Gribi Yatıştıran 3 Farklı Ballı Çözüm
Bal ile hazırlanan çözümleri bilmek mevsim değişikliği döneminde, özellikle sıcaklıklarda ani değişikliklerin olduğu ve grip kapma riskinin arttığı zamanlarda çok işinize yarayabilir. İhtiyaç duyulan zamanlar için ballı çözüm tarifleri gibi etkili doğal seçeneklere sahip olmak her zaman iyidir.
Balın doğal bir antibiyotik olduğunu biliyor muydunuz? İyileştirici özellikleri sayesinde antik çağlardan beri her tür çözümde kullanılmıştır. Temel kullanım nedenlerinden biri bir kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve hastalıklara karşı koymasıdır.
Bu yazıda griple savaşmak ve onu iyileştirmek için balı nasıl kullanabileceğinizle ilgili daha fazla detay vereceğiz.
3 Farklı Ballı Çözüm Önerisi: Doğal Bir Antibiyotik
Balın besinsel bir değeri vardır ve influenza virüsünü engelleyebilen kanıtlanmış güçlü etkileri vardır. Bu nedenle bu hastalığı iyileştirirken bala sahip olmak önemlidir (Ancak antibiyotiklerin virüslerle değil yalnızca bakterilerle savaştığını unutmayın).
Ayrıca bal, antioksidan ve antienflamatuvar özelliklere sahiptir. Bu da yetmezmiş gibi prebiyotik özellikleri vardır ve kardiyovasküler fonksiyonu da iyileştirir.
Tüm doğal malzemelerde olduğu gibi, besinsel değeri ve temel özellikleri türüne, kalitesine, çiçeklerin çeşitliliğine ve coğrafi kökenine göre değişebilir.
Ancak genel olarak, sağlık açısından faydalı diğer bileşenlerin yanı sıra vitamin, mineral, polifenol, aminoasit, protein ve enzimler açısından zengin bir gıda olduğunu söyleyebiliriz.
Gelin şu 3 farklı ballı çözüm tarifine bir göz atalım!
1. Ballı tarçınlı çözüm
Tarçının ve balın bir araya gelmesiyle savunma mekanizmalarınızı güçlendiren ve gribin yatışmasını hızlandıran bir birleşim ortaya çıkar.
Bugün size bahsedeceğimiz ilk ballı çözümü hazırlamak oldukça kolaydır. Üstelik çok da lezzetli bir karışımdır. Tek yapmanız gereken balla toz Seylan tarçınını karıştırıp şuruba benzer yoğun biri karışım elde etmektir.
Bu iki malzemeyi karıştırdığınızda, temelde balın özelliklerini Seylan tarçınıyla pekiştirmiş olursunuz. Belki daha önce duymamış olabilirsiniz; tarçın, antiviral, antibakteriyel ve mantar karşıtı özellikleri nedeniyle önem taşır.
Ayrıca bu güçlü karışım vücudunuzu uyarabilir ve gripten kaynaklanan yorgunluğun üstesinden gelebilir.
Malzemeler
- 4 yemek kaşığı toz Seylan tarçını (60 g)
- 4 yemek kaşığı işlenmemiş bal (80 g)
Hazırlanışı ve kullanımı
- İki malzemeyi karıştırın ve kapağı sıkıca kapatılmış bir kavanoza koyun. Bal çok katılaşırsa sıcak su banyosu yaptırarak eritin.
- Sonra, gripseniz, bu karışımdan her gün aç karnına bir yemek kaşığı ve her öğünden yarım saat önce bir yemek kaşığı olmak üzere tüketin.
2. Bal ve terbiye edilmiş sarımsaklı çözüm
Gribi iyileştirmek için başvurabileceğiniz ballı çözümlerden ikincisinde yumuşatılmış çiğ sarımsak bulunur. Sarımsakta ‘allisin’ isimli bir madde vardır. Bu sayede virüslere, bakterilere, mantara ve hatta parazitlere karşı çok güçlüdür. Ayrıca kardiyovasküler hastalıkları önlemek için de iyidir.
Bu karışımı gribi önlemek istediğinizde ya da gribin ilk belirtileriyle karşı karşıya olduğunuzu anladığınızda hazırlamalısınız. Böylece bağışıklık sisteminizi güçlendirecek, can sıkıcı semptomları yatıştıracak ve iyileşmeyi hızlandırmış olacaksınız.
Malzemeler
- 10 diş sarımsak (150 g)
- 7 yemek kaşığı bal (140 g)
Hazırlanışı ve kullanımı
- Öncelikle sarımsakları soyun ve dilimler halinde doğrayın.
- Sonra balla birlikte bir kavanoza koyun.
- Serin loş bir yerde bir hafta bekletin.
- Aç karnına bir çay kaşığı kadar tüketin. Halihazırda zaten gribe yakalanmışsanız, herhangi bir sindirim rahatsızlığınız yoksa gün içinde 5 çay kaşığına kadar tüketebilirsiniz.
Bunu da okuyun: Virüsler Neden Daha da Güçleniyor?
3. Ballı, zencefilli, portakallı çözüm
İçerisinde zencefil, bal ve portakal bulunan ev yapımı bir şurup, tipik grip semptomlarını yatıştırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
Son olarak, basit ve ucuz bir şekilde evde yapabileceğiniz bir şurup tarifi verelim.
Bu tarifi hazırlamak için portakalın kabuğunu kullanmanız gerekecek. Çünkü portakal kabukları C vitamini açısından zengindirler. Bu nedenle solunum yollarıyla ilgili sorunları iyileştirme ve genel anlamda vücudun savunma mekanizmasını güçlendirme konusunda iyidirler.
Ayrıca bu karışımın içine zencefil de ekleyeceksiniz. Bu baharatlı malzeme, vücut sıcaklığı üretir ve ateşiniz olduğunda size yardımcı olur.
Malzemeler
- 2 organik portakalın kabukları
- 1 çay kaşığı toz zencefil (7 g) veya bir dilim taze zencefil (10 g)
- 6 yemek kaşığı bal (120 g)
- 2 bardak su veya doğal portakal suyu (500 ml)
Hazırlanışı ve kullanımı
- Portakal kabuklarını ve zencefili meyve suyunda ve suda 30 dakika kaynatın.
- Sonra balı ekleyin ve 15 dakika daha kaynamaya bırakın. Süzün ve soğumaya bırakın.
- Son olarak bir kavanoza alın ve buzdolabına koyun. Gribe yakalandıysanız yemeklerinizle birlikte toplamda günde 3 yemek kaşığı olacak şekilde tüketin.
Artık gribi iyileştirmek için balla birlikte hazırlayabileceğiniz harika çözümler biliyorsunuz. Bu çözümler benzer şekilde savunma mekanizmalarınızı yükseltmeye yardımcı olan önleyici tedavilerdir. Önlem almanın en iyi ilaç olduğunu unutmayın.
Ancak bu çözümlerin yetişkinler için uygun olduğunu da aklınızdan çıkarmayın çünkü bal, bebeklerin yiyebileceği güvenli bir yiyecek değildir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Chang, J. S., Wang, K. C., Yeh, C. F., Shieh, D. E., & Chiang, L. C. (2013). Fresh ginger (Zingiber officinale) has anti-viral activity against human respiratory syncytial virus in human respiratory tract cell lines. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2012.10.043
- Miguel, M. G., Antunes, M. D., & Faleiro, M. L. (2017). Honey as a complementary medicine. Integrative Medicine Insights. https://doi.org/10.1177/1178633717702869
- Watanabe, K., Rahmasari, R., Matsunaga, A., Haruyama, T., & Kobayashi, N. (2014). Anti-influenza Viral Effects of Honey In Vitro: Potent High Activity of Manuka Honey. Archives of Medical Research. https://doi.org/10.1016/j.arcmed.2014.05.006
- Singh, M. P., Chourasia, H. R., Agarwal, M., Malhotra, A., Sharma, M., Sharma, D., & Khan, S. (2012). Honey as complementary medicine – A review. International Journal of Pharma and Bio Sciences.
- Nahas, R., & Balla, A. (2011). Complementary and alternative medicine for prevention and treatment of the common cold. Canadian Family Physician.