Hindistan Cevizi Unu: Beslenme Açısından 5 Faydası

Hindistan cevizi ununun tadı ve kokusu Hindistan cevizi gibidir. Bu çok ilginç yazıda Hindistan cevizi ununun özelliklerini öğrenin! 
Hindistan Cevizi Unu: Beslenme Açısından 5 Faydası
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Hindistan cevizi bugünlerde çok moda. Giderek daha fazla insan daha sağlıklı hale getirmek üzere tariflerinde Hindistan cevizi yağı veya Hindistan cevizi sütü kullanıyor. Bugün, biz, fitness tariflerinin ve vejetaryen yemeklerin ayrılmaz bir parçası haline gelen Hindistan cevizi unu ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Bu tür unlar, beyaz un gibi unların yerine kullanılabilir. Böylece kek veya muffin gibi hamur işlerinin içeriğini diyet lifi bakımından daha yüksek, karbonhidrat ve kalori bakımından daha düşük hale getirerek onları daha sağlıklı yapabilirsiniz.

Hindistan cevizi unu nedir?

Hindistan cevizi unu, %50 oranında diyet lifinden, proteinlerden ve minerallerden oluştuğu için besleyici bir malzemedir. Bunun yanı sıra en önemli şey, karbonhidrat ve nişasta bakımından düşük olması ve içerdiği yağın tamamen sağlıklı olmasıdır. Tadı lezzetlidir ve kokusu güzeldir. Aynı zamanda çok besleyicidir.

Hindistan cevizi ununun aşağıdaki özelliklerinin üzerinde durmaya karar verdik:

  • Gluten ve laktoz içermediği için buğday unlarına iyi bir alternatiftir.
  • Yaklaşık %45 oranında lif içerir. Bu nedenle bağırsak geçişini destekleyebilir.
  • İyi yağlar açısından zengindir. ‘Progress in Cardiovascular Diseases’ (Kardiyovasküler Hastalıklarda İlerleme) isimli dergide yayınlanan bir makaleye göre, Hindistan cevizi unu, laurik asit adında bir yağ asidi içerir. Bu yağ asidi kardiyovasküler sağlığı olumsuz yönde etkilemez ve ayrıca iyi kolesterol seviyesini artırır.
  • Bu unla bir şey hazırlarken, diğer unlara kıyasla bu una daha az miktarda ihtiyaç duyarsınız. Bu da buğday unundan daha pahalı olmasını telafi etmiş olur.
  • Vejetaryenler için uygundur.
kase hindistan cevizi unu
Hindistan cevizi unu, yüksek miktarda lif içermesiyle öne çıkan bir malzemedir. Bunun yanı sıra antioksidanlar, vitaminler ve mineraller de içerir.

Hindistan cevizi unu nasıl yapılır?

Adından da belli olduğu gibi, Hindistan cevizi ununun ana maddesi Hindistan cevizidir. Bu unu yapmak için doğal ve taze Hindistan cevizi meyvesine ihtiyacınız vardır. Daha sonra, Hindistan cevizi sütüne erişmek için bastırın ve son olarak yağını çıkarın.

Sonra ince nihai sonucu alana kadar Hindistan cevizinin tamamen kuru olan et kısmını rendeleyin. Hindistan cevizi unu, Hindistan cevizi gibi kokar ve Hindistan cevizi tadı vardır. Ayrıca doğal olarak tatlıdır ve tatlılarınızı sağlıklı hale getirecektir.

Hindistan cevizi ununun besin açısından faydaları

1. Lif açısından zengindir

Bu ürün, lif açısından zengindir. 100 gram başına 45 – 60 gram arası lif içerir. Hindistan cevizi ununun buğday kepeği, chia taneleri, keten taneleri, yulaf kepeği veya kuru erikten daha fazla lif içerdiğini belirtmeliyiz.

Uluslararası Klinik Uygulama Dergisi’nde (International Journal of Clinical Practice) yayınlanan bir çalışmaya göre, bu özelliği sayesinde bağırsak geçişine yardımcı olabilir. Ayrıca kolesterolü düşürmeyi amaçlayan ve doyma hissini hızlandırmaya yardımcı olan dengeli bir diyette önemli bir rol oynar.

2. Oligoelementler içerir

Bu ürün, serbest radikallerin üretimini azaltma gücü nedeniyle ilginç bir oligoelement olan selenyum açısından zengindir. 10 gram Hindistan cevizi unu yetişkinler için Referans Günlük Alım miktarının %21’ine karşılık gelir.

Hindistan cevizinden elde edilen bu malzeme, manganez açısından da zengindir. Bu oligoelement birçok besin maddesinde önemli rol oynar. Özellikle, B8, C ve B1 vitaminleri çok büyük serbest radikal karşıtı güce sahiptir.

Bunların yanı sıra az miktarda demir içerir. Vücut bu oligoelementi sentezleyemez. Bu nedenle beslenme programınız aracılığıyla demir almalısınız.

kırılmış hindistan cevizi un
Hindistan cevizi unu, farklı tariflerde geleneksel unun yerine kullanmak için idealdir. Bu yetmezmiş gibi, bu ürün, oligoelementler (az rastlanan elementler) açısından zengindir.

3. Hindistan cevizi unu yüksek miktarda laurik asit içerir

Hindistan cevizi ununda çok özel bir doymuş yağ asidi olan laurik asit bulunur. Laurik asit, bağışıklık sistemini ve tiroid bezlerini aktif hale getirmek için bir uyarıcı görevi görür.

Bu yağ asidinin antimikrobiyal özellikleri HIV, herpes veya kızamık gibi virüsler için incelenmektedir. Bunun yanı sıra Hindistan cevizinin içindeki birkaç yağ, yüksek değerleri nedeniyle ayrı olarak satılmak üzere yağdan ayrılır. Laurik asit, endüstriyel ve farmasötik sektörlere satılmaktadır.

4. Protein açısından zengindir

İşte bu yüzden doyurucu bir undur. İki yemek kaşığı Hindistan cevizi ununda beş gram protein bulunur. Hindistan cevizi ununda bulunan yağ, yağ depolamaktan kaçınmanıza ve kalori yakmanıza yardımcı olmak için metabolizmanızı aktif hale getirecektir. Bu nedenle sağlıklıdır.

5. Gluten veya kolesterol içermez

Bu özelliği sayesinde gluten intoleransı veya duyarlılığı olan kişiler bu unu tüketebilirler. Vejetaryenler ve veganlar için iyi bir bilgi verelim. Hindistan cevizi unu %20 oranında protein içerir. Ayrıca içinde sekiz esansiyel amino asit bulunur. Hindistan cevizi ununun glisemik indeksi 35’tir; yani çok düşüktür.

‘Hızlı şeker’ (fast sugars) oranı düşüktür (nişasta içeren unlardaki %70’lik orana kıyasla %14). Bu nedenle, kan şekeri seviyelerini takip edenler (şeker hastaları ve kilo vermek isteyenler) için mükemmeldir.

Hindistan cevizi ununu tatlılarınıza ekleyin

Hindistan cevizi ununun, büyüleyici aromasının yanı sıra sağlık açısından önemli pek çok özelliği ve faydası vardır. Bu yüzden sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek istiyorsanız, onu beslenme programınıza dahil etmeniz iyi bir fikirdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Santos HO., Howell S., Earnest CP., Teixeira FJ., Coconut oil intake and its effects on the cardiometabolic profile a structured literatura review. Prog Cardiovasc Dis, 2019. 62 (5): 436-443.
  • Emmanuel A., Mattace Raso F., Neri MC., Petersen KU., Rey E., Rogers J., Constipation in older people: a consensus statement. Int J Clin Pract, 2017.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.