Kilo Aldıran Bu 5 Sabah Alışkanlığına Dikkat Edin
Obeziteyi önlemek ve aşırı kilolu olmamak için, sağlıklı bir beslenme planında kalmanız, birkaç sabah alışkanlığınızı izlemeniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir egzersiz planı yapıp takip etmeniz gerekir.
Bu iki şey, metabolizma ve hormonal aktiviteyi etkileyerek aşırı yağları ortadan kaldırma kapasitelerini olumlu yönde etkilemektedir.
Ancak, bazen bu iyi alışkanlıklara rağmen, iyi sonuçlar göremeyiz. Hatta, birkaç kilo veya daha fazlasını alabiliriz.
Bu durum bize, bir çok kez, sağlıklı bir yaşam tarzı edinme fikrine karşı çıkmamızı sağlayan bir hayal kırıklığı hissi veriyor. Aslında olan şey ise, gerçekte negatif etkisi olduğunu düşünmediğimiz sabah alışkanlıklarımızın çoğunun hafif şekilde kilo almanıza neden olabileceğidir.
Her zaman bilinçli şekilde yapmamakla birlikte, bunlar ideal kilomuza ulaşmak için büyük bir engel olabilir.
Bunları biliyor musunuz? Pekala, öğrenmenin zamanı geldi.
1. Kahvaltıyı atlamak
Uzun bir süre için, kahvaltı yapmamak kilo vermek için bir kalori tasarrufu olduğu düşünülüyordu.
Bununla beraber, bu efsane birkaç yıl önce çürütülmüştü. Aslında, günün ilk öğünü olan kahvaltı, metabolizmanızın iyi çalışması için gereklidir.
Bu nedenle, kahvaltıyı atlayan insanlar genellikle besin değeri düşük gıdalar yiyerek yerini doldurmaya çalışırlar. Bu durum vücut ağırlığını arttırmaya meyillidir.
- Kahvaltı günün ana yemeği olup sade bir fincan kahve ve kurabiyelerle geçiştirilmemelidir.
- Karbonhidrat, lif ve amino asit kaynağı olan besinleri içermelidir.
- Toplam kalorisi, vücudun günlük gereksiniminin % 25’ini karşılamalıdır.
Okumanızı öneririz: Kilonuza Dikkat Etmek İçin 5 Kahvaltı Kuralı
2. Geç kahvaltı yapmak
Vücudumuz için bir yemek vakti planı yapmak önemlidir. Zaman aralığını değiştirmekte sıkıntı yoktur, ancak uyandıktan hemen sonra kahvaltı yapmak idealdir.
Vücut, organların uygun işleyişini sürdürmek için enerji kaynaklarına ihtiyaç duyar. Önemli olmasına rağmen, birçok kişi dinlenme zamanları içerisine sıkıştırma eğilimindedir.
Öte yandan, midenizi boş hissettiğinde, asidik suların ayrıştırılmasını artırır ve inflamatuvar bir sonuç doğurur.
- Bunu önlemek için, uyandıktan sonra bir saat içinde kahvaltı yapmak en ideal olanıdır.
- Yataktan kalkmadan ve kahvaltı yapmadan dakikalar önce, ılık limonlu su veya çay gibi sağlıklı bir içecek içebilirsiniz.
3. İşlenmiş atıştırmalık gıda yemek
İşlenmiş atıştırmalıklar piyasayı, günün ortasında meydana gelen açlığı bastırmaya yetecek “sağlıklı” bir aperitif gıda olarak istila etmiştir.
Bazı seçenekler iyi olsa da çoğu ürün, gerçekte kilo almamızı sağlayan kimyasallar, şeker ve diğer bileşenlere sahiptir.
Beslenme çizelgesine bakmak için birkaç dakikanızı ayırırsanız, çok fazla kalori ve yağ içerdiklerini fark edeceksiniz.
- İşlenmiş gıdalardan kaçının ve meyve, sebze dilimleri veya doğal yoğurt gibi doğal alternatifleri tercih edin.
- Ayrıca, bir miktar kurutulmuş meyve veya krema ya da dondurma olmayan ev yapımı bir smoothie tüketmek de gayet iyi gelecektir.
4. Çok fazla uyumak
2014 yılında yayınlanan bir çalışmada, 10 saatten fazla uyuyan insanlar için yağ kaybetmenin zor olduğu belirtildi.
- İnsanlar için iyi bir dinlenme süresi, kesintisiz olarak günde 7 ila 9 saat arası uyumaktır.
Ayrıca bakınız: 1 Dakikadan Daha Kısa Süre İçinde Uykuya Dalmak İster Misiniz?
5. Bol sıvı tüketin
Alakalı gibi görünmese de sabah hidrasyonu, uygun metabolizmayı teşvik eden en temel alışkanlıklardan biridir.
Az ya da hiç su içmemek, yağları parçalamak ve yakmakla görevli vücut süreçlerini yavaşlatır.
- Güne, tercihen bir bardak limonlu ılık su içerek başlamanız tavsiye edilir.
- Ayrıca, bal ile tatlandırılmış çay da tercih edebilirsiniz.
- Kahvaltıdan sonra ve sabah boyunca, 3 ila 4 bardak su içmek iyi bir fikir olacaktır.
Bahsedilen alışkanlıklardan herhangi birini tespit ettiniz mi? Eğer öyleyse, iyi alışkanlıklara sahip olmanıza rağmen, neden kilo aldığınızın cevabını elde etmiş olmalısınız.
Şimdi yapmakta olduğunuz hataları düzeltmenin ve sabahlardan faydalanarak metabolizmanıza iyi bir takviye yapmanızın zamanı geldi.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Léger, D., Beck, F., Richard, J.-B., Sauvet, F., & Faraut, B. (2014). The Risks of Sleeping “Too Much”. Survey of a National Representative Sample of 24671 Adults. PloS One, 9(9), e106950. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0106950
- ▷ FRECUENCIA DE COMIDAS – ¿SON NECESARIAS 5 COMIDAS? (n.d.). Retrieved January 8, 2019, from http://www.fitnessreal.es/frecuencia-de-comidas/
- ¿Pocas comidas grandes, o muchas pequeñas? ⋆ Fitness Revolucionario. (n.d.). Retrieved January 8, 2019, from https://www.fitnessrevolucionario.com/2013/05/27/pocas-comidas-grandes-o-muchas-pequenas/
- Desayunos para volver al cole de forma saludable | EROSKI CONSUMER. (n.d.). Retrieved January 8, 2019, from http://www.consumer.es/web/es/alimentacion/aprender_a_comer_bien/2017/09/20/225551.php
- Sánchez, A. (n.d.). “No pasa nada si no desayunamos.” Retrieved January 8, 2019, from https://www.lavanguardia.com/vivo/20180417/442623691931/entrevista-aitor-sanchez-mi-dieta-ya-no-cojea.html
- Arroyo Campo, A. (2016). Analysis of intermittent fasting and its effect on health, in weight loss and in sport performance. Retrieved from http://buleria.unileon.es/xmlui/bitstream/handle/10612/6745/ARROYO CAMPO_ANDRÉS_2016_GCAFD.pdf?sequence=1
- Mosley, M., & Spencer, M. (2013). La dieta FastDiet : baje de peso y aumente su longevidad con el simple secreto del ayuno intermitente. Atria Español. Retrieved from https://books.google.co.uk/books?hl=es&lr=&id=PVomPs7lMqUC&oi=fnd&pg=PP8&dq=ayuno+intermitente+obesidad&ots=JDCbs0JAMF&sig=zxmLI04o_xacmRdh_z1Xy4LbwDM#v=onepage&q=ayuno intermitente obesidad&f=false
- ¿Qué le pasa al cuerpo cuando dejas de beber agua? – BBC News Mundo. (n.d.). Retrieved January 8, 2019, from https://www.bbc.com/mundo/noticias/2016/04/160401_salud_alimentacion_deshidratacion_efectos_no_beber_agua_lb