Kansere Yol Açan Yiyecekleri Keşfedin

Vücudunuzun sağlıklı yiyeceklere adapte olması zor olabilir, hatta baş ağrısı vb. durumlarla karşılaşabilirsiniz. 
Kansere Yol Açan Yiyecekleri Keşfedin

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Biliyor musunuz? Çeşitli bilimsel araştırmalar, bazı yiyeceklerin her gün yenildiği takdirde kansere yol açabileceğini ortaya koyuyor. Bir çoğumuz, uzun vadede riskli olduğunu bilmeden bu yiyecekleri sıklıkla tüketiyoruz.

Aşağıda sizlere kaçınmanız ve kısıtlamanız gereken, kansere yol açan yiyecekleri sıralayacağız. Özellikle ailenizde kanser geçmişi varsa dikkatli olmanızda yarar var.

Genetiği Değiştirilmiş

Çok sayıda bilimsel çalışma genetiği değiştirilmiş yiyeceklerin sağlık riski taşıdığını ortaya koyuyor. Yıllar geçtikçe bu çalışmalar daha kesin sonuçlara işaret edecek, ancak o zaman kadar bir çok insan için çok geç olacak.

Toplu tarım bir çok etik kurala karşı geldi ve daha iyi kaliteden çok daha büyük kazançlara odaklanıyor. Ayrıca genetiği değiştirilmiş yiyecekler kısırlık ve alerji gibi problemlerle bağlantılandırılıyor.

Mısır ve soya ürünleri en yaygın genetiği değiştirilmiş yiyecekler. Problem sadece mısır ve soyanın içeriğinde değil, ayrıca bunların aroma ve çeşitli tüevlerinde: Mesela neredeyse tüm tatlı ürünlerinde mısır nişastası veya şurubu varken veya neredeyse tüm büyükbaş hayvanlar genetiği değiştirilmiş soya ve mısır ile beslenirken, bizler daha sonra bu ürünlere dayalı yiyecekleri bilmeden tüketiyoruz.

Bu yüzden içeriğinde soya veya mısır olan et, süt ve yumurta gibi ürünleri organik yemeyi tercih edin ve aldığınız ürünlerin besin değer tablolarını dikkatlice okuyun.

mısır unu

Rafine şeker

Rafine şeker lezzetli olarak bilinse de her gün daha çok beslenme uzmanı bu tür şekeri ‘beyaz zehir’ olarak adlandırıyor. Bazı çalışmalar rafine şekerin kanserli hücreleri beslediğini gösteriyor.

Çünkü rafine şekerin sağlığa herhangi bir yararı yok, üstüne üstlük besleyici öğeleri çalar ve asitleştirir. Tümörler genelde asitlenmiş deride yetersiz beslenme, stres, kötü yaşam koşulları, aşırı toksinler vb. durumlardan dolayı oluşur.

Ayrıca parazitlerin yayılmasına sebep olur ve pankreas problemleriyle kardiyovasküler hastalıklara karşı vücudun direncini düşürür. Diyetinizden sadece rafine şekeri çıkarmanız yeterli değil. Aynı zamanda içeriğinde rafine şeker olan hamur işleri, çikolata gibi şekerli tüm yiyecekler ve içeceklerden de kaçınmalısınız.

Aşağıdaki bazı alternatif şeker türlerine göz atın:

  • Şekerotu (stevya)
  • Petek balı
  • Şeker kamışı balı
  • Şeker kamışı şekeri
  • Esmer şeker
  • Sabır otu (agave) şurubu
  • Pekmez
refine şeker

Rafine karbonhidrat

Rafine karbonhidratlar sindirim için büyük önem teşkil eden liflerin tam tahıldan çıkarılması ile üretilir. Yaygın olarak bilinen bazı rafine edilmiş tahıllı ve unlu yiyecekler aşağıdadır:

  • Makarna
  • Ekmek
  • İşlenmiş pastalar
  • Kraker
  • Hamur

Bu yiyecekler her gün tüketildiği takdirde uzun vadede kolon veya göğüs kanserine yol açabilir. Dahası, kilo almaya, aside, sindirim sisteminin zayıflamasına ve kabıza neden olurlar. 

Diğer yandan, tam tahıllı ürünleri düzenli olarak tüketmek sindirim sistemi için sağlıklıdır ve tokluk hissi verir. Bu yüzden kilo vermek istiyorsanız diyetinize tam tahıllı ürünleri de eklemelisiniz.

kansere karşı ekmek

Son öneriler

Sürekli tüketildiğinde kansere yol açabilen 3 yaygın yiyeceği ve zararlarını tanımladık. Şimdi sizlere yardımcı olabilecek son birkaç öneri: Organik yiyecekleri seçin. Bir ürün doğal olarak adlandırıldıysa da içeriğinde tamamen organik maddeler bulunmuyor olabilir. Bu tür ürünler genelde ucuzdur, sağlıksızdır ve kansere yol açan maddeler içerir. Özellikle soya, mısır ve türevleri ürünlerden uzak durmalısınız.

Rafine şeker ve rafine şeker temelli tatlandırıcıları diyetinizden çıkarın ve doğal tatlandırıcılar kullanın. Doğal ve lifli tam tahılları tercih edin. Bu değişimi uygularken vücudunuzun daha kolay adapte olması ve kabızlık, baş ağrısı ve diğer rahatsızlıkları duymamak için bol bol su için. Bir süre sonra bu rahatsızlıklar ortadan kalkacak ve gelişimi fark edeceksiniz.

Fotoğraflar: michelle@TNS, kulinarno, ve bookchen.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dona, A., & Arvanitoyannis, I. S. (2009). Health risks of genetically modified foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390701855993
  • Larsson, S. C., Bergkvist, L., & Wolk, A. (2006). Consumption of sugar and sugar-sweetened foods and the risk of pancreatic cancer in a prospective study. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/84/5/1171 [pii]

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.