Karın İçi Apseler Nelerdir?

Karın içi apseler esas olarak ameliyat, travma veya enfeksiyon ya da şişmeye neden olan hastalıklardan sonra oluşur. Bu yazıda onlar hakkında daha fazla bilgi edinin.
Karın İçi Apseler Nelerdir?

Son Güncelleme: 24 Kasım, 2020

Karın içi apseler, karın boşluğunun içinde bulunan irin birikmeleridir. Karnın herhangi bir yerinde bulunabilirler. Esas olarak cerrahi, travma veya enfeksiyona veya karın şişmesine, özellikle peritonite neden olan hastalıklardan sonra oluşurlar.

Karın içi apselerin nedenleri

karın içi apseler neden çıkar?

Karın içi apselerin bazı nedenleri:

  • Safra kesesi veya apandis veya gastrointestinal perforasyon gibi organların enflamasyonundan kaynaklanan enfeksiyonlar.
  • Şiddetli karın travması.
  • Ameliyat sonrası karın cerrahisi enfeksiyonları.

Semptomlar

Karın içi apselerin en sık görülen semptomları genel halsizlik, ateş ve karın ağrısıdır. Bazen, bir doktor fizik muayene yaptığında, karnında topaklar hissedebilir.

Karın içi apseler gastrointestinal perforasyon veya peritonitten sonra bir hafta içinde oluşabilir. Bununla birlikte, ameliyat sonrası apseler ameliyattan iki ila üç hafta sonra ve nadiren birkaç ay sonrasına kadar ortaya çıkmayabilir.

Semptomlar değişmekle birlikte, çoğu apse ateş ve karın ağrısına neden olur. Semptomlar hafif veya şiddetli olabilir. Bulantı, iştahsızlık ve kilo kaybı oldukça yaygındır. Bununla birlikte, rekto-uterun torbası gibi diğer apseler ishale neden olabilir. Ayrıca, mesaneye yakınlık acil idrara çıkmaya neden olabilir. Subfrenik apseler ayrıca kuru ve balgamsız öksürük, göğüs ağrısı ve dispne (nefes darlığı) gibi göğüs semptomlarına neden olabilir. Genellikle, apsenin bulunduğu yerde hassasiyet vardır. Büyük apseler topak gibi hissedebilir.

Karın içi apse türleri

Karın içi apseler intraperitoneal, retroperitoneal veya viseral olarak sınıflandırılır. Birçok karın içi apse gastrointestinal perforasyon veya kolon kanserinden sonra ortaya çıkar.

Diğerleri, bir enfeksiyonun veya ikincil iltihabın apandisit, divertikülit, Crohn hastalığı, pankreatit, pelvik inflamatuar hastalık haline dönüşmesi veya genel peritonite neden olan herhangi bir durum nedeniyle oluşur.

Karın cerrahisi, özellikle sindirim sistemini etkileyenler, bir başka önemli risk faktörüdür. Periton ameliyat sırasında veya sonrasında kontamine olabilir.

Drenaj yapılmamış karın içi apseler, bitişik yapılara ve damarlara zarar verebilir, bu da kanama veya tromboza yol açabilir. Ayrıca bağırsakta veya peritona doğru yırtılabilir ve hatta kutanöz veya ürogenital fistül oluşturabilirler. Bununla birlikte, düşük bir karın apsesi uyluğa inebilir.

Daha fazla bilgi için okumaya devam edin: En Etkili Doğal Antibiyotikler ve Kullanımları

Tanı

Tıp uzmanları genellikle tanı için bilgisayarlı tomografiye başvururlar. Bu teknik aynı zamanda enfeksiyonu boşaltmak ve tedavi etmek için en iyi yolu seçmelerine izin verir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), bazı durumlarda yapılan son derece hassas bir görüntüleme testidir. Karın ultrasonu gibi daha basit testler de vardır. Ancak görüntülerin kalitesi bir MRI kadar iyi değildir.

Tedavi

karın içi apseler için tedavi

Karın içi apselerin tedavisi, irin boşaltılması ve antibiyotik verilmesinden oluşur.

Tedavi antibiyotik ve perkütan veya cerrahi drenajı içerir. Hemen hemen tüm karın içi apseler, cerrahi veya perkütan kateterler yoluyla drenaj gerektirir.

Tıp uzmanları, ultrason gibi görüntüleme tekniklerinin rehberliğinde perkütan drenaj ile apseyi deriden drene edebilir. Bazı ciddi vakalarda, ameliyathanede ameliyat gerektiren cerrahi drenaj gerekebilir. Apse boşlukları büyük olduğunda ve drenaj yolu kirlenmemiş organlardan geçmediğinde kateterlerden drenaj uygun olabilir. Ayrıca, enfeksiyonun kaynağı kontrol edildiğinde ve irin kateterden akacak kadar sıvı olduğunda kateterlerden drenaja başvurmak uygundur.

Bu arada, antibiyotikler enfeksiyonun kan yoluyla yayılmasını sınırlayabilir ve müdahale öncesi ve sonrasında uygulanmalıdır. Tedavi genellikle gentamisin ve metronidazol gibi bağırsak florasının iyileşmesini destekleyen ilaçlar gerektirir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Salud. (2018). Absceso intraabdominal. Https://Www.Clinicadam.Com/Salud/5/.

  • del Pozo, J. L., Manubens, A., García-Quetglas, E., & Ramón Azanza, J. (2008). Absceso intraabdominal posquirúrgico con bacteriemia por Propionibacterium acnes. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. https://doi.org/10.1157/13125647


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.