Kilo Verdikten Sonra Geri Almamak İçin 5 İpucu
Kilo vermek fiziksel bir değişimden fazlasıdır –iyi bir sağlığa sahip olmak ve hastalıklardan korunmak için iyi bir denge şarttır. Kilo verdikten sonra geri almamak için de dikkat etmelisiniz.
Günümüzün modern ve hareketsiz dünyasında, binlerce insan her gün, obezite ve fazla kiloyla, aynı zamanda da pek çok sağlık riskiyle savaşıyor. Yağ yakmak ve kilo vermek, bir gecede yapabileceğiniz bir şey değil, eğer çaba sarf etmezseniz hiçbir sonuç alamazsınız.
Kilo vermenin ipuçlarından bazıları; kilo vermenizi engelleyecek bazı yiyecekleri diyetinizden çıkarmanız, düzenli egzersiz rutinini hayatınıza katmanız ve kilo verip geri almamanızı sağlamada önemli rol oynayacak diğer alışkanlıkları da edinmenizdir.
Herkes kilo vermek ister fakat sadece bazıları bunu düzgünce yapabilir. Bu sebeple bugünün yazısında ideal kilonuza ulaşmanızı ve kilo verdikten sonra geri almamayı sağlamaya yardım edici 5 anahtar ipucunu sizle paylaşacağız.
Kilo Verdikten Sonra Geri Almamak İçin İpuçları Listesi
1. Karbonhidrat alımınıza dikkat edin
Her yiyecekte belli miktarda karbonhidrat vardır ve kilo vermek için karbonhidrat alımınızı izlemeniz önemlidir. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, yağ doku oluşumunu azaltmak için, yiyeceklerinizi glisemik indekslerine (GI) göre seçmek. Yiyeceklerinizde çeşitlilik sağlamak da sürekli aynı şeyleri yemekten sıkılmanızı önlemeye yardım edecektir.
2. ‘Mucizevi diyetlere’ aldanmayın
Sadece birkaç günde bir sürü kilo vermek? Tabii ki bu mümkün olabilir; fakat, fazlaca çaba ve ızdırap sonunda. On binlerce kısa yoldan çabuk kilo verme ipuçlarına her gün bir yenisi ekleniyor. Problem şu ki bu ‘mucizevi diyetler’ sizi birçok riske ve sadece geçici sonuçlara maruz bırakıyor.
Açıklamamıza izin verin. Bu ‘yemek planları’, vücudunuzun ideal işlemesi için ihtiyacı olan temel besin maddelerini vermediği için sonrasında tehlikeli tepkiler yaratabilir.
Buna ek olarak, diyeti bitirdiğinizde, kaygı ve açlığın geri dönmesi muhtemeldir ve eskiye oranla daha fazla kalori almanıza sebep olabilir. Bu sebeple, dengeli ve sağlıklı bir diyet ile (mesela Akdeniz diyeti) sabırlı bir kilo verme yolunun izlenmesi en iyisidir.
Bunu da okuyun:
3. Daha fazla sağlıklı yağ yiyin
Kilo vermek için, diyetinizden bütün yağları çıkarmanız gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz; çünkü, genelde fazla kalori içeriyorlar. Fakat şunu unutmamalısınız ki doymamış yağ gibi vücudunuzun ideal çalışması için gerekli pek çok sağlıklı yağ vardır.
Bağlantılı olarak, doymuş yağ oranı yüksek yani vücudunuz için ‘zehir’ anlamına gelen kırmızı et, sosis ve unlu ürün tüketimini azaltmanız iyi olur. Onun yerine, kilo verip geri almamanın en güzel yollarından biri, zeytinyağı, yağlı balıklar, fındık ve çekirdeklerde bulunan omega-3 yağ asidi tüketimini arttırmak.
4. Her gün egzersiz yapın
Spor salonuna gitmek için vaktiniz yok mu? Bu günlük egzersizinizi yapmamak için bir bahane değil; çünkü, yarım saatlik bir yürüyüşe bile gidebilirsiniz ya da başka aktiviteler yaparak bu harika alışkanlığı sürdürebilirsiniz. Bütün ‘kilo vermek için gerekenler’ listeleri biraz günlük aktivite içerir.
Fiziksel aktivite kalp ritminizi hızlandırır, metabolizmanızı geliştirir ve kas yaparak yağ yakmanın en etkili yollarından biridir. Kilo verdikten sonra geri almamak için egzersiz çok önemlidir.
Bu yazımızı da okuyun:
5. Sağlıklı bir kahvaltı yapın
Sabah aceleniz varsa ya da bir şey pişirmeye vaktiniz yoksa, sağlıklı bir kahvaltıyı es geçmek için mükemmel bahaneniz var demektir. Çoğu kişi bilmeyebilir ama konu sağlıklı bir kiloda kalmak ve enerji sahibi olmaya gelince, kahvaltı günün en önemli öğünüdür.
Bu yüzden bir bardak kahve ya da çay içmek gibi kötü alışkanlıklarınızı bırakın ve tatmin edici bir kahvaltı için ekstra zaman yaratın. Tercihen, gününüzün ilk öğünü şunları içermeli:
- Kalori: günlük ihtiyacınızın %20-25’i
- Karbonhidrat: kahvaltınızın %50-60’ı karbonhidrattan oluşmalı
- Protein: süt, yumurta ya da yağsız et gibi yüksek kalite protein tercih edin
- Yağ: kahvaltınızın %20-25’i tahıl, süt ürünleri ya da yumurtadan gelen yağ olmalı
- Vitamin ve mineraller: suyunu sıkarak ya da smoothie şeklinde çiğ olarak tüketebileceğiniz meyve ve sebzelerin içinde bulunanlar
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cómo lograr un desayuno equilibrado y nutritivo. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.directoalpaladar.com/salud/como-lograr-un-desayuno-equilibrado-y-nutritivo
Está de moda meterse con el desayuno: ¿Qué desayuna el mundo? – Mi Dieta Cojea. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.midietacojea.com/2015/01/12/esta-de-moda-meterse-con-el-desayuno-que-desayuna-el-mundo/ - Entrevista al nutricionista Aitor Sánchez | Soy como como. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://soycomocomo.es/producto/aitor-sanchez
- Descubre qué es le efecto rebote y cómo se puede evitar en una dieta. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.ictiva.com/blog/que-es-el-efecto-rebote/
- Hidratos de carbono – Fundación Española del Corazón. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/nutrientes/806-hidratos-de-carbono.html
- El índice glucémico de los alimentos. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.fundaciondiabetes.org/general/articulo/47/el-indice-glucemico-de-los-alimentos
- El peligro de las dietas milagro. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.dietistasnutricionistas.es/di-las-dietas-milagro/
- Obesidad y sobrepeso. (n.d.). Retrieved December 26, 2018, from https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
- Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral., M., Rocandio Pablo, A. M. ., Ansotegui Alday, L., Pascual Apalauza, E., Salces Beti, I., & Rebato Ochoa, E. (2006). Nutrición hospitalaria : organo oficial de la Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral. Nutrición Hospitalaria (Vol. 21). Jarpyo Editores. Retrieved from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000900007
- Salaun H., Thariat J., Vignot M., Merrouche Y., Vignot S., Obesity and cancer. Bull Cancer, 2017. 104 (1): 30-41.
- Bueno NB., De Melo IS., De Oliveira SL., Da Rocha Ataide T., Very low carbohydrate ketogenic diet v, low fat diet for long term weight loss: a meta analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr, 2013. 110 (7): 1178-87.
- Albracht Schulte K., Kalupahana NS., Ramalingam L., Wang S., et al., Omega 3 fatty acids in obesity and metabolic syndrome: a mechanistic update. J Nutr Biochem, 2018. 58: 1-16.
- Beavers KM., Ambrosius WT., Rejeski WJ., Burdette JH., et al., Effect of exercise type during intentional weight loss on body composition in older adults with obesity. Obesity (Silver Spring), 2017. 25 (11): 1823-1829.