Lenf Sistemini Temizlemek İçin 6 Doğal Yöntem
Lenf sistemini temizlemek için en son ne zaman bir şey yaptınız? Yoksa hiç yapmadınız mı? O halde, kolay gelsin. Maalesef, sağlıklı olmak için lenf sistemini temizlemek gerekli olsa da çok az insan bunu düzenli olarak uygular.
Size lenf sistemini temizlemenize etmeye yardımcı olacak doğal yöntemlerden bahsetmeden önce vücudunuzun bu kısmını daha iyi tanımanızı sağlayalım. Lenf sistemi lenf sıvısı, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşur.
Vücudun içinde bezler, kanallar ve alanlar oluşturan ve beyin hariç vücudun her yerinde devamlı dolaşan lenf sıvısını taşıyan bir organ sistemidir. Bu sıvı,vücudun hastalıklardan kurtulmasına, savunma mekanizmasının ve bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur.
Bu nedenle, lenf sistemini temizlemek sizi hastalıklardan, iltihaplardan, toksin birikiminden ve fazla yağlar nedeniyle oluşan aşırı kilolarınızdan kurtarabilir. Bu yazıda size bununla ilgili doğal yöntemlerden bahsedeceğiz. Bunlardan en az birisinin hoşunuza gideceğinden eminiz.
1. Lenf sistemini temizlemek için limonlu su
Su vücudu nemlendirir ve düzgün çalışmasını sağlayarak temizler. Limon suyuyla bir araya geldiğinde hem lenf sisteminin temizlenmesine yardımcı olur hem de vücuda gerekli vitamin ve mineralleri sağlar.
Malzemeler
- 1 bardak su (200 ml)
- Limon suyu
Yapılışı
- İki malzemeyi karıştırın ve hemen için.
- Lenf sistemini temizlemek ve istenen sonuçları elde etmek için bu karışımı bir ay boyunca 3 günde bir tüketmenizi öneriyoruz.
Bu yazımızı da okuyun: Enginar ve Limon Suyuyla Ürik Asidinizi Düşürün
2. Kadife çiçeği çayı
Kadife çiçeği, doğal tıbbın iyi bir müttefikidir. Antibiyotik ve ferahlatıcı özelliklere sahip olmasının yanı sıra, lenf sistemini temizlemek için de iyi bir yöntemdir. Bu çayı düzenli olarak tüketmek vücuttaki toksinlerin atılmasını teşvik eder ve lenf üretimini düzenler.
Malzemeler
- 1 bardak su (250 ml)
- 1 tatlı kaşığı kadife çiçeği (5 gr)
Yapılışı
- Suyu bir tencerede kaynatın.
- Kaynamaya başladığında içerisine kadife çiçeğini ekleyin.
- Çayı oda sıcaklığında bekletin ve süzün.
- En iyi sonuçları elde etmek için bu çaydan 15 gün boyunca bir fincan içirin.
3. Rezene çayı
Rezenenin diüretik ve anti-inflamatuar özellikleri, lenf sisteminin düzgün işleyişini engelleyen toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu çay, hücrelerde koruyucu görevi olan antioksidan özelliklere, vitaminlere ve minerallere sahiptir.
Malzemeler
- 1 bardak su (250 ml)
- 1 tatlı kaşığı taze rendelenmiş rezene (5 gr)
Yapılışı
- Bir tencereye su ve rezene ekledikten sonra 5 dakika kısık ateşte kaynatın.
- Oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin ve süzün.
- İstenilen etkileri elde etmek için, 7 gün boyunca bir bardak içmenizi tavsiye ediyoruz.
Ayrıca okuyun: Gazla Savaşmaya Yardımcı 5 Çay
4. Limonlu sarımsak çayı
Sarımsak mükemmel antibiyotik ve antioksidan özelliklere sahiptir. Buna ek olarak, kan dolaşımını hızlandırmak, LDL olarak da bilinen kötü kolesterolü azaltmak ve kan damarlarını genişletmek için mükemmel bir temizleyicidir.
Üstelik kardiyovasküler sistemin dostudur.Bu çaydan bir bardak içmek, A, B1, B2 ve C vitamini sağlamasının yanı sıra, bağışıklık sistemini güçlendirir ve lenf sisteminin işleyişini destekler.
Malzemeler
- 1 diş orta boy sarımsak
- 1 bardak su (250 ml)
- 1 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil (5 gr)
- 1 yemek kaşığı limon suyu (15 ml)
- 1 yemek kaşığı bal (25 gr)
Yapılışı
- Önce suyu kaynatın.
- Su kaynarken sarımsakları çok küçük parçalara ayırın.
- Su kaynadığında, rendelenmiş zencefili ve doğranmış sarımsakları suya ilave edin.
- Daha sonra 15 dakika kısık ateşte bekletin. Ardından ocaktan alın ve 10 dakika demlenmeye bırakın.
- Soğuduktan sonra karışımı süzün.
- Son olarak içerisine limon suyu ve bal ekleyerek tatlandırın.
- Bu karışımı her sabah aç karnına bir bardak için.
Ayrıca okuyun: Soğan, Sarımsak ve Limon: 3 Süper Çare
5. Zerdeçal, zencefil ve limonlu çay
Bu çay, lenf sistemini doğal yollardan temizleyerek toksinlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Buna ek olarak, vücudunuzun savunma mekanizmasını güçlendiren mineraller, vitaminler ve antioksidanlar içerir.
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozu (5 gr)
- 1 tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil (5 gr)
- 1 bardak su (250 ml)
- Limon suyu
Yapılışı
- Bir tencereye, su, zerdeçal ve zencefili koyun ve 5 dakika kaynatın.
- Daha sonra, ocaktan alın, karışımı süzün ve içerisine limon suyu ilave edin.
- Bu karışımı 7 gün boyunca aç karnına bir fincan için.
6. Lenfatik drenaj masajı
Yukarıda bahsettiğimiz çayları içmenin yanı sıra, lenfatik drenaj masajı yaptırmak için ayda en az bir kez bir merkeze gidebilirsiniz. Bu masaj, lenfleri uyaran ve vücudun drenajını kolaylaştıran yumuşak ve dairesel bir basınç uygulanarak yapılır.
Bununla birlikte, bu masaj için tecrübeli profesyonel bir masöze gitmenizi öneriyoruz. Bazı masözler, söz konusu fiziksel müdahale nedeniyle bu masajı yapmamayı tercih ediyor.
Yukarıda bahsettiğimiz doğal yöntemlerden herhangi biri sayesinde lenf sisteminizi temizleyebilir ve hastalıkları önleyebilirsiniz. Vücudunuzun sağlıklı ve enerjik olmasını sağlamak için sağlıklı bir yaşam sürmeniz gerektiğini unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Borlinghaus J, Albrecht F, Gruhlke MCH, Nwachukwu ID, Slusarenko AJ. Allicin: Chemistry and biological properties [Internet]. Vol. 19, Molecules. 2014 [cited 2018 Nov 11]. p. 12591–618. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25153873.
- Cleveland Clinic. Lymphatic system. Febrero 2020.
- Menon VP, Sudheer AR. Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin [Internet]. Vol. 595, Advances in Experimental Medicine and Biology. Boston, MA: Springer US; 2007 [cited 2018 Dec 15]. p. 105–25. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569207.
- National Cancer Institute. Introduction to the lymphatic system. U. S. Department of Health and Human Services.
- Río Ángela. La importancia del ejercicio físico en pacientes con linfoedema. Asociación Española de Linfedema.
- Wang S, Zhang C, Yang G, Yang Y. Biological properties of 6-gingerol: a brief review. Nat Prod Commun [Internet]. 2014 Jul [cited 2019 Jan 4];9(7):1027–30. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25230520