Mide Ağrısını Hafifletmek İçin Şifalı Bitkiler

Mide ağrısını hafifletmek için kullanabileceğimiz bazı otlar ve şifalı bitkiler var. Bunların doğadan gelen özellikleri sayesinde bu sorunu doğal ve etkili bir şekilde çözebiliriz.
Mide Ağrısını Hafifletmek İçin Şifalı Bitkiler

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Doğal tedaviler her zaman çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için alternatif metotlar olarak kullanılmıştır. Bugün bahsedeceğimiz şifalı bitkiler, mide ağrısını hızlı ve etkili bir şekilde rahatlatmanıza yardımcı olacak.

Mide ağrısı rahatsız ve yersiz olduğu kadar en yaygın yaşanan durumlardan da biridir. Çoğunlukla midenin üst kısmında gerçekleşir. Bazen gaz, yanma, hazımsızlık, kusma ya da iştahsızlığı beraberinde getirir.

Bugün, mide ağrısını hafifletmek için yardımcı olacak otlardan ve şifalı bitkilerden bahsedeceğiz. Bunlar başlıca mide yanması, ağrısı ve hazımsızlığı rahatlatmada çok etkilidir. En iyi yanı ise yan etkilerinin olmaması ve kolay ulaşılabilir olmaları.

Mide Ağrısını Hafifletmek İçin Rezene

Rezene tohumu hazımsızlık, gaz çıkarma ve gazın yarattığı ağrıyı gidermeye yardımcıdır.

  • Hızlı bir etki almak için çayını içebilirsiniz.
  • Buna ek olarak, çiğ halini salatalarda ya da yemeklerde kullanabilirsiniz.

Papatya

Papatya mide zarının en iyi dostlarından biridir. İyileştirici etkisi sayesinde herhangi bir hasarı onarır ve koruyucudur. Ayrıca mide yanmasına ve gaza iyi gelir; mide asidini, gastriti ve ülser ağrısını azaltır.

Buna ek olarak, kas gevşetici ve anti-enflamatuvar bir etken olduğu için mide ağrısını hafifletmek için büyük bir yardımcıdır.

Nane ve Sedef Otu

Nane güçlü bir sindirim destekçisidir; bununla beraber ülser ve safra kesesindeki rahatsızlıklar için de etkilidir. Çay poşeti şeklinde satın alabilir ya da nane yapraklarını demleyerek çayını yapabilirsiniz.

mide ağrısını hafifletmek için nane çayı

Diğer yandan rezene, midede gaz ve yanmayı azaltırken ekstra olarak da menstrüasyonu düzenlermeye yardımcıdır.

Meksika Çayı ve Limon Otu

Meksika çayı kuvvetli bir sindirim uyarıcısıdır. Midedeki rahatsızlık hissini, özellikle de kolik ağrısını azaltmaya yardımcıdır. Limon otu ise mide spazmına iyi gelir ve idrar çıkarmayı kolaylaştırır.

Anasonla Gazdan Kurtulun

Spazm giderici ve ağrı kesici özellikleriyle anason, mide rahatsızlıklarına en iyi gelen şifalı bitkilerden biridir.

Anason mide kaslarını gevşetir, gaz çıkarmayı kolaylaştırır, şişkinliği azaltır ve mide asidini düzenler. Bunlara ek olarak gastrit ve kolik hastalığını önler, sindirimi destekler.

Kekik ve Fesleğen

Mide ve bağırsak spazmları oldukça ağrılıdır, ancak kekik bu duruma yardımcı olabilir. Bu ot sayesinde gazın rahatça dışarı salınması mümkün olur. En iyi kullanım yöntemi demleyerek yemekten sonra içmektir.

Fesleğen de mide ağrıları ve regl kramplarına iyi gelir. Demlediğiniz çayıyla gargara yaparsanız boğazınızı yumuşatır ve ağrıyı hafifletir.

Biberiye ve Pelin Otu

Biberiye, hazımsızlık başta olmak üzere sindirim sistemindeki problemlerle savaşır. Biberiyenin yağı da sindirimsel mukusu sararak mideyi korur.

Pelin otu, yemekler ya da bağırsak parazitleri yoluyla sindirilen bakterilerin sebep olduğu rahatsızlıklara iyi gelir. Ayrıca sindirim sistemindeki enfeksiyonla savaşır.

Keten Tohumu

Keten tohumu ishal, kabızlık ya da gastrit gibi rahatsızlıklarla başa çıkmak için idealdir. Bağırsak ya da kolon enflamasyonuna iyi gelmesinin yanı sıra, hassas bağırsak sendromu ile ülserin tedavisinde de yardımcıdır.

Zencefil

Zencefil çayı mide ağrısı ile yanması, bulantı ve gaza iyi gelir. Ayrıca mide asidini azaltır, bağırsaklardaki zararlı bakterilerle savaşır. Sindirime de yardımcı olduğu için ağır bir akşam yemeğinden sonra hissedilen tıkanmışlık hissini rahatlatır.

  • Çiğ haliyle ya da çayını demleyerek her gün tüketebilirsiniz.

Aloe Vera ve Enginar

Aloe vera, anti-enflamatuvar özelliği sayesinde enflamasyonun sebep olduğu mide yanması ve ekşimesini azaltır. Ayrıca bağırsak yolunu düzenler, kabızlığı geçirir ve bağırsakları temizler.

Diğer yandan enginar, sindirimde görevli organlara detoks yapar. Karaciğeri arındırmak ve kolesterol seviyesini düzene sokmak için idealdir.

Karahindiba

karahindiba

Son olarak bu ot da yine mide yanmasını ve kabızlığı önler, sindirimi destekler. Ancak, sindirim sisteminin sağlığı için faydalı olsa da, karahindibayı ülser ile gastriti ya da böbrek veya safra kesesi taşını tedavi etmek için kullanmanız önerilmez.

Gördüğünüz gibi bu şifalı bitkiler sindirim rahatsızlıklarını tedavi etmede oldukça etkililer. Bunlardan nasıl faydalanacağınızı bilirseniz kesinlikle sağlığınıza büyük katkısı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Moreno-Salazar, S. F., Robles-Zepeda, R. E., & Johnson, D. E. (2008). Plant folk medicines for gastrointestinal disorders among the main tribes of Sonora, Mexico. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2007.07.009
  • Swapna M. M., R., P., P., A. K., N., M. C., & P., R. N. (2011). A review on the medicinal and edible aspects of aquatic and wetland plants of India. Journal of Medicinal Plants Research. https://doi.org/10.5897/JMPRX11.005
  • Duke, James A, M. J. B.-G. J. duCellier & P.-A. K. D. (2001). Handbook of medicinal herbs. Herbal reference library. https://doi.org/10.1186/1746-4269-7-30

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.