Günlük Stres Depresyona Neden Olabilir

Günlük stres depresyona neden olabilir, bu nedenle rahatlamayı ve sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmayı öğrenmek şiddetle tavsiye edilir. Genellikle fark edilmedikleri için semptomların farkında olmak da önemlidir.
Günlük Stres Depresyona Neden Olabilir

Son Güncelleme: 09 Ekim, 2020

Stres ve depresyon, birbirini dışlayan iki koşul gibi görünebilir. Birincisi gerginlikle ilişkilendirilirken, ikincisi pasiflikle ilgilidir. Bununla birlikte, tıpkı depresyonun strese neden olması gibi, günlük stres de depresyona neden olabilir.

Günlük stres neden depresyona neden olabilir? Genel anlamda, her iki koşulun da sorunlara, zorluklara ve aksaklıklara yetersiz bir tepkiyi temsil ettiğini söyleyebiliriz. Bu endişeye ve aynı zamanda hayal kırıklığına ve isteksizliğe neden olur.

Her iki sorun da geçen yüzyılın çok karakteristik özelliğidir ve toplumun bize dayattığı yaşam tarzlarından kaynaklanmaktadır. Aşırı uyaranlar, çılgınca aktivite hızı, artan duygusal izolasyon. Önemli olan, stresin depresyona neden olabileceğini bilmek ve bundan kaçınmak için adımlar atmaktır.

Günlük stres

Orta seviyelerde tuttuğunuz sürece, stres tek başına bir sorun değildir. Bu duygusal tepki, kişinin daha uyanık olmasını ve meydan okuma veya risk içeren durumlarda kendini daha iyi savunmasını sağlar. Bununla birlikte, sürekli veya çok yüksek seviyelerde yaşarsanız, bu bir problem haline gelir.

Stres tetiklendiğinde, vücut artan kortizol üretimi ile yanıt verir. Aynı şekilde, vücudunuz adrenalin adı verilen başka bir hormonu ve nörotransmiteri artırır. Bunun bir yan etkisi, vücudun uyaranlara daha hızlı ve daha güçlü tepki vermesidir.

Bir kişi tehlikeli olmayan belirli uyaranları sınıflandırmayı öğrendiğinde stres sık görülen bir his haline gelebilir. Örneğin işe geç kalmak, bir ödevi bitirmek, hatta evden çıkmak. Bu şekilde stres sürekli hale gelir ve vücut sürekli olarak aşırı çalıştırılır.

İş, birçok insan için her gün yaşanılan bir stres kaynağıdır.

Günlük stres depresyona neden olabilir

Günlük stres depresyona neden olabilir çünkü uzun süre uyanıklık durumunu sürdürmek normal fizyolojik fonksiyonları bozar. Bu, ruh halinizi etkileyebilir ve depresif durumlara neden olabilir.

Her iki bozukluk da sıklıkla birbiriyle ilişkilidir ve aslında semptomlarının birçoğunda çok benzerdir. Tüm depresyonun stresten kaynaklanmadığını, ancak stresin depresyona girme riskini artırdığını unutmamalıyız.

Stres yorucu ve bunaltıcıdır, bu da üretkenliğin azalması, daha kötü iş performansı, kişilerarası ilişkilerde sorunlar ve yeme veya uyku bozuklukları gibi zorluklara yol açabilir.

Günlük rutininiz zorlu veya çok sinir bozucu görünmeye başlar. Bütün bunlar birlikte, üzüntü ve motivasyon eksikliğinin eşlik ettiği kişisel bir yetersizlik hissine yol açar. Bu noktada, farklı şiddet düzeylerine sahip olabilen depresyona çoktan yaklaşmaktasınızdır.

Problem nasıl tespit edilir

stres yaşayan kadın
Stres ve depresyonun ilk belirtilerine dikkat etmek, önleyici eylemlerde bulunmanıza olanak sağlar.

Günlük stres depresyona neden olabileceğinden, tıpkı depresyonun strese neden olabileceği gibi, en önemli şey uygun önlemleri zamanında almak için erken belirtilere dikkat etmektir.

Aşağıdakiler gibi birkaç belirtisi vardır:

  • Sürekli gerilim: Bu, sürekli bir mücadele içinde olmak gibi, hayatın ezici ve baskıcı olduğu hissidir.
  • Sinirlilik: Sık sık sinirleniyorsunuz ve küçük şeyler sizi normalde olduğundan daha fazla üzüyor.
  • Sebepsiz ağlamak: Belirli bir nedeni olmadan ağlamak gibi hissedersiniz.
  • Yaşam için küçük bir coşku: Yaşamın kendisine karşı ilgisizlik hissediyorsunuz. Projeleriniz coşku uyandırmıyor ve ataletle yaşıyormuş hissi veriyorsunuz.
  • İzolasyon ve kendinden nefret etme: Başkalarıyla, özellikle yakınlarınızla yakın temastan kaçınırsınız. Ağır bir özeleştiri yapmaya başlıyorsunuz.
  • Bilişsel sorunlar: Dikkat, konsantrasyon, hız ve zihinsel keskinlik azalır.
  • Kararsızlık: Hemen hemen her şeyde güçlü şüpheler ortaya çıkıyor ve karar vermede büyük zorluk çekiyorsunuz.

Stres ve depresyon sizi fiziksel olarak etkiliyor

Stres ve depresyon yaşadığınızda, onu ortaya çıkaran fiziksel işaretler de vardır. Ana belirti, uyuduktan sonra bile geçmeyen kalıcı yorgunluk hissidir. Aslında uykusuzluk veya kesintili uyku gibi uyku problemleri çok yaygındır.

Yeme sorunları, ya çok az ya da çok fazla yediğiniz için başka bir açıklayıcı noktadır. Hem stres hem de depresyon, bağımlılık geliştirmek için risk faktörleridir. Bu durumdaki bir kişinin kişisel hijyenini ihmal etmesi de alışılmadık bir durum değildir.

Öyleyse, hayatınızın günlük olarak semptomlara neden olan sürekli stres veya depresyona doğru ilerlediğini fark ederseniz, bir sağlık uzmanıyla görüşün. Belki yaşam tarzındaki küçük değişiklikler ve profesyonel tavsiyelerle, süreci ağırlaşmadan önce tersine çevirebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Valdés, J. L., & Torrealba, F. (2006). La corteza prefrontal medial controla el alerta conductual y vegetativo: Implicancias en desórdenes de la conducta. Revista chilena de neuro-psiquiatría, 44(3), 195-204.
  • Montejo, A. P. (2001). Evaluación del desempeño laboral. Gestión, 2(9).
  • Herrero, J., & Musitu, G. (1998). Apoyo social, estrés y depresión: un análisis causal del efecto supresor. Revista de Psicología Social, 13(2), 195-203.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.