Hamilelik Sürecinde Hipotiroidizm Nasıl En Aza İndirgenebilir?
Tiroidiniz boğazınızda, tam olarak Adem elmasının altında yer alan bir bezedir. Endokrin sisteminin bir parçasıdır ve tiroid hormonlarını filtreler.
Tiroid hormonları metabolizmanızı düzenlemekle yani vücudunuzun enerjisini nasıl dağıtacağını belirlemekle sorumludur. Kelebek şeklindeki bu bezecik iki loptan oluşur.
Tiroidiniz düşük seviyede hormon ürettiğinde hipotiroidizm olarak bilinen bir durum ortaya çıkar. Birisinin hipotiroidizm sorunu olduğunda, yemekleri işlemden geçirme gibi vücut fonksiyonları yavaşlar.
Hamile kadınlarda tiroid hamilelik sürecini olduğu kadar bebeğin gelişimini de etkiler. Bebeğin sağlığını korumak için anne, gereken testleri yaptırmalı ve doktorunun verdiği tavsiyelere uymalıdır.
Hamilelik Sürecinde Hipotiroidizm: Tanısı ve Kontrolü
Kandaki tiroid seviyesini ölçmek için yapılacak bir kan testi bu duruma tanı koymak için gereken tek şeydir. En iyisi hamile kalmadan önce tiroid bezinizi kontrol altına almaktır. Böylece düşürme veya diğer komplikasyonlarla karşılaşma riskinizi azaltabilirsiniz.
Belirtiler
Bazı durumlarda hipotiroidizmin tanısını koymak zordur çünkü hamileğin belirtileriyle karıştırıldığı olur. Bunlar hipotiroidizmin belirtilerinden bazılarıdır:
- Kontrolsüz kilo alımı.
- Kabızlık.
- Soğuğa karşı yoğun hassasiyet.
- Zayıf veya kırılgan saçlar veya tırnaklar
- Halsizlik, yorgunluk, zayıflık, uyuşukluk.
- Düzensiz veya yoğun regl.
- Kas ve eklem ağrıları.
- Solgunluk veya kuru cilt.
- Üzüntü veya depresyon.
- Yavaş nabız.
- Kramplar.
- Boğuk ses.
- Yüzde şişme ve göz kapağı düşüklüğü.
Tedaviler ve Doğal Çözümler
Hipotiroidizmi olan hamile kadınlar için normal tedavi levotiroksin alınmasından oluşuyor. Bu tedavi kandaki tiroid hormonu seviyesini normal hale getiriyor. Bir başka madde de iyodin olabilir; hamilelik sürecindeki bir kadın günde en az 150 mg iyodin almalı.
Ayrıca her 4 haftada bir hormon seviyesinin sabit olup olmadığını ve bebeğin gelişiminin normal olup olmadığını görmek için kan testi yaptırmalısınız. Bu tıbbi tedaviler doğal tedavilerle de tamamlanabilir.
Son olarak sizinle hamilelik sürecinde hipotiroidizm sorunuyla karşılaşmanız halinde denemeyi düşünebileceğiniz harika tarifler paylaşacağız.
Ananaslı ve Papayalı Smoothie
Malzemeler
- Bir yemek kaşığı deniz yosunu (15 g)
- Bir adet yeşil elma
- Bir dilim ananas
- Bir dilim papaya
- Bir adet büyük greyfurt
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri bir blender’a ekleyin ve iyice karışana kadar onları karıştırın. Karışımı süzmeyin. Bu smoothie’yi yedi gün aralıksız bir şekilde sabahları kahvaltıdan sonra taze tüketin.
Hamilelik sürecinde hipotiroidizm sorunuyla karşılaşmanız halinde tüketeceğiniz bu karışım sağlıklı bir kiloda kalmanıza ve sağlıklı tiroid fonksiyonlarına sahip olmanıza yardımcı olacak.
Yumuşak Yeşil Meyve Suyu
Malzemeler
- 1/2 avokado, küpler halinde doğranmış
- 2 yemek kaşığı doğranmış ıspanak (30 g)
- 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi sütü yoğurdu (60 g)
- 3 yemek kaşığı yeşil elma suyu (37.5 ml)
- 1 1/2 yemek kaşığı limon suyu (19 ml)
- 1/4 çay kaşığı chlorella tozu (0.75 g)
Hazırlanışı
Malzemelerin tamamını blender’a veya yemek öğütücüye koyun ve karışım pürüzsüz, kremsi bir hal alana kadar karıştırın. Chlorella iyodin açısından zengin bir deniz yosunudur. Elma ve limon ise vücudunuzu arındırmanıza yardımcı olur.
Havuç Detoksu
Malzemeler
- 1 adet salatalık
- 5 sap kereviz
- 5 adet havuç
- 1 adet limon
- 1 kase doğal Hindistan cevizi suyu
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri birlikte karıştırın. Havucun ve kerevizin kalan kısımlarını süzün. En iyi sonucu elde etmek için en az bir hafta boyunca her gün için. Temel fonksiyonu normal hormon seviyenizi geri döndürmektir.
Ispanaklı ve Spirulinalı Smoothie
Malzemeler
- Bir avuç dolusu taze ıspanak
- Dört veya 5 adet orta boy havuç, doğranmış
- İki veya üç adet yeşil elma
- İki sap kereviz
- Bir çay kaşığı spirulina (3 g)
Hazırlanışı
Öncelikle havuçları, kerevizi, ıspanak yapraklarını ve elmaları karıştırın ve sonra spirulinayı ekleyin. Bu smoothie’yi günde iki kez için. Tiroidinizi düzenlemenin yanında pek çok farklı vitamin, mineral ve besinsel lif içerir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gaitonde, D. Y., Rowley, K. D., & Sweeney, L. B. (2012). Hypothyroidism: an update. South African Family Practice, 54(5), 384-390. https://medpharm.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/20786204.2012.10874256#aHR0cHM6Ly9tZWRwaGFybS50YW5kZm9ubGluZS5jb20vZG9pL3BkZi8xMC4xMDgwLzIwNzg2MjA0LjIwMTIuMTA4NzQyNTY/bmVlZEFjY2Vzcz10cnVlQEBAMA==
- Macchia, C. L., & Sánchez-Flórez, J. A. (2007). Hipotiroidismo en el embarazo. Revista Colombiana de obstetricia y ginecologia, 58(4), 316-321. https://www.redalyc.org/pdf/1952/195214323009.pdf
- de Escobar, G. M. (2005). Yodo y embarazo. Monografías de la Real Academia Nacional de Farmacia. https://core.ac.uk/reader/230312980