Mide Gazı Neden Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Bu yazımızda, gazın oluşma nedenlerinden ve nasıl tedavi edilebileceğinden bahsediyoruz. Yemek sonrası bir fincan çay içmenin yanı sıra, bazı baharatları yemeklerinize ekleyerek gaz oluşumunu engelleyebilirsiniz.
Mide Gazı Neden Oluşur ve Nasıl Tedavi Edilir?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Yazan ve doğrulayan doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Mide gazı, insanlar için son derece rahatsız edici bir durumdur. Ayrıca, sindirim sisteminizin bir fonksiyonun doğru çalışmadığının işaretçisi de olabilir. Örneğin; yediğiniz yiyecekler sindirim enzimlerinin eksikliği veya stres gibi nedenlerden ötürü sindirilemiyor olabilir.

Bu yazımızda, mide gazına neden olan çeşitli faktörlerden söz edeceğiz. Ayrıca, doğal ve basit yollarla, evde uygulayabileceğiniz tedavilerle, ilaç kullanmadan, bu problemi nasıl çözebileceğinize dair ipuçları vereceğiz.

Mide Gazı Neden Oluşur?

Yemek sonrası, gaz problemi yaşanmasına neden olabilecek birçok faktör vardır. İşte, en temel birkaç faktör:

  • Ağız açık şekilde ve iyice çiğnemeden çok hızlı yemek yemek. Bu şekilde daha fazla hava yutarsınız.
  • Mide asidi eksikliği dolayısı ile yiyeceklerin midede mayalanması.
  • Vücudun kabul etmediği veya kolayca sindiremeyeceği yiyecekleri tüketmek. Bu tarz yiyeceklere en yaygın örnekler; gluten ve laktoz.
  • Bağırsak florasındaki dengesizlik.
  • Bakliyat, lahana, soğan, enginar ve benzeri gazlı yiyeceklerin tüketimi.
  • Keten, pisilyum gibi, lif oranı yüksek bazı kabızlığı engelleyici ilave besinler.

Ayrıca, bazı durumlar gaz oluşumuna dolaylı yollardan neden olmaktadır:

  • Stres ve duygusal gerginlik,
  • Hareketsiz bir yaşam tarzı (sedanter hayat).

Melisa ile Rahatlayın

İlk adım olarak, doğru ve sağlıklı şekilde yemek yemeyi öğrenmelisiniz. Aceleyle veya başka şeylerle ilgilenerek yemek yemeyin. Yemeğinizi sakin ve rahat bir ortamda yemeye özen gösterin.

Eğer gergin olmaya meyilli bir yapınız varsa, dönemsel bir gerginlik içinde iseniz, stresli bir durumla karşılaştıysanız veya sizi inkar edemeyeceğiniz derecede mutsuz eden bir ortamda yemek yemeniz gerekiyorsa, sabahları veya öğleden sonraları, yemeklerden birkaç saat önce, sizi rahatlatması için çay içmeyi deneyin.

Bu bağlamda tüketebileceğiniz en ideal çay; gerginliğinizi ve sindirim sisteminizi dengeleyecek olan melisa çayıdır. Melisayı çay olarak tüketemiyorsanız, özütünü veya tabletlerini kullanmayı deneyebilirsiniz.

Sindirimi Teşvik Edici Zencefil

Zencefil kökünün sağlığımız için birçok faydası bulunur. Zencefilin, yediklerimizi sindirmemizi sağlayan mide suyunun salgılanmasını teşvik edici bir özelliği vardır.

Gastroözofageal reflü probleminiz olmadığı müddetçe, mide fıtığı rahatsızlığınız olması durumunda yemeklerden önce zencefil kökü tüketmeniz tavsiye edilir.

Zencefil kökünden çay yapabilirsiniz veya bir dilim zencefil kökünü çiğnemeyi deneyebilirsiniz. Dilerseniz, hem tatlı hem de baharatlı bir aromaya sahip olan şekerlenmiş zencefil satın alarak, yemek aralarında sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.

zencefil çayı

Yemeklerde Kimyon ve Rezene Kullanın

Günlük öğünlerinizde birkaç farklı şifalı bitkiyi de içerecek şekilde beslenmeye mutlaka alışmalısınız. Özellikle aromatik baharatları ve mide gazı problemlerini önlemede yardımcı olan şifalı bitkileri denemelisiniz.

Bu konuda en etkili bitkiler olarak, kimyon ve rezene gösterilebilir. Özellikle de bakliyat veya yukarıda açıkladığımız türde gazlı sebzelerle yemek yapmayı planlıyorsanız, bu baharatları kesinlikle kullanmalısınız.

Bu baharatlar, yemeklerinize, çok ağır olmayan yeni bir lezzet katacaktır.

Ananas ve Papayada Bulunan Enzimler

Genellikle, ana yemek olarak kırmızı et veya balık, ve yanında sebze veya salata yediğimiz zaman kapanışı meyveli bir tatlı ile bitiririz.

Et ve balık içerikli bir menünün arkasından taze ananas veya papaya içeren bir tatlı yemek en idealidir, çünkü bu tropikal meyveler, proteinleri sindirmeye yardımcı enzimler içerirler.

Ancak bu meyveleri, unlu veya nişastalı yiyeceklerle (makarna, pizza, ekmek, patates) tüketmemeye dikkat etmelisiniz; çünkü bu enzimler, vücudunuzun nişastalı besinleri sindirimini daha da zor hale getirebilirler.

Genel olarak, yemeklerinizle tüketebileceğiniz iki meyve vardır: elma ve armut. Çünkü diğer meyveler, sindirimi zorlaştırır ve gaz oluşumuna sebep olurlar. Yine de en sağlıklı alternatif, meyveleri sabah veya öğleden sonra tüketmektir.

Eczane veya aktar gibi sağlıklı ürünler satan dükkanlarda sindirim enzimi takviyesi bulabilirsiniz. Bu takviye kapsülleri zaman zaman tüketebilirsiniz, ancak kesinlikle vücudunuzu alıştırmamalısınız. Unutmayın, en ideal olanı, mide fonksiyonlarınızı doğal yollarla iyileştirmektir.

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Barúa, Raúl León. “Flatulencia.” Revista de Gastroenterología del Perú 22.3 (2017).
  • Cortés, Claudio. “Gases del abdomen su utilidad diagnóstica: gases endoluminales (segunda parte).” Revista chilena de radiología 8.3 (2002): 107-118.
  • León Barúa, Raúl. “Flatulencia.” Revista de Gastroenterología del Perú 22.3 (2002): 234-242.
  • Clínica Mayo. Gas intestinal. (2019). recuperado el 4 de septiembre de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/symptoms/intestinal-gas/basics/causes/sym-20050922
  • Larijani, B., Esfahani, M. M., Moghimi, M., Shams Ardakani, M. R., Keshavarz, M., Kordafshari, G., Nazem, E., Hasani Ranjbar, S., Mohammadi Kenari, H., & Zargaran, A. (2016). Prevention and Treatment of Flatulence From a Traditional Persian Medicine Perspective. Iranian Red Crescent medical journal18(4), e23664. https://doi.org/10.5812/ircmj.23664

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.