Menopoza Uyum Sağlamak İçin Tavsiyeler
“Canım sıkkın, depresifim ve sinirim bozuk,” gibi ifadeler kadınların menopoza girdiklerinde söyledikleri tipik cümlelerdir. Menopoza girenler, nasıl başa çıkacaklarını bilmedikleri değişikliklerle karşılaşırlar. Bu süreçte hormonal dengesizlikler de yaşanır. Psikolojik değişimler göze çarpar. Bu yazıda menopoza uyum sağlamak için neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz.
Menopoz Başlangıcı ve Menopoz
Kadınlarda görülen hormonal değişiklikler duygusal ve psikolojik değişimlere yol açabilir.
Menopoz, ortalama olarak, bir kadının son adet döngüsü gerçekleştikten bir yıl sonra ortaya çıkar. Öncesinde, vücudun daha az östrojen ve progesteron üretmeye başladığı, böylece kadının hamile kalma yetisinin azaldığı, menopoz başlangıcı olarak adlandırılabilecek bir dönem yaşanır. Bu durum genellikle 50’li yaşlarda gerçekleşir.
Bu süreçte menopozla ilgili değişimler ortaya çıkmaya başlar. Bu değişimler ateş basması ve gece terlemesi gibi belirtilerdir. Ayrıca kadınlar bu dönemde uyumakta zorluk çekebilirler, idrar yolu enfeksiyonlarında artış görülebilir, idrar kaçırma, bel çevresindeki vücut yağı miktarının artması gibi değişimler yaşanabilir.
Yalnızlık hissi, ruh halinde değişmeler, sebepsiz yere yaşanan hüzün ve öfke atakları ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda bunlar kişinin kendine duyduğu saygıda azalmaya yol açabilir. Bu duygusal değişimler, vücutta gerçekleşen fiziksel değişimler ile bağlantılıdırlar. Ayrıca kadınlar hafıza ve konsantrasyon ile ilgili sorunlar da yaşayabilirler.
Bir kadın melankolikse, sinirleri bozuksa veya depresif bir durumdaysa, bu hisleri, hayatının bu döneminde yoğunlaşacaktır. Bazı kadınlar menopoz döneminde büyük değişimlerle karşılaşmazlar. Bazıları için ise bu değişimleri atlatmak daha kolay olabilir.
Yan Etkileri Olan Bir Hormonal İlişki
Östrojen ve kadınlık hormonları arasındaki ilişki ve dopamin, seratonin ve oksitosin sentezinin etkileri vardır. Bu sinir taşıyıcıları duyguları yönetmeyle ilişkilidirler ve psikiyatrik ve psikolojik bozukluklarla ilişkilidirler.
Bu durum, sinir bozukluğu, sağlığın kötüye gitmesi, üzüntü, stres veya anksiyete arasında net bir bağlantı yaratır. Bu tip duygular, menopoz yaşayan kadınların yüzde 70’ini etkiler ve 6 ay ile 2 yıl arasında devam edebilir.
Bunu da okuyun: Erken Menopoz Bunama Riskini Arttırıyor
Menopoz Semptomlarını Yatıştırmak İçin Bazı İpuçları
Hayatın bu döneminde menopoza uyum sağlamak için belli sağlıklı alışkanlıklar edinmek gerekir.
Güneş kremi ve günlük hijyen
Östrojen miktarının azalmasının ciltte yarattığı değişimle başa çıkmak için pek çok seçenek vardır.
Öncelikle cilt tipinize uygun bir güneş kremi kullanmanız gerekir.
Ayrıca günlük hijyen de çok önemlidir. Cilt bariyerinin işlevlerini yenileyen bazı ürünler kullanılmalıdır. Böylece kırışıklıklar, cilt kuruluğu ve sarkıklık azalacaktır.
Cildin yaşlanması genetikle ve çevresel faktörlerle de ilişkilidir. Bu yüzden beslenme programınızı iyileştirmeniz ve kirliliğe, güneş radyasyonuna ve sigaraya maruz kalmamanız, hayatınızın bu dönemiyle daha iyi baş edebilmeniz için tavsiye edilir.
Okuyun: Ev Yapımı Güneş Kremi
Vücudunuz nasıl değişir?
Genellikle bu süreçte vücuttaki yağ yeniden dağıtılır. Kalçalarınız değişebilir. Bazı kadınlar kilo alırlar ve kalçaları büyür. Bazı kadınlar ise kilo verirler.
Meyve, sebze ve bakliyat açısından zengin dengeli bir beslenme programı, günlük egzersiz sağlıksız bir şekilde kilo alınmasını önlemeye yardımcı olur.
Hayatın bu döneminde sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri de osteoporozdur. Kemiklerin kırılganlığı -özellikle de kalçada, bileklerde ve bel omurgasındaki- artar. Bu bölgelerde çatlaklar veya kırıklar oluşabilir.
Bu yüzden süt ürünleri tüketerek yeterince kalsiyum almanız ve günde en az 20 dakika yürümeniz tavsiye edilir.
Daha fazla kontrol, daha az tuz
Düzenli check-uplar ve sağlıklı bir yaşam tarzı sayesinde, menopoz süresince oluşan negatif değişimleri önleyebilirsiniz.
Menopoz başlangıcında önlem esastır. Çünkü aksi takdirde kardiyovasküler faktörlerin riski artabilir ve sonuçta yüksek kan basıncı ortaya çıkabilir. Ayrıca kolesterol düzeyi yükselebilir ve diyabet görülebilir. Kalp krizi ve serebrovasküler sorunlarla karşılaşma ihtimali de daha yüksektir.
Sofra tuzu, alkollü içecek, kızarmış yiyecek, atıştırmalık ve fast food tüketiminizi azaltmanız tavsiye edilir.
Bu arada yeterince su içmek de önemlidir. Sigaranın bırakılması ve stres, kolesterol ve kan şekeri seviyesi için düzenli check-uplar’ın sürdürülmesi de şiddetle tavsiye edilir.
Yardım alın
Bu fiziksel değişimler genellikle duygularla ilişkilidir. Kişinin kendine olan saygısının düşmesi, yorgunlukta artış, ani ağlama isteği ve inişli çıkışlı ruh hali bu dönemde oldukça yaygın olarak rastlanan şeylerdir. Cinsel iştahınız da azalabilir.
Her ne olursa olsun bir uzmandan yardım alın. Bir jinekolog, menopozla ilgili rahatsızlıkları azaltmaya ve herhangi bir anormalliği iyileştirmeye yardımcı olabilir. Böylece sizin için menopoza uyum sağlamak kolaylaşabilir.
Bunun yanı sıra, hayatın her döneminde, yineleyen duygusal tıkanmaların, anksiyetenin veya depresyonun üstesinden gelmeye yardım etmesi için psikologa gitmek faydalı olabilir.
Güzel değişimlere sarılın
Hayatın bu yeni evresini mutlulukla ve hevesle karşılayın.
Son olarak menopozun getirdiği değişimleri hayatın doğal ve güzel bir parçası olarak kabul etmek çok önemlidir.
Daha sağlıklı bir yaşam tarzı edinmek için onlardan yararlanın. Ölçülü günlük egzersiz, yeterli miktarda baklagil, meyve ve sebze içeren, çeşitliliğe sahip bir beslenme programı ve sağlıksız alışkanlıklardan kurtulmak, menopozun yarattığı değişikliklerin etkilerini azaltmaya yardımcı olacaktır.
Bunların yanı sıra, etrafınızı pozitif insanlarla doldurun, sevdiklerinizle vakit geçirin ve sosyalleşin. Hayata karşı pozitif bir tutumda olmayı sürdürmek, özsaygınızı ve özgüveninizi inşa etmeniz için en iyi yol budur.
Menopozun hayatın sağlıklı bir aşaması olduğunu anlar ve gerçekleşecek değişiklikleri kabullenirseniz, hayatınızın keyfini sonuna kadar çıkarmaya devam edebilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. 2004. Guía práctica menopausia. Extraído de: http://www.infodoctor.org/rafabravo/guiamenopausia.pdf
- Jorge Salvador. 2008. Sociedad peruana de obstetricia. CliMatErio Y MENoPaUSia: EPidEMiología Y fiSioPatología. Extraído de: http://www.spog.org.pe/web/revista/index.php/RPGO/article/viewFile/1092/pdf_115
- María José Alonso Osorio. Colegio farmacéuticos de Barcelona. Hábitos saludables menopausia. Extraído de: https://www.mgc.es/downloads/PDF/setmanes/setmana_ca_201004.pdf