Göz Ardı Ettiğiniz 8 Migren Sebebi
Migren, kafanın bir tarafındaki şiddetli baş ağrısı olarak nitelendirilebilir, ancak bundan başka şakak, alın ya da göz çevresinde de bulunabilir.
Acıya ek olarak, çeşitli başka belirtiler de meydana gelebilir, ışığa karşı aşırı duyarlılık, mide bulantısı ve kusma gibi.
Baş ağrısının aksine , durum zaman geçtikçe daha kötü olur ve hatta kuvvetten düşürücü olabilir.
Aslında bakılırsa, Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre, migren, dünyada insanı etkisizleştiren ilk 10 rahatsızlık arasındadır.
Bazı durumlarda ağrı, 72 saat kadar sürebilir ve ağrı kesicilere tepki vermez.
Migrenin nasıl ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte, kan damarlarının büzülmesine neden olan hormonal değişikliklerle alakalı olduğu düşünülmektedir.
Bu makalemizde, bazı olası migren sebeplerine dikkat çekeceğiz. En önemli sekiz ihmalkarlığa ve bunlardan nasıl kaçınılması gerektiğine bakalım.
1. Çalışırken Beslenmek
Evinizde ya da kafeteryada düzenli öğünler yemeye çalışıyor olabilirsiniz, ancak bazen çok fazla yükümlülük almanız demek diğer faaliyetleri yaptığınız sırada yemeniz demektir.
Bu durum, baş ağrılarında artışa ve diğer migren belirtilerine sebep olmaktadır. Görünüşe bakılırsa beyninizin dikkatinin dağılması, serotonin hormonunun seviyesinin düşmesine yol açmaktadır.
Ayrıca Bakınız: Bu İçecekle Baş Ağrısından Hemen Kurtulun
2. Uyku Düzensizlikleri
Hem çok, hem de az uyku bu sağlık problemini tetikleyebilir. Vücudunuza ihtiyacı olan kadar uyku vermediğiniz zaman, bu dinlenme halindeki normal fonksiyonlarından birçoğunu yerine getiremez.
Problem şudur ki, konsantrasyon eksikliğine ek olarak, günlük aktivitelerinizi engelleyecek olan migren ve yoğun yorgunluk hissi tecrübe edersiniz.
Bu problemler çok uyuduğunuzda da gerçekleşir çünkü vücudunuzun doğal ritmini değiştirir.
3. Çok Fazla Alkol Tüketmek
Aşırı alkol tüketimi, migren nöbetlerini 30% oranına kadar artırır.
Etanol, alkollü içeceklerdeki bileşiklerden biridir, vücudu susuz bırakır ve sıvı seviyelerinde dengesizlik yaratır.
Sonuç olarak dolaşım problemleri oluşur, beyne tedarik edilen oksijen miktarı da düşer ve şiddetli baş ağrılarını tetikler.
4. Hazır veya Kızartılmış Besinlerle Beslenmek
En çok göz ardı edilen faktörlerden birisi olmasına rağmen diyetinizin tekerrür eden migrenle alakası çoktur.
Kötü bir diyete sahip olmak migrenin ana sebeplerinden biridir ve yorgunluk ve hassaslık gibi belirtilerin artmasına neden olur.
Hazır yiyecekler, kızartılmış yiyecekler ve işlenmiş gıdalar, fiziksel ve akli düzeylerde negatif etkilenmeler oluşturabilir.
Monosodyum glutamat, bazı sofra tuzlarında, çorbalarda ya da Çin yemeklerinde bulunan bir lezzet arttırıcı, vücutta iltihap yapıcı işlemi tetikler ve migrene sebep olur.
5. Güçlü Kokular
Tekerrür eden migreni olan insanlar, garip ya da yoğun bir koku duyduklarında genelde nüksetme durumu yaşarlar.
Parfümler, hava temizleyicileri ve bazı günlük kimyasal ürünler bu reaksiyonu tetikleyebilir.
6. Hava ya da İklim Değişiklikleri
Ani hava sıcaklığı değişiklikleri, vücutta çeşitli tepkileri tetikler, zayıflamış bağışıklık sistemi, soğuk algınlığı ve baş ağrısı gibi.
Sıcaktan soğuğa geçiş ya da tam tersi migren sebebi olabilir.
7. Yüksek Sesler ve Parlak Işıklar
Yüksek seslere ve parlak ışıklara uzun süreli maruz kalma durumları kan damarlarının büzülmesine ve sonucunda migrene sebep olur.
Gerginlik ve stres bu etkinin asıl nedenleridir. Migren, güneş ışığına maruz kaldıktan sonra da meydana gelebilir.
8. Fazla Kilolu ya da Obez Olmak
Birçok insan, kilo problemleri sahibi olmanın migrene sebebiyet verdiği gerçeğini bilmez.
Fazla kilolu ya da obez olmak, kalp ve damarlara ilişkin rahatsızlıkların ve vücuttaki diğer problemlerin riskini arttırır.
Kilo rahatsızlıklarının, kan dolaşımı sorunlarının temel sebebi olmasından dolayı, migren oluşumunu etkilemesi sürpriz değildir.
Tekerrür eden migreniniz varsa, düzenli alışkanlıklarınızı analiz etmeye çalışın ve üsttekilerden herhangi birinin sizinkini tetikleyip tetiklemediğini görün.
Eğer öyleyse, bu davranışlardan kaçınmaya çalışın ve acının düzelmeye başladığını görün.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- ¿Qué es el glutamato monosódico? ¿Es malo? https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/monosodium-glutamate/faq-20058196
- Migraña. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000709.htm
- Razeghi Jahromi, S., Togha, M., Ghorbani, Z. et al. La asociación entre la ingesta dietética de triptófano y la migraña. Neurol Sci 40, 2349-2355 (2019). https://doi.org/10.1007/s10072-019-03984-3
- Scheidt, J., Koppe, C., Rill, S. et al. Influencia de los cambios de temperatura en la aparición de migrañas en Alemania. Int J Biometeorol 57, 649–654 (2013). https://doi.org/10.1007/s00484-012-0582-2
- Navarro Calvillo, María Elena. (2006). Tratamiento cognitivo conductual de la migraña en el adulto. Actualidades en psicología, 20(107), 1-21. Recuperado em 20 de agosto de 2020, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-64442006000100001&lng=pt&tlng=es.