Kilo Almanıza Sebep Olan Gece Alışkanlıkları
Bize herhangi bir iyiliği dokunmayan ve hatta bunun yerine kilo almamıza sebep olan gece alışkanlıklarını çoğu zaman sürdürürüz. Kilo almanıza sebep olan gece alışkanlıkları ile ilgili bilgi edinin ve bunları olabildiğince çabuk durdurmaya çalışın.
1. Kilo aldıran gece alışkanlıkları: Yeterli uyumamak
Yeterince uyuyamamanız, yeterince dinlenmemeniz anlamına gelir. Bu, metabolizmanız için bazı sonuçlara yol açar; çünkü yeterince dinlenemediğiniz zaman metabolizmanız yavaşlar.
Böylece daha aç hissedersiniz ve kortizol seviyeniz artar. Sonuç olarak, hareket etmek için pek enerjiniz olmaz. Hatta, bu durumda egzersiz yaparsanız, kendinizi da daha yorgun hissedersiniz.
2. Akşam yemeğinde çok yemek
Kilo aldıran gece alışkanlıkları arasında yerini alan akşam yemeğinde çok yemek, en kötü düşmanlarımızdan biridir. Akşam yemeğinde çok fazla veya çok ağır yemekler yerseniz iyi uyuyamazsınız. Bu saatte vücudunuzun yiyecekleri daha yavaş sindirdiğini unutmamalısınız.
Ayrıca, birçoğumuzun yaptığı yemek yerken televizyon izleme alışkanlığı, yerken dikkat dağıttığı için daha fazla yemenize sebep olacaktır. Alınacak tavsiyelerden biri de protein ve sebze açısından zengin yemeklerin yenmesidir.
3. Yedikten hemen sonra yatağa girmek
Genelde yapılan bir başka hata ise, akşam yemeğinden hemen sonra uyumaktır. Bu alışkanlık, yağ birikimine neden olur ve doğru sindirime izin vermez. Yani, yatmadan en az 1,5-2 saat önce akşam yemeği yemelisiniz.
4. Kızartma yemek
Kızarmış yiyecekler sizin düşmanınızdır.Bunların kilo almanıza sebep olduğunu ve yakamayacağınız kalorilerle dolu olduklarını unutmayın. Ayrıca, iyi uyuyamamanıza da sebep olur. Akşamları; fırında, ızgarada veya buharda pişmiş yiyecekler yiyin.
5. Baharatlı ve acı yiyecekler yemek
Geceleri kızartma yememenin yanı sıra, baharatlı yiyecekler de tüketmemelisiniz. Bunun nedeni, hem baharatlı yiyeceklerin hem de baharatların kendilerinin hazımsızlığa neden olabilmesi ve bu durumun da uyumanızı zorlaştırmasıdır.
Ayrıca, aç karnına baharatlı yiyecekler yerseniz, mideniz ekşiyebilir. Eğer baharatlı yiyecekleri illa yemek istiyorsanız, günün diğer saatlerinde tüketmeyi deneyebilirsiniz.
Bu şekilde baharattan tamamen vazgeçmek zorunda kalmazsınız. Bu tür gıdaların metabolizmanızı hızlandırmak için önerildiğini; ancak geceleri yenmemeleri gerektiğini unutmayın.
6. Tam tahıllılar sağlıklı bir seçenek değildir
Sağlıklı bir seçim olmasının yanı sıra, 1 kase sütlü mısır gevreğinin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Eh, eğer öyle düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu, hepimizin zamanında yaptığı bir hatadır; ama tahıl da bir karbonhidrat kaynağıdır. Yani size yakacağınızdan daha fazla enerji sağlar.
Bu tip yiyecekler çok fazla rafine şeker içerir ve vücuttan atılmazsa yağa dönüşür. Bu seçeneğin yerine uygun miktarlarda meyve, salata veya yağsız proteinler içeren gıdalar yemek daha iyidir.
7. Tatlı yemek
Tatlılar tamamıyla şekerdir; bu yüzden yapılacak en iyi şey onları unutmaktır. Şeker ve beyaz un gibi maddeler hücrelerde birikir ve yakamayacağınız kadar çok kalori içerir. Eğer canınız tatlı bir şey istiyorsa, yapılacak en iyi şey kendiliğinden tatlı olan bir meyve yemektir.
8. Akşam yemeğinden sonra atıştırmak
Yemekten sonra yapılacak en iyi şey dişlerinizi fırçalamaktır. Bu şekilde aç hissetmeye başlarsanız atıştırmazsınız. Akşam yemeğinden sonra atıştırmak sadece daha fazla gereksiz kalori almaya neden olur.
Ayrıca, akşam yemeğinden sonra özellikle ekmek, kurabiye ve tatlı gibi belli başlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Eğer gerçekten acıktıysanız ve başka bir şey daha yemek istiyorsanız, 200’den az kalori içeren, hafif ve sağlıklı olan bir şey seçin.
9. Akşam yemeği yememek
Buna inanmayacak olsanız bile, akşam yemeği yememek kilo vermek için ihtiyacınız olan çözüm değildir. Bu yöntemle kilo vermek sadece daha da zorlaşır; çünkü metabolizmanız yavaşlar ve bir sonraki öğününüzde daha aç olursunuz.
Ayrıca bu alışkanlık anksiyeteye de neden olabilir. Üstelik kas kayberdersiniz ve sarkık görünmeye başlarsınız. Bu nedenle bu zorlu çözümü tercih etmeyin. En azından bir parça meyve yemek için gerekli zamanı bırakın ve aç karnına uyumayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sáenz Duran, S., González Martínez, F., & Díaz Cárdenas, S. (2011). Hábitos y Trastornos Alimenticios asociados a factores Socio-demográficos, Físicos y Conductuales en Universitarios de Cartagena, Colombia. Revista Clínica de Medicina de Familia. https://doi.org/10.4321/S1699-695X2011000300003
- Estivill, E. (2000). Insomnio infantil por habitos incorrectos. Revista de Neurologia.
- Quirantes, A., López, M., Hernández, E., & Pérez, A. (2009). DEBATE Estilo de vida, desarrollo científico-técnico y obesidad Lifestyle, scientific and technical development and obesity. Revista Cubana de Salud Pública. https://doi.org/10.1111/j.1477-9552.2000.tb01228.x