Laktik Asit ve Egzersizdeki Rolü

Tıp ve spor dünyasında laktik asit hakkında konuşulduğunu duymuş olabilirsiniz. Bu yazıda, onun hakkında her şeyi öğreneceksiniz.
Laktik Asit ve Egzersizdeki Rolü
Sergio Alonso Castrillejo

tarafından incelendi ve onaylandı. eczacı Sergio Alonso Castrillejo.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Laktik asit, laktik asit fermentasyonu gibi birçok biyokimyasal işlemde önemli rol oynayan kimyasal bir bileşiktir.

Vücudun çok fazla laktik asit üreten dokularından biri kastır, kaslar sismik olarak enerji için karbonhidrat kullandığında laktik asit ortaya çıkar. Bu işlem laktik fermantasyon olarak bilinir.

Bu yazıda, size bu molekül hakkında her şeyi anlatacağız.

Laktik Asit Üretimi

laktik asit ve spordaki önemi

Bu bileşik, zorlu egzersizler yaptığınız zaman kaslarınızda üretilir.

Vücut oksijen düzeyleri düşük iken enerji için karbonhidratları parçaladığında esas olarak kas hücrelerinde ve alyuvarlarda üretilir. Bu seviyeler yoğun egzersiz sırasında veya bir insanda enfeksiyon veya hastalık olduğunda azalır.

Genel olarak, birincil laktat kaynağı, glikojen denilen bir karbonhidratın parçalanmasıdır. Bu madde, birden çok şeker zincirinden (glikoz) oluşan doğal bir enerji rezervidir. Onların ayrışması çok fazla enerji üretir, bu yüzden temel kas kaynaklarından biridir.

Bununla birlikte, glikoz kullanmak oksijen gerektirir. Bu nedenle, bu daha uzun bir süreçtir. Zorlu durumlarda, hücreler yolu kısaltır ve fermantasyon yoluyla enerji üretir. Bu daha az etkilidir. Ancak, daha hızlıdır.

Bazı hücreler enerji için piruvat kullanma yeteneğine sahipken, diğerleri değildir. Bu yüzden kaslar çok fazla laktat üretir.

Bu makale ilginizi çekebilir: Spor Salonu İçin Vaktiniz Yok Mu? Bu Egzersizlerle Evde Formunuzu Koruyun

Laktik Asit ve Kaslar

Bu asit aslında bir yakıttır, atık bir ürün değildir. Bu nedenle, kaslar bunu kasıtlı olarak glikozdan üretir ve enerji için kullanır.

Kas hücreleri glikozu laktik aside dönüştürebilir. Sonra, mitokondri denilen hücresel organeller onu emer ve kullanır. Bu organeller, hücrelerdeki enerji üretiminden sorumludur.

Mitokondri, içindeki laktik asidi taşımak için karakteristik bir proteine sahiptir. Bu nedenle, yoğun egzersiz mitokondrinin iki kat artarak daha fazla laktik asit yakmasına neden olur. Sonuç olarak, kaslar daha iyi çalışır.

Egzersiz Sırasında Laktik Asit

mola veren koşucu

Egzersiz yapmak, hücrelerin daha fazla piruvat kullanmaya adapte olmasını sağlar. Bu nedenle, daha az laktat üretirler. Bir kişi egzersiz yaptığında kas lifi kazanır.

Vücut, kişi dinlenirken veya hafif faaliyetlerde bulunurken nadiren bu lifleri kullanır. Çünkü, çoğu hızlı aktivasyon gerektirir ve piruvatı enerjiye dönüştürme konusunda çok az yetenek sahibidir. Bu nedenle, vücut bir çok piruvatı laktata dönüştürür.

Ayrıca şunu da okumalısınız: Düzenli Olarak Yoga Yaptığınızda Neler Olur?

Laktat: Oldukça Dinamik Bir Madde

Vücut laktat ürettiğinde, yakındaki diğer kaslara girmeye çalışır. Bu, kan dolaşımını ve laktat konsantrasyonunun daha düşük olduğu kas hücreleri arasındaki boşluğu içerir.

Laktik asit başka bir kas içine girmeyi başardığında, aerobik enerji için kullanılmak üzere piruvat’a yeniden dönüşebilir.

Kalp de laktatı yakıt olarak kullanır. Ek olarak, dönüşümü yeniden başlatmak için tekrar glikoza ve glikojene dönüştürülmek üzere karaciğere gidebilir.

Son olarak, bir vücut bölümünden diğerine hızlı bir şekilde gidebilir. Hatta bir miktar laktatın mutlaka karaciğere gitmeden kaslarda glikojene dönüştüğüne dair kanıtlar bile var.

Genel olarak, bu oldukça şaşırtıcı bir süreçtir!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Morell, A. M. M., González Millán, C., & Llop, F. (2007). Presente y futuro del ácido láctico. Archivos de Medicina Del Deporte.
  • Soler Morejón, C. (2000). Acidosis láctica. Revista Cubana de Medicina. https://doi.org/10.1056 / NEJMra1309483
  • Calderón-Montero, F. javier, Benito-Peinado, P. J., Melendez-Ortega, A., & González-Gross, M. (2006). Control biológico del entrenamiento de resistencia. (Biological control of endurance training.). RICYDE. Revista Internacional de Ciencias Del Deporte. https://doi.org/10.5232/ricyde2006.00205

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.