Hızlı ve Lezzetli Bir Flan Tatlısı Tarifi
O kadar çok tarif var ki; aylarca, her gün yeni bir tarif öğrenebilirsiniz. Yoğun tadı ve kremsi yapısıyla bu tarife karşı koyamayacaksınız. Bu lezzetli flan tatlısı tarifi sizi kendine hayran bırakacak!
En iştah açıcı flan tatlısı tarifi, makalemizde anlattığımız gibi yumurtayla yapılandır.
Bu flanın kökeni İspanya’ya dayanır ancak farklı ülkelerde farklı versiyonları yapılmıştır. Arjantin’de yapılan dulce de leche (süt reçeli) isimli sütlü tatlı da buna örnek verilebilir.
Ev Yapımı Flan Tatlısının Sağlık Açısından Faydaları
Bu lezzetli tatlının ilk faydası demir içermesidir. Tatlının yüzde 33’ünden biraz fazlasının demir içerdiğini söyleyebiliriz. Demir, metobalizma için önemlidir; enerji seviyenizi düzenler, hücresel fonksiyonların doğru işlemesine yardımcı olur.
Demir tiroid bezi için de önemli bir elementtir. Hücrelerde bulunan kolestrolü işlemekle sorumludur.
Bir besin olarak bakıldığında, saçınızın, derinizin ve tırnaklarınızın güçlenmesine yardımcı olduğu söylenebilir.
Ayrıca bakınız: Dört Ev Yapımı Düşük Kalorili Tatlı
Flan tatlısı çok fazla şeker içeren bir yiyecektir. Ancak içerdiği protein ve mineraller onu sağlık açısından faydaları olan bir yiyeceğe dönüştürür. Hatta hem lezzetli hem sağlıklı bir tatlı arıyorsanız, flan tatlısı sahip olduğunuz en iyi seçeneklerden biridir.
Yağ oranını azaltmak için az yağlı süt kullanmak iyi olabilir. Şeker size karbonhidrat sağlar.
Yoğun bir rutininiz varsa veya enerji gerektiren fiziksel bir aktivite yapacaksanız karbonhidrata ihtiyaç duyarsınız. Rafine şeker kullanmazsanız daha iyi olur. Bu tatlıda ayrıca kemiklerinizi güçlendiren kalsiyum gibi mineraller bulunur.
Ev Yapımı Flan Tatlısı Tarifi
Bu tarifi yapması bir saatten biraz fazla sürebilir. Ancak yine de yapımı oldukça kolaydır. Öğlen veya akşam yemeğinden sonra ailenize sürpriz yapmak için çok uygundur.
- 1 litre süt
- 8 yumurta (480 g)
- 1 bardak esmer şeker (100 g)
- Zevkinize göre vanilya esansı
- Karamel (yarım bardak şekerle karameli kendiniz yapabilirsiniz)
Yapılışı
- Sütü şekerle birlikte kaynatın. Şeker tamamen çözülünceye kadar sürekli karıştırın.
- Bu karışımı bir kenara ayırın ve oda sıcaklığına gelene kadar soğutun.
- Bir kaseye 8 yumurtayı ekleyin ve çırpın. İsterseniz kasenin içine birkaç damla vanilya esansı damlatın.
- İyi bir kıvama gelince, süt ve şeker karışımını ekleyin ve hepsini birlikte çırpın. Karışım hazır olduğunda süzgeçten geçirin.
- Bir kalıbın kenarlarına ve alt tabanına karamel koyun. Karameli ısıtılmış şeker ve suyla yapabilirsiniz. Karışımınızı kalıba dökün, ızgaranın en sıcak bölümüne fırına yerleştirin.
- Yaklaşık 50-55 dakika pişirin. Hazır olup olmadığını kontrol etmek için bir kürdan kullanın. Kürdanı batırdığınızda hiçbir malzeme bulaşmadan temiz çıkarsa ev yapımı flan tatlınız hazır demektir.
- Soğumaya bırakın ve sonra da kalıptan çıkartın.
Flan tatlısı farklı şekillerde servis edilebilir. Daha tatlı hale getirmek için üzerine de biraz karamel dökebilirsiniz. Ayrıca dulce de leche veya krem şanti ile birlikte de servis edebilirsiniz.
Bu yazıyı da okuyun: Napoli’ye Özgü Geleneksel Flan Tatlısı Nasıl Yapılır?
Bazı tavsiyeler
Daha önce söylediğimiz gibi flan tatlısının farklı versiyonları vardır.
Bugün bizim sizinle paylaştığımız tarife süt ve yumurtayla birlikte dulce de leche de eklerseniz buna dulce de leche’li flan tatlısı da denebilir.
Elbette eğer öyle yaparsanız şeker eklemenize gerek kalmaz. Besinsel değeri açısından bakılırsa, yağ oranı biraz artar ancak oldukça lezzetli olacaktır.
En yaygın olarak kullanılan tat büyük ihtimalle vanilyadır. Yapımı en kolay olan odur ve her zaman lezzetli bir sonuç verir. Aslında vanilya eklediğiniz için tarifin adı vanilyalı flan tatlısı da olabilir.
Ancak eğer gerçekten vanilyalı flan tatlısı yapmak istiyorsanız vanilya esansı yerine vanilya taneleri kullanmak en iyisidir.
Ne duruyorsunuz? Arkadaşlarınıza ve ailenize sürpriz yapmak için yapımı oldukça kolay olan bu mükemmel tatlı tarifini bir deneyin! Eğer beğenirseniz diğer lezzetli ve yapımı kolay tariflerimize de bir şans verin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Zimmermann, M. B. (2009). Iodine deficiency. Endocrine Reviews. https://doi.org/10.1210/er.2009-0011
- Miranda, J. M., Anton, X., Redondo-Valbuena, C., Roca-Saavedra, P., Rodriguez, J. A., Lamas, A., … Cepeda, A. (2015). Egg and egg-derived foods: Effects on human health and use as functional foods. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7010706