Kolajen: Amacı ve Kaynakları
Bu makalede, kolajen adındaki proteini tanıtıp, bu proteinin amacı ve kaynakları ile diğer ilgili gerçekler hakkında size bilgi vereceğiz. Birçok dokumuzun bir bileşeni olduğu için insan vücudunda en bol bulunan proteinlerden biridir.
Kolajen nedir?
Kolajen, insan vücudunun temel bir bileşenidir. Bu bir proteindir ve vücuttaki toplam proteinlerin yaklaşık dörtte birini temsil eder. Bu yüzden en önemli proteindir.
Cilt, kıkırdak, kemikler, bağlar, kaslar ve tendonlar gibi birçok dokuda bulunur. İşlevi dokulara esneklik, destek ve direnç sağlamak olan çok dirençli ve esnek lifler oluşturur.
Vücudumuz için çok önemli bir madde olduğundan ve pek çok dokuda mevcut olduğundan, bu proteinin yeterli ve sabit miktarda bulunması çok önemlidir. Bu madde vücudumuzda yeterli miktarda olmadığında, oluşturduğu tüm dokular işlevlerini doğru bir şekilde yerine getiremezler.
İlginizi çekebilir: Eklem Sorunları İçin Takviye Gıdalar
Kolajen kaynakları nelerdir?
Kolajenin kaynakları, başta et olmak üzere, çoğu hayvansal olan çok sayıda gıdayı içerir. Kolajen kaynağı olmasalar da, insan vücudunda bu proteinin sentezini desteklemeye yardımcı olan maddeler içeren başka yiyecekler de vardır. Onlardan bazıları:
- Omega 3, 6 ve 9 yağ asitleri: Her şeyden önce kuruyemişlerde ve somon gibi balıklarda bulunur. Yağ asitleri, vücudun kolajen üretmesini sağlayan hormonal düzenlemede yer alır.
- A vitamini: Havuç ve kavun gibi sebzelerde bulunur. Vücudun kolajeni sorunsuz bir şekilde üretebilmesi için bir miktar A vitamini gereklidir.
- C vitamini: Narenciyelerde, çilekte ve diğer bazı sebzelerde bulunur. Bu proteini ortadan kaldıran bileşikleri yok ederler.
Yaşlandıkça ne değişir?
Yaklaşık 30 yaşından itibaren vücut kolajeni üretme yeteneğini yavaş yavaş kaybeder. Kolajenin üretimi devam eder, ancak bu giderek daha küçük miktarlarda olur.
Bu üretim azaldığında olan şey, oluşturduğu tüm dokuların işlevselliğini kaybetmeye başlamasıdır. Cilt elastikiyetini kaybeder ve kırışıklıklar oluşur. Saç ve tırnaklar da daha kırılgan hale gelir. Ayrıca hareketle birlikte eklem ağrıları ve kas ağrıları da görülebilir.
İlginizi çekebilir: Vegan Sporcular Neler Yemeli?
Kolajen kaynağı olarak takviyeler
Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu proteinin vücutta en az bir miktar tutulması, düzgün çalışması için gereklidir. Ancak, bunun doğal olarak mümkün olmadığı zamanlar vardır.
Vücuttaki üretiminin azalmasıyla ve çeşitli profesyonel sporlar gibi diğer bazı durumlarda kolajenin miktarı yeterli olmaz. Bu durumlarda kişinin kolajen takviyesi alması gerekebilir.
Bu takviye hidrolize kolajendir ve herkes bu ürünü beslenmesine ekleyebilir. Yine de, çoğu zaman takviye kullanmak aslında gerekli olmadığı için bir uzmana danışmak her zaman en iyisidir.
Kısaca
Kolajen, vücudun birçok bölümünün normal çalışması için gerekli bir maddedir. Yaşla birlikte üretimi azalır ve gerekirse kolajen takviyeleri eşliğinde yeterli bir beslenme sürdürmemiz gerekir.
Bu proteinin hidrolize formunu beslenmenize dahil etmeniz gerekip gerekmediğini öğrenmek için her zaman bir tıbbi konsültasyon gerekli olacaktır. Herkes aynı şekilde yaşlanmaz ve bu nedenle bu takviye her insana gerekli değildir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Tuero, Beatriz Basabe. “Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno.” Rev Cubana Aliment Nutr 14.1 (2000): 46-54.
- Silva, Tatiane Ferreira da, and Ana Lúcia Barretto Penna. “Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais.” Revista do Instituto Adolfo Lutz (2012): 530-539.
- Abad Expósito, Carlos. “Suplementos de colágeno y efecto en el tratamiento de lesiones articulares.” (2015).
- Juher, Teresa Figueres, and Esther Basés Pérez. “Revisión de los efectos beneficiosos de la ingesta de colágeno hidrolizado sobre la salud osteoarticular y el envejecimiento dérmico.” Nutrición Hospitalaria 32.1 (2015): 62-66.