Hamilelikte İştahsızlık

Hamilelik sırasında açlık hissetmiyor olmaktan korkmak düşündüğünüzden daha yaygındır. Fiziksel, duygusal ve hormonal faktörler hamilelikte iştahsızlığa neden olabilir. Basit önlemler bu durumla savaşmanıza ve ihtiyaç duyduğunuz besinleri tüketmenize yardımcı olabilir.
Hamilelikte İştahsızlık

Tarafından yazılmıştır Thady Carabaño

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kadınlar hamileliği düşündüklerinde onları en çok endişelendiren şeylerden biri de kilo alımıdır ancak hamilelikte iştahsızlık düşündüğümüzden daha yaygındır. Bununla birlikte, bu sorunun nedenleri var ve bu nedenleri bilerek bu sorunla başa çıkabilir, bedenlerimizin ve bebeklerimizin ihtiyaç duyduğu besinleri almalarını sağlayabiliriz.

Büyük haberi aldıktan hemen sonra, mide bulantısından en sevdiğimiz restoranın yanından geçecek cesareti bile bulamayabiliriz. Sonra korkumuzun yerini şu sözler alır: Aç değilim ve iki kişilik yemek yemem gerekiyor.

Hamileliğin 40. haftasında farklı semptomlar ve duyumlar yaşarız. Sadece bebeğin hıçkırıklarını veya karnımızdaki diğer hareketleri hissetmekle kalmıyoruz. Ayrıca, hormonlar ve vücudunuzun yaptığı değişiklikler yeme alışkanlıklarınızı etkileyebilir.

Hamilelikte iştahsızlık… Neden yiyemiyorum?

Her kadın farklıdır ve bu yüzden her hamilelik de farklıdır. Jöle ve mercimek gibi garip yiyecek kombinasyonlarını aş eriyor olabilirsiniz. Belki de hiç bir değişik fark etmeyen o kadın sizsiniz. Ancak hamilelik sırasında iştahsızlığınız varsa endişelenmenize gerek yoktur, çünkü muhtemelen doğal nedenlerden dolayı bu sorunu yaşıyorsunuz.

Hamilelik sırasında iştahsızlığın nedenleri bir uçtan diğer uca değişebilir. Dokuz ay boyunca çok farklı fiziksel, kimyasal ve duygusal değişiklikler yaşarız.

Bir numara, hormonlar

İştahsızlığınızın nedeni hormonlar olabilir.
Hormonal değişiklikler ayrıca gebeliğin iştahımızı etkileme biçimini de değiştirir.

Hamilelik hormonu, insan koryonik gonadotropin (HCG), sadece hamilelik sırasında kanımızda bulunur ve bulantı ve kusmaya neden olmaktan sorumludur. Bu rahatsızlıkların, özellikle ilk üç aylık dönemde, hamilelikteki kötü iştahın ana nedenleri olması muhtemeldir.

HCG ayrıca östrojen ve progesteron gibi diğer hormonların üretimini de teşvik eder. İkincisi, sindirim sürecini yavaşlattığı bilindiği için, yemek arzusunun eksikliği göz önüne alındığında bir faktör olabilir.

İçte ve dışta değişiklikler

Vücut kendini bir bebeğe ev sahipliği yapmaya hazırladığında, midenin kas yapısı gevşemeye başlar. Bu, hamilelik sırasında iştahsızlık çekmemizin bir başka nedenidir. Genel rahatsızlık ve yorgunluk da bir sebep olabilir.

Ek olarak, sindirim sistemi ikinci ve üçüncü trimesterler arasında yavaşlar. Rahim büyümesinin ve fetüsün büyüklüğünün neden olduğu ince bağırsağa yapılan baskı da sindirimi yavaşlatabilir ve bu da yemek yeme isteğinizi etkileyebilir.

Bazı kadınlar mide rahatsızlığı ve yavaş sindirim yaratan kabızlık veya gazdan muzdariptir. Bu aynı zamanda yemek yeme arzusunu da azaltabilir. Mide ekşimesi de iştahımızı kaybetmemize neden olabilir.

Yaz ayları

İçimizde başka bir kişiyi taşırken ısıyı daha fazla hissederiz. Hamileliğimizin -bir bölümünün yaz aylarına ve daha sıcak havalara denk geleceğini düşünürsek, muhtemelen çok yemek istemeyeceğiz.

Benzer şekilde, bahar gibi mevsimsel değişikliklerin neden olduğu koşullardan muzdarip olma ihtimalimiz yüksek olabilir. Baharın başında hissettiğimiz bu “bitkinlik” halsizlik gibi belirtilere neden olabilir.

Duyguları etkilediğinde

Yaşadığımız tüm hormonal değişiklikler bizi daha duyarlı hale getiriyor. Yeni-doğanın gelmesini beklerken beklediğimiz stres ve endişeyi de hesaba katarsak, hamile kadınlar çok fazla duygudan muzdarip olabilir.

Bu duygusal telaş, iştahsızlığımızın arkasındaki psikolojik neden olabilir. Duygu dalgalanmaları da en sevdiğimiz yemeklerden kaçınmamızı sağlayabilir.

Hamilelik sırasında iştahınızı kaybettiğinizde ne yapmalısınız?

Gördüğünüz gibi, çoğu neden normal ve doğal kaynaklıdır. Bundan dolayı, stres altında veya şokta hissetmeden hamileliğimizin ve yeme sevincinin tadını çıkarabilmemiz için iştahsızlıkla başa çıkmanın basit yolları vardır.

İlk önce bir doktora görünün

Yapmamız gereken ilk şey, diğer önemli faktörleri ekarte edebilecek bir doktora görünmektir. Anne ve bebeğin sağlık için gerekli miktarda vitamin ve mineral alıp almadığını kontrol edecek basit tıbbi testler yapabilirsiniz.

Doktor ayrıca diyetinizi desteklemek için özel bir şeye ihtiyacınız olup olmadığını da belirleyebilir. Bu aşamada ne yediğimizin daha fazla farkında olmamız gerektiğini unutmamak önemlidir. Bu yüzden bir uzmanın tavsiyesine uymak en iyisidir.

Yavaş yavaş ama emin bir şekilde

Az ve sık yemek yemek idealdir. Her iki buçuk ila üç saatte bir hafif bir şeyler yemenizi öneririz. Midenizi hazırlamanız gerekir, bu yüzden fazla yemeyin. Ayrıca sindirimi ve metabolizmayı çalıştırmanın yanı sıra asitliği önlemeye de yardımcı olabilir.

Sabah bulantısı çekiyorsanız, hastalığınızı azaltmak için yatağınıza yakın bir yerde biraz ekmek veya kraker tutmanız önerilir, bu da kalkmanıza yardımcı olacaktır.

Yapılması ve yapılmaması gerekenler

Yiyecekler arasında karar vermeye çalışan hamile kadın
Sindirim sisteminizin kaldırabileceği yiyecekleri seçin. Tercihen siz ve bebeğiniz için daha sağlıklı yiyecekler yiyin.

Size en fazla rahatsızlık veren yiyecekleri tanımayı, alışveriş listenizden çıkarmayı ve dışarıda yemek yerken onlardan kaçınmayı öğrenin. Ayrıca, tolere edebileceğiniz, baskı veya şişkinliğe neden olmayanları tanımlamaya ve bunları diyetinize dahil etmeye çalışın.

Doğal veya işlenmemiş gıdalar olduklarından emin olun. Bariz ağır olanlar, bol miktarda sos, doymuş yağlar ve kızarmış yiyecekler içeren, tuzlu yiyeceklerdir. İlk birkaç ayda diyetinizle ilgili verdiğiniz kararlar, hatalarınızın üstesinden gelmek için çok önemlidir.

Meyve ve sebzeler

Diyetinizin bol miktarda meyve ve sebze içermesi gerekir. En fazla besin değerini onlar sağlarlar, ve az rahatsızlığa neden olurlar  ayrıca vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılayan sıvıları sağlarlar.

Çok çeşitli baklagiller ve sebzeler vardır. Yani onları diyetinizden çıkarmak için hiçbir mazeretiniz yoktur.  Atıştırmalık olarak bir parça meyve yemek en iyi seçenektir. Onları hareket halindeyken de yiyebilirsiniz; meyveler bir enerji yükselticidir ve lif bakımından zengindirler, bu da sindirim sisteminize yardımcı olur.

Önceden planlamak

Haftalık bir yemek planı yapmak veya en azından bir önceki akşam bir günlük yemek hazırlamak iyi bir fikirdir. Böylece kalktığınızda, kahvaltıda ve günün geri kalanında atıştırmalık olarak ne yiyeceğinizi bileceksiniz.

İyi bir kahvaltı yapın, öğle yemeğinde daha az yiyin ve akşamın serin saatlerinde akşam yemeği yiyin. Hiç yememek veya aburcubur almaktan kaçınmak için her zaman hafif bir atıştırmalık taşıyın. İştahınız olmasa bile her üç saatte bir yemek yemeye çalışın.

Buzdolabında durabilecek yemekler hazırlayın. Aşırı karmaşık tariflerden kaçının çünkü kokunun sizi rahatsız etmesi muhtemeldir. Yemeklerinizi değiştirin, yemek hazırlamak için farklı yollar arayın, böylece onları yemekten bıkmazsınız.

Sıvı Alın

Doktorunuz hamilelik sırasında sıvı almanızı, iyi işleyen böbreklerinizi korumanızı ve vücudunuzun ödem tutulmasını önlemenizi söyleyecektir. Bu aynı zamanda hamilelikte iştahsızlık ile de başa çıkmanın iyi bir yoludur.

Her zaman  su, bitki çayları ve şekeri düşük meyve sularını tercih edin. Ayrıca, hamileliğiniz sırasında aşırı ısınmadan muzdaripseniz, aşağıdaki seçenekleri yemek ve atıştırmalıklarınıza dahil etmeye çalışın: bol sebze kullanan gazpacho veya smoothieler.

Hareketsiz bir yaşam tarzından kaçının

Hamilelikte yeterli hareket etmek vücudunuza yardımcı olur
Az da olsa, egzersiz yapmak, yemek saatlerinde size birçok fayda sağlayacaktır.

Yürümek, yoga yapmak veya düşük yoğunluklu egzersizler yapmak sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, otururken ve yemek yerken doğru duruşlar da sindirim sürecine yardımcı olur. Egzersiz genellikle hamilelik sırasında uğraşmanız gereken iştahı artırır.

Tabii ki, aşırı egzersiz yapmanız gerektiğini söylemiyoruz. Anlarınıza ve dinlenme günlerinize saygı gösterin ve değer verin. Uzanırken, reflü ve midede yanma hissinden kaçınmak için tamamen düz yatmak yerine, yarı oturur pozisyon tercih edilir.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Egzersiz Yapmanın Dört Yolu

Son öneri

Vücudunuzun hamileliğinizin ve bebeğinizin düzgün gelişimi için gerekli olan doğal değişiklikler geçirdiğini hatırlamak önemlidir. İlk üç aylık dönemde yiyeceklerden zevk almanızı engelleyen hastalık hissi, hızla geçer. İlk üç aylık dönemden, iyi beslenme alışkanlıkları ile kontrol edilmesi gereken “taze” bir iştahla çıkabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Alemany-Garcia, Cristina, and A. Molinero. “Factores que influyen sobre el apetito: revisión bajo un prisma evolutivo.” Rev Divulg e Investig en Ciencias Nat. 2 (2014): 1-8.
  • Guerrero, Maria de las Mercedes Izquierdo. Estudio de hábitos alimentarios y conocimientos nutricionales en embarazadas de distintas áreas de salud de la Comunidad de Madrid. Diss. Universidad Complutense de Madrid, 2016.
  • Manakova, E. “Supresores del apetito en el embarazo.” Neuro Endocrinol Lett 33 (2012): 179-82.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.