oluşan kabızlığın etkili bir şekilde giderilmesi.
  • Hız.
  • Lokal uygulama.

Genel olarak, yetişkinlerde normal doz günde bir fitildir ve bunları arka arkaya 6 veya 7 günden fazla kullanmamalısınız.

Kontrendikasyonlar

Gliserin fitillerinin bazı kontrendikasyonları vardır, bunlardan bazıları şunlardır:

  • Bileşenlerinden herhangi birine aşırı duyarlılık.
  • Gastrointestinal geçiş bozuklukları: Bağırsak tıkanıklığından muzdarip olmanız gibi bağırsak geçiş bozuklukları yaşıyorsanız bunları almamalısınız.
  • Nedeni bilinmeyen karın ağrısının varlığı: Nedeni bilinmeyen karın ağrısı yaşıyorsanız, ağrının kaynağını öğrenene kadar bu fitilleri kullanmamalısınız. Bu durumlarda müshil kullanımı, hala bilinmeyen altta yatan bir durumu gizleyebilir.

Ek olarak, bağırsak peristalsisi uyarılırsa, belirli bir tehlike taşıyan bir durumunuz olduğunda gliserin fitillerinin kullanımı kontrendikedir.

Gliserin fitillerini gerektiğinde kullanmalısınız

Gliserin fitilleri, ara sıra oluşan kabızlık problemini doğrudan ve hızlı bir şekilde hafifletmenize izin verir. Ancak kabızlık tedavisine başlamadan önce alışkanlıklarınızı değiştirerek onu hafifletmeye çalışmalısınız.

Son olarak, fitillerin kabızlığın temel sebebini çözmediğini unutmamak önemlidir. Sadece semptomları hızlı ve geçici olarak düzeltirler. Bu nedenle, düzenli olarak kabızlık çekiyorsanız, doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Buitrago Navarro, J., Albendin Garcia, L., Toledo Calvo, L., & Martos García, R. (2015). ABORDAJE DEL ESTREÑIMIENTO EN LACTANTES POR PERSONAL DE ENFERMERÍA EN UN DCCU. Nutricion Clinica y Dietética Hospitalaria.

  • DE GRUCCI, J. L., & PEREZ, H. M. (1964). SUPOSITORIOS LAXANTES DE CONTACTO EN LA PREPARACION PARA RECTOSCOPIAS. La Semana Médica.

  • Farmacéutica. (2009). Farmacia Empresa Información de mercado MARIA-JOSEP DIVINS. 32 Farmacia Profesional.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.