Kahverengi Vajinal Akıntı: Ne Anlama Geliyor?

Kahverengi vajinal akıntı tipik olarak bir problemi göstermez. Aslında, birçok durumda, tamamen normaldir. Bu yazıda size olası nedenlerini ve ne zaman doktora gitmeniz gerektiğini anlatacağız.
Kahverengi Vajinal Akıntı: Ne Anlama Geliyor?

Son Güncelleme: 14 Nisan, 2020

Kahverengi vajinal akıntı, vajinal sekresyonların en yaygın şekli olmamasına rağmen, nadir değildir. Bununla birlikte, bu akıntının varlığı bir kadının bir hastalıktan muzdarip olduğu anlamına gelmez. Genellikle, kahverengi vajinal akıntı normal adet döngüsünün bir parçasıdır. Ayrıca, bazen beklendiği gibi gelişen fizyolojik bir sürecin işaretidir. Buna dikkat etmelisiniz, ancak hemen sizi alarma geçirmemelidir.

Kahverengi vajinal akıntının en yaygın dört nedeni

Kahverengi vajinal akıntının beklendiği ve tıbbi müdahale gerektirmeyen dört durum vardır. Başka bir deyişle, kendi kendine çözülecektir. Bu koşullar:

  • Adet döngüsünün ilk günleri, kanama günlerinde. Genellikle, kan kalıntıları ve normal vajinal sekresyonların karışımı buna neden olur.
  • Hormonal değerlerin ara sıra yükselmesi. Menstrüel döngüleri çok düzenli olan kadınlarda bile, döngüler her ay aynı şekilde davranmayabilir. Östrojen veya progesteron seviyelerindeki küçük bir değişiklik akıntıda değişikliklere neden olabilir.
  • Doğum kontrol haplarının değiştirilmesi. Bir kadın oral kontraseptiflerin belirli bir kombinasyonunu kullandığında ve başka bir ilaç ile değiştiğinde, kahverengi vajinal akıntı olduğunu fark edebilir. Hormonal değişiklikler bunu açıklar.
  • Gebelik döneminde cinsel ilişki. Hamile kadının vücudunda daha fazla progesteron ve artan genital vaskülarite olduğundan, cinsel ilişkinin neden olduğu sürtünme kahverengi akıntıya neden olabilir. Hemen tezahür etmez ve cinsel ilişkiye girdikten birkaç gün sonra bile beklenebilir.

Kahverengi akıntıya neden olabilecek hastalıklar

Kahverengi vajinal akıntı tezahürünün normal koşullarının yanı sıra patolojik nedenler de vardır. Buna neden olan hastalıklar veya bozukluklar arasından bazıları kadın üreme sisteminde lokalize olurken diğerleri daha geneldir. Kahverengi vajinal akıntının genel nedenleri tüm vücudu etkiler ve hormonaldır.

Bunlardan bazıları:

  • Östrojen seviyelerinde artış. Adet döngüsünde östrojen seviyelerinin artmasına neden olan değişiklikler kahverengi vajinal akıntıya neden olabilir. Buna nispeten yaygın bir durum olan stres neden olabilir. Stresli durumlarda östrojen seviyeleri artar ve yumurtlama daha erken başlar, bu da sonuçta hafif kanama olan kahverengimsi bir akıntıyla sonuçlanır.
  • Yetersiz hormonal kontraseptifler. Profesyonel tarafından seçilen hormonal kombinasyon, bir kadının vücuduna adapte olmayabilir. Bu nadiren olur, ancak imkansız değildir. Yutulan hormonlar, fizyolojik adet döngüsüne adapte olmaz ve onu değiştirir, bu nedenle de aralıklı kanamaya neden olur. Bu, kendi başına çözülmezse kontrasepsiyon değişikliği gerektirebilecek bir yan etkidir.
oral kontraseptif
Oral kontraseptifler kahverengi vajinal akıntıya neden olabilir.

Kadın üreme sisteminden kaynaklanan nedenler

Kadın üreme sistemi nedenleri arasında şunları bulabiliriz:

  • İlk olarak, hamilelik. Sperm ve yumurtanın birleşmesi ve daha sonra uterusta yuvalama kahverengi kanama ile dışarıdan ortaya çıkabilir. Genellikle menstruasyon için beklenen tarihten farklı bir tarihte ortaya çıkan açık kahverengimsi bir akıntıdır. Bu kanama daha çok “lekelenme” olarak bilinir ve kürtaj riski oluşturmaz.
  • İkincisi, uterus polipleri. Polipler anormal rahim büyümelerdir. Farklı boyutlarda iyi huylu tümörlerdir ve vücut boşluğuna içe doğru asılırlar. Rahmin iç duvarını değiştirdikçe, bazen adet kanını tutarlar, daha sonra kahverengi bir renkte ve hatta pıhtılarda atılırlar.
  • Üçüncüsü, uterus miyomları. Uterus poliplerine benzer bir mekanizma ile uterusun iç duvarını değiştirir. Miyomlar, organ duvarında kapsüllenen uterusun düz kasında yer alan iyi huylu tümörlerdir.
  • Son olarak, kanser. Rahim ağzı kanseri belirtilerinden biri kahverengi vajinal akıntıdır. Bununla birlikte, bu çok yaygın değildir ve bundan muzdarip tüm hastalarda her zaman ortaya çıkmaz. Ayrıca, bu hastalığın tam bir belirtisi değildir. Kadınların kırmızı kanama ve ağrı gibi diğer daha çarpıcı belirtileri fark etmesi daha olasıdır.
vajinal akıntı yaşayan kadın
Bir doktora gitmenizi gerektiren kahverengi vajinal akıntıya diğer belirtiler eşlik eder.

Kahverengi vajinal akıntı varsa doktorunuzu ziyaret etmeniz gereken zaman

Genel olarak, başka semptomlar olmadan bir kez kahverengi akıntı geçirdiyseniz, bu sizi alarma geçirmemelidir. Bununla birlikte, uzmanlar bu üç şeyden biri meydana geldiğinde doktorunuzu görmenizi gerektirdiğini düşünür:

  1. İlk olarak, kahverengi akıntı yoğun karın ağrısı ile birlikte kendini gösteriyorsa.
  2. Alternatif olarak, kalıcı bir süreye sahipse (bir günden daha uzun).
  3. Üçüncüsü, kırmızı kanama ile dönüşümlü olarak gerçekleşiyorsa.

Uzmanlar, akıntı diğer vajinal akıntı türleriyle dönüşümlü ise bir doktora danışmanızı önerir. Aslında, diğer akıntıların belirli özellikleri, tespit edilmeyen ikinci bir durumu gösterebilir. Hamilelikle bağlantılı kahverengi vajinal akıntı, örneğin pembe akıntı gibi başka bir akıntı ile ilişkili olabilir. Bununla birlikte, kendi kendine düzelirse ve başka semptomunuz yoksa, doktorunuzu görmenize gerek yoktur

Diğer uçta sarı ve beyaz akıntılar vardır. Bunlar, kahverengi vajinal akıntı ile birlikte, genellikle tedavi edilebilir ve iyileştirilebilir bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Bu akıntılar, uygun tedaviyi oluşturmak için profesyonel konsültasyon gerektirmektedir.

Ayrıca, kahverengi vajinal akıntı fark ederseniz, jinekoloğunuza danışabileceğinizi hatırlamak önemlidir. Bir sağlık uzmanı, normal durumlar ve hastalıklar arasında nasıl ayrım yapması gerektiğini bilecektir. Hangilerinin müdahale gerektirdiğini ve hangilerinin tıbbi tedavi gerektirdiğini belirleyebileceklerdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.