Hırpalanmış Kadın Sendromu: Nasıl Yardım Alınmalı
Hırpalanmış kadın sendromu, geçmişte uzun süreli fiziksel veya psikolojik istismara maruz kalmış herkesi etkiler. Bu terim, ilk kez Lonore E.A Walker tarafından ‘Hırpalanmış Kadın Sendromu’ isimli kitapta kullanılmıştır.
Walker’ın kitabı bir ilişkide istismar olduğunda ortaya çıkan tüm fiziksel belirtileri ve psikolojik sonuçları inceler. Aynı şekilde kitapta çocukların da bunlara maruz kaldığı durumları değerlendiren özel bir bölüm de vardır.
Hırpalanmış Kadın Sendromu Nasıl Anlaşılır?
Hırpalanmış kadın sendromu, herkesin bilmesi gereken net özelliklere sahiptir.
Peki, neden?
İnsanlar olabildiğince hızlı bir şekilde profesyonel yardım almalılar ki belirtiler ilerlemesin ve sonunda hayatta kalan kurbanın yaşam kalitesini etkilemesin.
Bu belirtilerden bazıları şöyledir:
- Uykusuzluk, kilo kaybı, duyguların egzema şeklinde somatizasyonu, migren, kramp v.b.
- Depresyon, öz saygı eksikliği, suçluluk, umutsuzluk ve korku gibi psikolojik belirtiler.
Hırpalanmış kadın sendromu, uykusuzluk, kilo kaybı ve depresyon gibi çeşitli fiziksel ve zihinsel ifadelerle kendini gösterebilir.
Bunlar, hırpalanmış kadın sendromu yaşayan birinin deneyimlediği semptomların hepsi değil bazılarıdır. Ancak bireysel düzeyde değerlendirilmesi gereken başka pek çok şey vardır.
Gelin, travmayı azaltmak için izlenmesi gereken adımlardan bazılarına bir bakalım.
Öğrenilmiş Çaresizlik
Bu, güvendikleri bir kişi tarafından uzun bir süre boyunca istismar edilen insanlarda sıklıkla meydana gelen bir psikolojik durumdur. Zararlı bir razı olmadır, kişiyi kendi adına karar vermekten alıkoyar.
Kendilerini savunmak için harekete geçemezler. Uzun süredir maruz kaldıkları istismara ve ihlallere rağmen bu durumdan kurtulmayı başaramazlar.
Bu kişiler, yapacakları hiçbir şeyin sonucu etkileyemeyeceğini düşünürler.
Kulağa üstesinden gelmesi kolay gibi gelse de, bu oldukça pasifleştirici bir durumdur. Bu nedenle, öğrenilmiş çaresizliğin, pek çok kişinin istismar edilir halde kalmasına yol açan temel sebep olduğunu söyleyebiliriz.
Öte yandan bu durumun çaresine bakmamak, bu kişileri başka bir istismarcıya kolay bir şekilde av olmaya da götürebilir.
Travma Sonrası Stres
Bir kişi, uzun bir süre boyunca, tekrar tekrar istismara maruz kaldığında, sürekli stres altında yaşar. Bu uzun süreli stres, içinde bulundukları durumdan kurtulduklarında bile kolay kolay geçmez.
Hayvanların hayatta kalabilmeleri için büyük önem taşıyan bu ‘savaş ve uç’ tepkisi, hırpalanmış kadın sendromu yaşayan kişilerde tamamen uyumsuz hale gelir. Bu kişiler hiç korku duymamaları gereken bir durumda, stres, anksiyete, korku gibi şeyler yaşayabilirler.
Travma sonrası stresi tanımlayabilmek için istismar kurbanı olan kişinin davranışlarını analiz etmek önemlidir:
- Geceleri terlemeye, korkuya ve anksiyeteye yol açan kabuslar ve geçmişe dönüşler.
- İstismara uğradıkları durumu onlara hatırlatan düşüncelerden, insanlardan, mekanlardan kaçınmak.
- Aşırı ihtiyatlı olmak, özellikle de yolda yürürken. Çünkü bu kişiler istismarcılarının onları takip ettiğini düşünebilirler.
- Geçirdikleri travmatik olayların belli anlarını hatırlamakta zorluk.
Dönem dönem şiddete maruz kalan herkes, geçmişe dönüşlerin üstesinden gelmekte zorlanır. Travma sonrası stresleri, istismarcılarının onları istismara uğradıkları eski günlere yeniden döndürebilecek olmasını düşünmelerinden kaynaklanır.
Hırpalanmış Kadın Sendromu: Yardım Almak
İstismar kurbanı olan kişi yardım alıp iyileşebileceğine inanmıyor olabilir ancak durum böyle değildir.
Çoğu zaman istismarcıların yalnızca uzaklaştırma cezası alarak ellerini kolları sallayarak evlerine gittikleri doğrudur. Evet, bu korkutucudur ve evet, bu durumu kontrol etmek mümkün değildir.
Ancak kendi hayatınız için sorumluluk almanızın, uzaklaşmanızın ve istismar ya da travmanın her şeklini atlatabileceğinizin mümkün olduğu da kesinlikle doğrudur.
O halde gelin bu konuyla ilgili neler yapabileceğinize bir bakalım:
Doktorlar, Diş Hekimleri, Din Adamları veya Çocuğunuzun Okulundaki Yetkililer
Bu kişilerin hepsinin bu tür durumları bildirmeleri zorunludur ve en azından aile içi şiddetle ilgili konularda biraz eğitimleri vardır.
Yardım öneren kurumlarla iletişime geçerek, aile içi şiddetle ilgili bir durumdan kurtulmanıza yardımcı olabilmeliler.
Unutmayın, doktorunuza veya rahibe verdiğiniz bilgilerin çoğu gizlidir. Ayrıca bu kişiler çocuk istismarını da bildirmek zorundadırlar.
Bunu da okuyun: Güçlü Bir Kadın Yetiştirmek İçin Bir Babaya Düşen Görevler
Yasal Yardım
Aile hukuku konusunda uzmanlaşmış avukatların, genellikle aile içi şiddetle ilgili vakalarda yardımcı olabilecek kaynaklarla bağlantıları vardır. Ayrıca bir istismarcıdan nasıl güvenli bir şekilde ayrılabileceğiniz ve size koruma emri ya da istismarcıya uzaklaştırma emri çıkarttırma konusunda da bir plan yapmanıza yardımcı olabilirler.
Bir avukat tutmak için yeterince paranız yoksa, devletinizin yasal yardım organizasyonuyla iletişime geçin ve sizi ücretsiz olarak temsil etmeleri için uygun olup olmadığınızı öğrenin.
Sığınaklar
İnsanların aile içi şiddetle başa çıkmasına yardımcı olmak üzere kurulmuş pek çok kar amacı gütmeyen organizasyon vardır.
Öncelikle aile içi şiddet hattını (0549 656 96 96 – 0212 656 96 96) arayabilirsiniz. Ayrıca her şehirde aile içi şiddet kurbanlarına yardımcı olmak üzere kurulmuş organizasyonlar vardır.
Terapi
İyileşmenize ve olanları geride bırakıp ilerlemenize yardımcı olması için bir terapistten yardım almak en iyi ve en sağlıklı yollardan biridir.
Oturduğunuz yere yakın bir terapist bulun. Sorun paraysa, konuyla ilgili yerel yardım merkezlerinden destek alın. Her şeyi geride bırakıp ilerleyebilmek, istismarın geçmişte kalmasını sağlamak için hem sizin hem de çocuklarınızın gereken yardımı aldığından emin olun.
Hırpalanmış Kadın Sendromu: Yardım Hatları
Pek çok yardım hattı, biri ihtiyaç duyduğunda arasın diye sivil kuruluşlar tarafından kurulmuştur. Bir kişinin depresif ve hatta intihara meyilli hissettiği durumlarda çok yardımcı olabilecek ücretsiz servislerdir.
İstismar durumunda gereken yardım hatlarını aramakta tereddüt etmeyin. Polis, bir yandan başınıza gelen durumla ilgili araştırma yaparken bir yandan da size yaşamanız için güvenli bir yer sağlayabilir. Ayrıca yiyecek bankası, iş bulma kurumu, avukat gibi diğer kaynaklarla iletişime geçmenizi de sağlayacaklardır.
Kimse aile içi şiddete katlanmamalıdır ve bu durumdan kurtulmanın pek çok yolu vardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aguirre D, Pamela, Cova S, Félix, Domarchi G, Ma. Paz, Garrido C, Carol, Mundaca Ll, Ivania, Rincón G, Paulina, Troncoso V, Pamela, & Vidal S, Paulina. (2010). Estrés postraumático en mujeres víctimas de violencia doméstica. Revista chilena de neuro-psiquiatría, 48(2), 114-122. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-92272010000300004
- Ordóñez Fernández, María del Prado, & González Sánchez, Patricio. (2012). Las víctimas invisibles de la Violencia de Género. Revista Clínica de Medicina de Familia, 5(1), 30-36. https://dx.doi.org/10.4321/S1699-695X2012000100006
-
RODRÍGUEZ HERNÁNDEZ, R., & ORTIZ AGUILAR, L. (2014). LAS FUENTES DE APOYO SOCIAL Y SU IMPACTO EN LA VIOLENCIA Y MALESTAR EN MUJERES MALTRATADAS. Revista Internacional de Ciencias Sociales y Humanidades, SOCIOTAM, XXIV (2), 199-218.
- Seijas Gómez, Raquel. (2013). Trastorno por estrés postraumático y cerebro. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, 33(119), 511-523. https://dx.doi.org/10.4321/S0211-57352013000300004
- Sepúlveda García de la Torre, A.. (2006). La Violencia de Género como causa de Maltrato Infantil. Cuadernos de Medicina Forense, (43-44), 149-164. Recuperado en 19 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-76062006000100011&lng=es&tlng=es.
-
Yugueros García, A. (2015). Intervención con mujeres Víctimas de Violencia de género: Educar e informar para prevenir. Revista Historia de la Educación Latinoamericana, 17 (24), 191-216.