Her Gün Ne Kadar Süre Egzersiz Yapmak Gerekir?
Birçok kişi her gün egzersiz yapmak gibi harika bir alışkanlığa sahiptir. Bu alışkanlık, sağlıklı, aktif ve enerjik kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca birçok hastalık türünü de önler. Bununla birlikte, her gün ne kadar süre egzersiz yapmanız gerektiğini bilmek çok önemlidir.
Bu yazıda, günlük egzersizin sağlığınız açısından pozitif ve etkili olması adına bazı ipuçlarını sizinle paylaşacağız. Sonuçta, bu rutini etkileyen çeşitli faktörler var. Yapılan egzersizden en iyi şekilde faydalanmasını bilmek ise çok önemli.
Her gün egzersiz yapmak sağlıklı mı?
Her gün egzersiz yapmak sağlığınız için sadece iyi değil; aynı zamanda gereklidir.
Son birkaç yılda, yerleşik bir yaşam tarzının sağlığınız üzerindeki olumsuz etkileri hakkında daha fazla şey keşfedildi. Bilgisayarın önünde uzun saatler harcadığınız bir ofis işinde çalışmak, vücudunuza, hareket etmemek gibi korkunç bir işkence yapar. Bu da, sağlığınız açısından çok sayıda zararlı etkiye sahiptir.
Yerleşik bir yaşam tarzı, kardiyovasküler hastalıklar için önemli derecede risk faktörü oluşturur. Kolesterol, hipertansiyon, trigliserid, obezite ya da insülin direnci her gün daha da yaygın hale gelmektedir. Bu hastalıklar içinde yaşadığımız yüzyılın önde gelen musibetlerinden biridir ve kökenlerini, sayısı gittikçe artan yerleşik yaşam tarzlarından alırlar.
Bu nedenle, oturarak çok fazla zaman harcamak zorunda kalan insanlar bu önerileri takip etmeli ve en azından saat başı bir kez kalkmalıdır. Sadece biraz yürümek, esnemek ya da biraz merdiven inip çıkmak bile yeterlidir.
Her gün egzersiz yapmanın risk faktörleri
Eğer her gün egzersiz yapıyorsanız, aşırıya kaçmanız halinde birtakım risk faktörleri oluşabilir. Profesyonel bir atlet değilseniz ve size yardımcı olan bir eğitmeniniz yoksa, bu önlemlerden bazılarını aklınızda bulundurun:
- Hiçbir şey yapmamaktan her gün egzersiz yapmaya geçemezsiniz. Yaralanmaları önlemek için bu değişikliği derece derece gerçekleştirmeniz gerekir.
- Doğru beslenme esastır. Beslenme planınızdan proteinleri, karbonhidratları ya da yüksek kaliteli yağları eksik etmeyin. Daha fazla egzersiz yaparken, kilo vermek isteseniz bile, tükettiğiniz kalori miktarını arttırmanız gerekir. Diyetinize hızlı, sağlıklı bir ekte bulmak için her zaman süper yiyeceklere güvenebilirsiniz.
- Sizin için en ideal egzersiz türünü belirlemelisiniz. Tabii ki yaşınızı, sağlığınızı, yaşam tarzınızı ve rutininizi göz önünde bulundurarak. Ayrıca, zaman geçtikçe ihtiyacınız olan şeylerin değişebileceğini de unutmayın.
- Herhangi bir hastalıktan muzdaripseniz, egzersiz rutininizi doktorunuz belirlemelidir. Kural olarak, kalp problemlerinden muzdarip insanlar, 11:00 ile 01:00 saatleri arasında yoğun sporlar yapmaktan kaçınmalıdır.
Hangi tür egzersizler yapmalıyım?
Ne kadar süre yapılacağını anlamaya çalışırken, egzersizin türünü dikkate almak çok önemlidir.
- Her gün, yürüyüş ya da koşu gibi orta yoğunluklu yumuşak egzersizler yapabilirsiniz. Bunu 20 dakika ile bir saat arasında yapmanızı öneririz.
- Kalbinize yüklenen, yüksek yoğunluklu egzersizler, en fazla yarım saat yapılmalıdır.
- Yoga, tai chi ya da esneme hareketleri gibi düşük yoğunluklu egzersizler için zaman sınırı yoktur.
- Ağırlıklarla yapılan sıkılaştırma egzersizleri her gün yapılmaları halinde, her bir gün için farklı kas grupları çalışılmalıdır. 5 günlük bir egzersiz rutini oluşturabilir ve haftada iki kez aynı kas gruplarını çalışabilirsiniz.
Pratik ipuçları
Her gün egzersiz yaparken, bu ipuçlarını aklınızda bulundurun:
- Her seanstan önce ve sonra esneme germe hareketleri yapmanız gerektiğini unutmayın. Bu hareketler esneklik kazanmak, kasları sıkılaştırmak ve yaralanmaları önlemek için çok önemlidir.
- Egzersiz boyunca ve gün boyunca vücudunuza ihtiyacı olan suyu temin etmeniz gerekir.
- Aerobik ve anaerobik egzersizleri birleştirmeye çalışın.
- Egzersiz yaparken doğru nefes almak esastır. Kuvvet kullanmadığınız zamanlarda daima nefes alın.
- Yemekten hemen sonra egzersiz yapmayın. Hareket etmeye başlamadan önce yiyeceklerinizi sindirmeniz gerekir.
- Buna ek olarak, egzersiz yaptıktan yarım saat sonra çok miktarda protein (sebze ya da hayvan) tüketmeniz önerilir.
Son olarak, her gün egzersiz yapmak size enerji verir ve sizi rahatlatır, unutmayın. Sonuçta, günün herhangi bir saatinde bir seans egzersizin tadını çıkarabilirsiniz, bu yüzden neden bu sağlıklı alışkanlığı günlük rutininizin bir parçası haline getirmiyorsunuz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American College of Sports Medicine, Sawka, M. N., Burke, L. M., Eichner, E. R., Maughan, R. J., Montain, S. J., & Stachenfeld, N. S. (2007). American College of Sports Medicine position stand. Exercise and fluid replacement. Medicine and science in sports and exercise, 39(2), 377–390. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e31802ca597
- Kenttä, G & Hassmén, Peter. (1998). Overtraining and recovery. A conceptual model. Sports medicine (Auckland, N.Z.). 26. 1-16.
- Warren, T. Y., Barry, V., Hooker, S. P., Sui, X., Church, T. S., & Blair, S. N. (2010). Sedentary behaviors increase risk of cardiovascular disease mortality in men. Medicine and science in sports and exercise, 42(5), 879–885. https://doi.org/10.1249/MSS.0b013e3181c3aa7e
- Jamtvedt G, Herbert RD, Flottorp S, et al. 2010. A pragmatic randomised trial of stretching before and after physical activity to prevent injury and soreness. British Journal of Sports Medicine. https://bjsm.bmj.com/content/44/14/1002
- Alimentación sana. 2018. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
- Recomendaciones mundiales sobre la actividad física para la salud. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_recommendations/es/