Kollarda Oluşan Sarkma Nasıl Düzeltilir?
Sıkı kaslara sahip olduğumuz zaman vücudumuz güzel görünür ve kendimizi iyi hissederiz. Ama zaman içinde, genellikle de 30’lu yaşlardan sonra, yavaş yavaş kollarda sarkmalar ortaya çıkar.
Bunun sebebi hareketsizlik, kilo alma, hamilelik, ani kilo kaybı, hormonal değişiklikler, kötü beslenme vb. olabilir.
Vücudumuzun diğer bölgelerinde oluşan sarkmaların yanı sıra, en can sıkıcı bölgelerden biri kollardır. Kollarda sarkmalar görülmesi utanç verici olabilir ve kıyafet seçerken hoş olmayan görüntüsü yüzünden zor durumda kalabilirsiniz.
Kollarda sarkmalar, kolajen ve elastin liflerin azalmasına bağlı olarak derinin sıkılığını yitirmesi sebebiyle oluşur. Bu durum deriyi ve kasları gevşek hale getirir.
Başlıca etkilenen bölgeler karın, kalçalar, uyluklar ve kollardır.
Bu can sıkıcı ve rahatsız edici sarkmalardan kurtulmak için ne yapabiliriz?
Cildinizin görüntüsünü düzelten doğal ilaçlardan, kol kaslarınızı güçlendirip sıkılaştıran egzersizlere kadar bu durumu düzeltmenin bir çok yolu vardır.
Doğal İlaçlar
- Elma: yarım bardak elma suyu ve yarım bardak kantalup kavununun suyunu karıştırın. Kollarda sarkmalar görülen bölgelere bu karışım ile masaj yapın. Bunu haftada iki kere tekrarlayabilirsiniz.
- Kantalup kavunu: Küçük bir kantalup kavununu yıkayıp parçalara ayırın. Biraz su ve orta boy bir limonun suyunu karıştırıcıya ekleyin. İyice karıştırıp, bir bezi bu karışımla ıslatın. Sarkma olan bölgeye yerleştirin.
Maske
Bir yemek kaşığı balı, bir yemek kaşığı zeytinyağını ve bir yumurta sarısını karıştırın. Bu macunu kollarınıza sürüp 15 dakika bekleyin. Son olarak soğuk su ile durulayın.
Egzersizler
Düzenli egzersizler kas kütlesini artırır ve cildi sıkılaştırır. Aynı zamanda cildin hava almasını sağlar. Günlük su tüketimi en az 2 litre olmalıdır. Kuru olmayan ve sıkı bir cilt için su tüketimi çok önemlidir.
Kol kaslarını sıkılaştırmak için egzersizler
Bu egzersizleri yapmadan önce ısınmanız gerekir. Omuzları yavaşça hareket ettirip, elleri omuz arkasına atmak yeterli olacaktır. Ekstra ağırlık kullanmayın.
Esneme hareketleri, egzersiz sırasında sakatlanma ve sonrasında ağrı olmaması için önemlidir.
Kas hareketlerinden önce ve sonra yapılan esnemeler yavaşça, derin nefes alarak yapılmalıdır. Her iki tarafınız için de en az 5 kez tekrar edin.
Aşağıda paylaşacağımız her egzersizi 3 set 8 tekrar şeklinde uygulayabilirsiniz.
Bu makalemize de göz atın: Kollarınızı Sıkılaştırmak İçin Seveceğiniz 3 Rutin
1. Egzersiz:
- Bacaklarınız hafif eğik biçimde dizlerinizi yere koyun.
- Kollarınız düz duracak şekilde, eller omuz hizasında, sırtınızı bükmeden düz bir pozisyon alın.
- Kollarınızı kırarak yere yaklaşın ve yavaş yavaş kalkarak eski konumunuza dönün. Bu hareketin bir diğer adı da yarım şınavdır.
2. Egzersiz:
- Sol bacağınızı öne atın.
- Vücudunuzu hafifçe ileri doğru eğin.
- Sol elinizle bir sandalye veya koltuktan destek alın.
- Sağ elinize bir dambıl alıp zemine doğru uzatın.
- Kolunuzu, dirsek ve omuz arası zemine paralel gelecek şekilde kırıp, geriye doğru uzatın.
- Setler bittikten sonra, aynı hareketleri sol kolunuzla da yapın.
3. Egzersiz:
- Bunu yaparken ayakta veya dizleriniz üstünde durabilirsiniz. Ama sırtınız hep dik durmalıdır.
- Eğer ayakta iseniz, bacaklarınızı hafifçe iki yana açın.
- Elinize bir ağırlık alıp, kolunuzu havaya kaldırın.
- Sonrasında dirseğinizi, kafanızın üstüne doğru 90 derecelik bir açı oluşturacak şekilde kırın.
Sarkma Önleyici Yiyecekler
Somon cildi nemli tutmaya yardımcı olur. Limon, çilek ve böğürtlen gibi kırmızı meyveler ve turunçgiller, bol miktarda C vitamini içerir. Bu da vücudun kolajen üretimi için şarttır.
Fındık, kestane, nohut, badem, bezelye, ve mercimek de kolajen ve elastin üretimini artırır. Dana eti, tavuk ve balık da ciltte sarkmayı önler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Palma, L., Marques, L. T., Bujan, J., & Rodrigues, L. M. (2015). Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 8, 413–421. https://doi.org/10.2147/CCID.S86822
- Tipton, K. D., & Ferrando, A. A. (2008). Improving muscle mass: response of muscle metabolism to exercise, nutrition and anabolic agents. Essays in biochemistry, 44, 85–98. https://doi.org/10.1042/BSE0440085
- Juliet M. Pullar, Anitra C. Carr and Margreet C. M. Vissers. 2017. Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. https://www.mdpi.com/2072-6643/9/8/866
- Ganceviciene, R., Liakou, A. I., Theodoridis, A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, C. C. (2012). Skin anti-aging strategies. Dermato-endocrinology, 4(3), 308–319. https://doi.org/10.4161/derm.22804
- Jamtvedt G, Herbert RD, Flottorp S, et al. 2010. A pragmatic randomised trial of stretching before and after physical activity to prevent injury and soreness. British Journal of Sports Medicine. https://bjsm.bmj.com/content/44/14/1002
- Sana Mallek-Ayadi, Neila Bahloul, Nabil Kechaou. 2017. Characterization, phenolic compounds and functional properties of Cucumis melo L. peels. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.10.117.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616317952) - Boyer, J., Liu, R.H. Apple phytochemicals and their health benefits. Nutr J 3, 5 (2004). https://doi.org/10.1186/1475-2891-3-5
- Mori, H., Ohsawa, H., Tanaka, T. H., Taniwaki, E., Leisman, G., & Nishijo, K. (2004). Effect of massage on blood flow and muscle fatigue following isometric lumbar exercise. Medical science monitor : international medical journal of experimental and clinical research, 10(5), CR173–CR178.