İdrar Yolu Enfeksiyonu Yaşıyorsanız Bu Gıdaları Tüketmeyin
İdrar yolu enfeksiyonu için öncelikli neden, bakterilerdir. Dahası bazı yiyecekleri tüketerek durumu daha da kötüleştirebilirsiniz.
İdrar yolu enfeksiyonu için yasak olan gıdaların neler olduğunu bilmek ister misiniz? Bugünün makalesinde bunları sıralayacağız.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Yaşıyorsanız Hangi Gıdalardan Uzak Durmalısınız?
Bu tür bir hastalık genelde, idrar yolu erkeklere göre daha kısa ve bağışıklık sistemi bakteriye karşı daha hassas olan kadınlarda görülür.
Genel belirtileri yanma veya idrara çıkarken ağrı duyma ve daha sık tuvalete gitme ihtiyacını içerir. Daha ağır vakalarda, ateşlenebilir veya idrarda kan görebilirsiniz.
Bu enfeksiyonu kapma olasılığını arttıran risk faktörleri aşağıdaki gibidir:
- Belli başlı antibiyotikleri kullanmak
- Korunmasız cinsel ilişki
- Bağırsaklarda bakteri
- İdrara çıkmadan uzun süre beklemek
- Belli başlı gıdaları tüketmek
Bu belirtileri azaltmak ve idrar yolu enfeksiyonundan korunmak için aşağıdaki ürünleri almaktan kaçınmanızı veya bunları azaltmanızı öneriyoruz:
Şekerler
Şekerli gıdalar (örneğin pişmiş ürünler) bakterilerin beslenmesine yardımcı olur. Bu idrar yollarında iyileşme sürecini yavaşlatır ve enfeksiyon belirtilerini kötüleştirebilir.
Gazlı ve şekerli içecekler, kurabiyeler ve tatlılar bu hastalıktan muzdarip olduğunuzda kaçınmanız gereken şekerli gıdalar arasındadır.
Kafein
Bu uyarıcı etkilenmiş bölgedeki kan akış hızını artırır.
Kahveden kaçınmanın yanı sıra, sizlere çay, gazlı içecekler veya ticari meyve suları da içmemenizi öneriyoruz çünkü bunlar da aynı etkiye sahiptir.
Su veya doğal meyve sularını tercih edin. Bunlar idrar söktürücüdür ve enfeksiyonu azaltmaya yardımcı olurlar. Ve hiçbir zaman alkol içmeyin çünkü bu mesaneyi tahriş eder!
Asitli meyveler
Eğer portakal suyunun idrara çıkmak için iyi olduğunu ve bu nedenle bakterileri vücudunuzdan atmaya yardımcı olacağını düşünüyorsanız, aslında turunçgillerin (greyfurt, limon ve ananas da dahil olmak üzere) idrar yollarını tahriş ettiğini ve bu nedenle mesaneyi yakabileceğini söylemek isteriz.
Bu idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinin daha yoğun olmasına ve tedavisinin zorlaşmasına sebep olur.
Baharatlı gıdalar ve sosis
Eğer herhangi bir idrar yolu hastalığı çekiyorsanız; sosis, işlenmiş et ve köri, kimyon veya biber gibi baharatlı yiyeceklerden uzak durun.
Turunçgillerde olduğu gibi, bu gıdalar ve baharatlar mesaneyi tahriş eder ve vücuttaki asit oranını arttırarak bakterinin büyümesi için ideal ortamı yaratırlar.
Rafine un
Beyaz un ile yapılan makarna, pizza, ekmek ve diğer her şey; sadece idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğiniz zaman değil, vücut bunları şekere dönüştürdüğü için, her zaman tüm sağlığınız için kötüdür.
Eğer idrar yolu enfeksiyonu belirtileri yaşıyorsanız bu gıdalardan kaçının ve sonraki dönemlerde de bunları tüketmeyin.
Kırmızı et
Eğer bir idrar yolu enfeksiyonunuz varsa biftek, burger ve ızgara etler de yasak gıdalar listesinizde yer almaktadır. Bunun nedeni, onların vücutta fazla asit üretmesi ve bu yüzden bakterilerin ölmek yerine çoğalmasına sebep olmalarıdır.
Kırmızı et yerine, balık ya da tavuk gibi beyaz etler tüketin.
İdrarın pH dengesini değiştirmek için diyet
İdrar yolu enfeksiyonunuz varsa, muhtemelen neler yemeniz gerektiğini merak ediyorsunuz. Şimdi hem asidik hem de alkali gıdalar içeren bu beş günlük diyet hakkında bilgi alabilirsiniz.
Bu kombinasyon (sadece mesane veya üretra değil, vücudun diğer bölgelerinde de) pH düzeyinizi dengelemeye ve hastalık yapıcı bakterileri ortadan kaldırmaya hizmet eder.
Bu bakteriler, üremek ve yaşamak için yüksek oranda nem ve ısı arar. Eğer ekşi şeyler yiyip içiyorsanız idrar bunun için muhteşem bir araçtır.
Bu nedenle bu diyetin amacı idrar yollarınızın bakteri üremesi için ideal bir yer haline gelmesini önlemektir.
İlk iki gün bazı asidik ve alkali gıdaları tüketmelisiniz:
- Yumurta
- Balık
- Etler
- Kepekli tahıllar (yulaf, pirinç)
- Sebze sütleri (yulaf sütü, badem sütü)
- Zeytinyağı
- Limon suyu
- Su
- Doğal çaylar
Üçüncü gün yalnızca alkali gıdalar tüketmeye başlayınız:
- Baklagiller
- Sebzeler (özellikle patatesler, sarımsak, soğan),
- Meyveler (narenciye hariç)
- Fındık fıstıklar, kuru yemişler
- Doğal meyve suları (örneğin kızılcık suyu)
- Yağsız süt ürünleri
- Zeytinyağı
Eğer idrar yolu enfeksiyonunuz varsa veya bunun oluşmasını önlemek için bu diyeti uygulayabilirsiniz. Bu durumda sizleri bu listedekileri tüketmeye ve öğün atlamamaya davet ediyoruz.
İdrar yolu enfeksiyonu için bakım
Sağlıklı ve dengeli beslenme, enfeksiyonun iyileşme sürecini hızlandırmak için tek başına yeterli olmaz.
Aşağıdaki öneriler, kadınlar (enfeksiyona karşı en hassas olanlar) için tasarlanmış olsa da, erkekler de bunları göz önünde bulundurmalıdır:
- Genital hijyen için kokulu sabun veya pudralar kullanmayın.
- Genital bölgenizi temiz tutun.
- Tuvalete girdikten sonra genital bölgenizi iyice temizleyin.
- Çok sıkı pantolonlar giymekten kaçının.
- Pamuklu iç çamaşırları giyin.
- Her gün iç çamaşırınızı değiştirin.
- Cinsel ilişki öncesi ve sonrasında mesanenizi boşaltın.
- Bol bol sıvı tüketin (günde en az iki litre).
- Aç karnına kızılcık suyu için.
- Çok sıcak banyo yapmaktan kaçının.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Maserejian NN, Kupelian V, Miyasato G, McVary KT, McKinlay JB. Are physical activity, smoking and alcohol consumption associated with lower urinary tract symptoms in men or women? Results from a population based observational study. J Urol. 2012 Aug;188(2):490-5.
- Maserejian NN, Wager CG, Giovannucci EL, Curto TM, McVary KT, McKinlay JB. Intake of caffeinated, carbonated, or citrus beverage types and development of lower urinary tract symptoms in men and women. Am J Epidemiol. 2013 Jun 15;177(12):1399-410.
- Sharma A, Prasongwattana V, Cha’on U, Selmi C, Hipkaeo W, Boonnate P, Pethlert S, Titipungul T, Intarawichian P, Waraasawapati S, Puapiroj A, Sitprija V, Reungjui S. Monosodium glutamate (MSG) consumption is associated with urolithiasis and urinary tract obstruction in rats. PLoS One. 2013 Sep 26;8(9):e75546.