Karpal Tünel Ağrısını Gideren 7 Reçete
Karpal tünel sendromu (KTS), “21. yüzyıl hastalıklarından” biridir. Bileğin bir kısmının iltihaplanması sonucu oluşur. Buna neden olan, tekrarlayan hareketlerdir.
Karpal tünele neden olabilecek bazı hareketler örnek olarak şunlardır: Bilgisayarda yazı yazmak, piyano çalmak, bahçe işleri, örgü örme, dikiş yapma ve bazı sporlar. Karpal tünel çok acı vericidir. Bazı vakalarda ameliyat yapılması bile gerekebilir.
Bu yazıda, acıyı hafifletmek için yapabileceğiniz birkaç ev reçetesi ve egzersiz listesi sunacağız. Her iki uygulama da semptomları azaltmaya ve iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olabilir.
Karpal tünel belirtileri
Karpal tünel sendromu meslek hastalığı olarak kabul edilir. Ayrıca kadınlarda daha fazla görülür. Özellikle de 40 yaşın üzerindeki kadınları etkiler.
Karpal tünel sendromundan muzdarip olup olmadığınızı anlamanın iyi bir yolu var. Önce, dirseğinizi masaya ya da çalıştığınız platformun üzerine koyun. Kolunuzun ve elinizin düz bir çizgide olduğundan emin olun. Daha sonra bileklerinizi esnetin ve bir dakika kadar her yöne hareket ettirin.
Bilek ya da elinizde aşağıdaki semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza danışın:
- Karıncalanma
- Ağrı
- Uyuşma
- Zayıflık (bir şeyleri kaldırmada zorluk)
- Parmaklarınızda sertlik (özellikle baş parmak, işaret parmağı ve orta parmakta)
- Parmaklarınızda sıcaklık hissi
Karpal tünel için ev reçeteleri
Daha önce söylediğimiz gibi, karpal tünel yaptığınız işten kaynaklanıyor olabilir. Bu sendromun bazı semptomlarını fark etmeye başladıysanız, size birkaç tavsiye verebiliriz.
İlk olarak, telefon ve bilgisayar kullanımınızı yeniden düzenleyin. Bileklerinizi pozisyonlandırmaya yardımcı olmak için yastık ya da benzeri destekler kullanın. Ayrıca belirtileri daha iyi kontrol etmek için elle yaptığınız işleri değiştirmeye de çalışmalısınız.
Bunlara ek olarak bazı doğal ilaçlarımız var. Bunlar ellerinizdeki ağrı ve uyuşukluğun azalmasına yardımcı olabilir.
1. İltihap sökücü smoothie
İçindekiler
- 1 yuvarlak dilim ananas (soyulmuş)
- 1 ince kök zencefil
- ½ elma (yeşil ya da kırmızı, çekirdekli)
Yapılışı
- Malzemeleri doğrayın. Bu işlem süresini hızlandırır. Bir karıştırıcıda, pürüzsüz hale gelene kadar her şeyi karıştırın.
- Her sabah kahvaltıda için.
- Bununla birlikte, haftada birkaç kez ananas yemenizi öneririz. Bunun nedeni iyi iltihap söktürücü özelliklere sahip olmasıdır.
2. Çemen macunu
İçindekiler
- 3 çorba kaşığı (30g) çemen unu
- Biraz su
Yapılışı
- Çemen ununu suyla karıştırın. Ocağın üzerinde 15 dakika ısıtın. Macun haline getirmek için ocaktan alın. Bu, haricen uygulanacaktır.
- Sertleşene kadar bekleyin. Macunu sorunlu bölgeye sürün.
3. Yeşil elma ve lahanalı smoothie
İçindekiler
- 2 yeşil elma
- 1 büyük yaprak lahana
Yapılışı
- Elmaları soyun, dört parçaya bölün ve çekirdeklerini çıkarın. Elma ve lahanaları karıştırıcının içine koyun.
- Pürüzsüz olana kadar karıştırın. Daha sonra bir bardağa dökün ve için.
- Bu içeceği istediğiniz zaman içebilirsiniz.
4. Keçi sakalı
Bilimsel dilde filipendula ulmaria olarak bilinen bu bitki ile çay ya da lapa yapabiliriz.
İçindekiler
- 2 çorba kaşığı (20g) keçi sakalı çiçeği
- 1 fincan (250 ml) su
Yapılışı
- Suyu ısıtın. Kaynamaya başlamadan önce keçi sakallarını ekleyin.
- Çayı bir süre demleyin. Süzün ve hemen için. Bu çayı balla tatlandırabilirsiniz.
Diğer bir seçenek olarak, yapraklar ve çiçeklerden bir kompres hazırlayabilirsiniz. Yaprakları ve çiçekleri biraz alkol ya da su ile ezin. Ardından, bu lapayı bileğinize uygulayın.
5. Zencefil
Keçi sakalı gibi, zencefili de yiyebileceğiniz gibi haricen de kullanabilirsiniz.
İçindekiler
- 1 çorba kaşığı (20g) zencefil tozu ya da rendelenmiş zencefil
- 1 fincan (250 ml) su
Yapılışı
- Suyu ısıtın. Kaynamaya başladığında zencefili ekleyin.
- Kapağını kapatın ve birkaç dakika demleyin. Soğutmadan için.
- Bundan günde 2 bardak kadar içebilirsiniz. Bu, zencefilin en çok iltihap söktürücü faydalarından keyif almanızı sağlar.
Haricen kullanmak için, zencefili biraz su ile karıştırarak bir macun elde edin. Macunu sorunlu bölgeye sürün. Bir bezle örtün. Macunu birkaç dakika bekletin ve sonra ılık su ile durulayın.
6. Ananas, portakal ve greyfurtlu smoothie
İçindekiler
- 1 yuvarlak dilim ananas
- 1 adet portakalın suyu
- 1 adet greyfurtun suyu
Yapılışı
- Ananas dilimini soyun. Ananası, portakal ve greyfurt suları ile karıştırın. İçmeden önce süzün.
- Üç gün boyunca ya da eğer ellerinizle çalışıyorsanız her gün için.
Okumanızı öneririz: Karpal Tünel Sendromu Ağrısına 5 Çözüm
7. Sarı kantaron çayı
İçindekiler
- 3 yaprak sarı kantaron
- 1 fincan (250 ml) su
Yapılışı
- Su ve sarı kantaronu ısıtın. 10 dakika kaynatın.
- Ocaktan alıp üstünü örtün ve soğumasını bekleyin.
- Süzün ve günlük olarak için. Bu, ellerinizdeki ağrıyı ve karıncalanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.
Diğer reçeteler
- Sorunlu bölgeye soğuk kompres ya da buz uygulayın. Bu iltihap miktarını azaltmaya yardımcı olur. Banyo yaparken çok sıcak su kullanmayın, çünkü bu karpal tüneli daha da kötüleştirir.
- Yemeklerinizde zerdeçal kullanın. İltihap söktürücü etkilere sahiptir. İçeriğinde sahip olduğu kürkümin sayesinde çok güçlüdür.
- Daha güçlü bir sonuç elde etmek için patates, esmer pirinç ya da tavuk göğsü ekleyebilirsiniz. Bunun nedeni, tüm bu gıdaların B6 vitamini içermesidir.
- Her gün keten tohumu yağı alın. Sabah ya da gece alabilirsiniz. Bunu 2-4 hafta yapın. Bu, bileklerinizdeki sinirlerin sıkışmasını engellemeye yardımcı olur.
Karpal tünel için egzersizler ve bazı tavsiyeler
Doktorlardan aldığımız bazı tavsiyeler var. Örneğin, ileri ve acılı vakalarda, sorunlu elin geceleri sabitlenmesini tavsiye edebilirler.
Sabitleyiciler, bileklerin istemeden bükülmesine engel olur. Gece bilinçsizce bileklerimizi bedenimizin altında ya da yastıkların altında bükebiliriz. Ayrıca, gün boyunca sabitleyici takmayı de önerebilirler. Bu, özellikle eli hareket ettirmenin acı verdiği durumlarda geçerlidir.
Bileğinizin zamanın çoğunda dinlenmesine izin vermek önemlidir. Elbette, işinizin buna izin verdiği ölçüde. Aşırı çalışmaktan kaçının. Tekrar eden hareketlerden, ağır nesneler kaldırmaktan ve daha başka şeylerden dolayı bileğinize fazla yüklenmiş olabilirsiniz.
Mümkünse, gün boyunca kısa molalar verin. Bu, bileklerinizi gereğinden fazla çalıştırmamak için yapmanız gereken bir şeydir.
Bütün gün bir bilgisayar karşısında çalışanlar için de bazı tavsiyeler verelim. Öncelikle kolunuzun ön kolunuza 90 derecelik bir açı oluşturduğundan emin olun. Ayrıca bileklerinizin zemine paralel olduğundan emin olun. Ve düzgün bir şekilde oturmayı unutmayın.
Farenizi kullanırken bileğinizi kaldırmayın. Kolunuzu desteklemek için bir minder kullanın. Bilgisayara yazmanız gerektiği zaman, bunu yavaş yavaş yapın. Ayrıca ergonomik bir klavye kullanmayı denemeyi de unutmayın.
Aynı zamanda, iş yerinde bileklerinizi saatte bir gerin. Bunu aynı zamanda geceleri eve gidince de yapmak iyidir.
Ellerinizle saat yönünde ve saatin ters yönünde daireler yapın. Bu yazıda tavsiye edeceğimiz son egzersiz ise, parmaklarınızla tavanı işaret ederek kollarınızı germektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Padua, L., Coraci, D., Erra, C., Pazzaglia, C., Paolasso, I., Loreti, C., … Hobson-Webb, L. D. (2016, November 1). Carpal tunnel syndrome: clinical features, diagnosis, and management. The Lancet Neurology. Lancet Publishing Group. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(16)30231-9
- Saint-Lary O, Rébois A, Mediouni Z, Descatha A. Carpal tunnel syndrome: primary care and occupational factors. Front Med (Lausanne). 2015;2:28. Published 2015 May 5. doi:10.3389/fmed.2015.00028
- Sevy JO, Varacallo M. Carpal Tunnel Syndrome. [Updated 2019 Apr 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448179/
- Page, M. J., Massy-Westropp, N., O’Connor, D., & Pitt, V. (2012). Splinting for carpal tunnel syndrome. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.cd010003
- Boyer, M. I. (2008). Corticosteroid Injection for Carpal Tunnel Syndrome. Journal of Hand Surgery, 33(8), 1414–1416. https://doi.org/10.1016/j.jhsa.2008.06.023
- Taylor-Gjevre RM, Gjevre JA, Strueby L, Boyle CA, Nair B, Sibley JT. Treatments for carpal tunnel syndrome: who does what, when … and why?. Can Fam Physician. 2007;53(7):1186–1190.
- Garfinkel, M. S., Singhal, A., Katz, W. A., Allan, D. A., Reshetar, R., & Schumacher, H. R. (1998). Yoga-based intervention for carpal tunnel syndrome: A randomized trial. Journal of the American Medical Association, 280(18), 1601–1603. https://doi.org/10.1001/jama.280.18.1601