Mutluluğu Bulmak İnsanın İçinden Gelmelidir
Mutluluğu bulmak birçok farklı şekilde gerçekleşebilir. Tek başınıza veya sevdiğiniz kişinin yanında, bu pozitif ve her zaman ödüllendiren duygu özel ve neredeyse büyülü bir yerin parçasıdır: Duygusal beyin.
Bu yüzden bir konuda iyice açık olmak istiyoruz: Sevdiğiniz biriyle olmanız harika bir şeydir; ama bazen dünyanın en iyi çifti bile olsanız, kendiniz hakkında iyi hissetmediğiniz sürece mutluluğu bulmak hiçbir zaman mümkün olmayabilir.
Refah, denge ve huzur her zaman kişinin kendi içinden gelmelidir. Mutluluğu bulmak için en iyi yol, tek başına veya biriyle birlikteyken, sahip olduğunuz her şeyden ve kendinizden memnun olmaktır. Bugün sizleri bu konuya odaklanmaya davet ediyoruz.
Mutluluğu bulmak içsel bir yolculuk
Son zamanlarda kitapçılarda kişisel gelişim ve zor zamanlarda mutlu olmak için çeşit çeşit kitaplar sık sık karşımıza çıkıyor. Bu kadar kaynağın, teknolojinin ve olasılığın olduğu bir toplumda hala boşluk, yalnızlık ve üzüntü gibi duyguların insanları ele geçirmesi oldukça ironik bir durumdur.
Her kişi birbirinden farklıdır. Hepimiz içinde mutlu olmaya çalıştığımız özel alanlarımıza sahibiz; ama bazen hiç bir zaman mutluluğa ulaşamayacağımız fikri huzursuzca hayatımıza girip kronik bir hale gelebilir.
Ayrıca öneriyoruz: Boş sandalye sendromu
Bu konu hakkında okumanızı önerdiğimiz iyi bir kitap ise bilişsel psikolojiye odaklanan ve sizlere stres, depresyon ve anksiyete ile savaşmanın yollarını komik ve pratik şekilde sunan “Being Happy in Alaska” (Alaska’da mutlu olmak) isimli kitaptır.
“İnsanlar sevilmek için; şeyler ise kullanılmak için yaratılmıştır. Dünyanın kaos içinde olmasının bir nedeni ise şeylerin sevilmesi ve insanların kullanılmasıdır.”
“Being Happy in Alaska” -Rafael Santandreu-
Mutluluğu bulmak için içinde bulunduğunuz anda korkusuzca yaşayın
Mutluluk, her şeyin ötesinde, korkunun yokluğudur. Bu duygu evrim sürecinde çok gerekli bir olgu olsa da, beynin tehlikeli olarak algıladığı şeyleri yapmanızı önleyebilir. Korku bir çok soyut boyutla gelebilir:
- Yalnızlık korkusu
- İstediğiniz gibi sevilmeme korkusu
- Her gün belirlediğiniz amaçlara ulaşamama korkusu
- Başkalarının sizden beklediği gibi olamama korkusu
- Bir şeylerin değişeceği veya hiç değişmeyeceği korkusu
- Belli başlı şeyleri ve insanları kaybetme korkusu
Şüphesiz ki bu durumların hepsi hakkında bir şeyler biliyorsunuzdur. İçsel mutluluğa ulaşmak için korkuyu mantık seviyesine getirmek, anlamak ve sonunda korkunun üstesinden gelmek gerekir. Bunun bir yolu da özgüveninizi güçlendirmek ve belli başlı eşyalara ve insanlara aşırı derecede bağlı olmamaktır.
Mutluluğu bulmak için hafifçe adım atmayı öğrenin
Hafifçe adım atmak yanınızda kimsenin olmaması anlamına gelmiyor. Kesinlikle gelmiyor! Ailenizle, dostlarınızla ve kalbinizdeki aşkla el ele yürümek kadar mükemmel şeyler bulmak nadirdir.
- Hayatınızda yanınızda olan kişiler hafifçe adım atmanıza izin vermelidir.
- Arkanızda durup size hatalarınızı anlatan kişi, size nereye gitmeniz gerektiğini ve nereye gitmemeniz gerektiğini durmadan fısıldıyorsa, bu kişi mutlu olma sürecinizde size yardımcı olamaz.
- Hafifçe basmak canınızı yakan şeyleri, özgüveninizi ve kişiliğinizi inciten şeyleri bir kenara koymaktır.
- Kendi özgürlüğünüzü geliştirmek kendi önceliklerinizi bilmek anlamına gelir. Şu anda sizi bu konuda derinden düşünmeye davet ediyoruz.
Ayrıca okumanızı öneriyoruz: Bastırılan duygular ve tehlikeleri
Kendini sevmek hayat boyu süren bir ilişkidir
Hepimizin bildiği gibi mutluluk gelip giden bir durumdur. İçsel dengeye kavuşmak için düşüncelerinizin duygularınızla ve her gün yaptığınız şeylerle uyum içinde olması gerekir.
- Kendini sevmek aklın ve duyguların el ele gittiği ve psikolojik kurgular için sessizce gerçekliği yarattığı mükemmel bir mekanizmadır.
- Kendini sevmek sizi kendinize (başkalarına değil!) bağlayacak harika bir bağdır. Diğerleri size ne zaman mutlu olmanız gerekip gerekmediğini söyleyemez.
- Siz kendinizi seven kişisiniz ve her gün kendi refahınız için savaşmalısınız.
Bir insan kendini sever ve olduğu gibi mutlu olursa, korkuları azalır ve hayalleri ufukta belirir, işte o an içlerindeki mutluluk çevrelerini sarar. Bu, üzerinde düşünmeye ve uygulamaya kesinlikle değer bir olgudur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Steimer, T. (2002). The biology of fear-and anxiety-related behaviors. Dialogues in clinical neuroscience, 4(3), 231.
-
Post, S. G. (2005). Altruism, happiness, and health: It’s good to be good. International journal of behavioral medicine, 12(2), 66-77.