Nasıl Daha Bilinçli Yaşanır?
Bizi kendimize değil de başkalarına odaklanmaya davet eden çok sayıda medya ve dikkat dağıtıcı kaynağın olduğu günümüz dünyasında, bilinçli yaşamak giderek zorlaşıyor. Görünüşe göre içsel benliğimiz gitgide daha az çekici hale geliyor.
Ama neden bilinçli yaşamakla ilgilenmeliyiz? Neden kendi deneyimlerimizi keşfetmeye ihtiyacımız var?
Bu sadece benlikle bir bağlantı ile ilgili değil, içinde yaşadığımız anın ve durumun tamamen farkında olmakla ilgilidir.
Bu yanıtları derinlemesine incelemek, bu makalede ele alacağımız konunun bir parçasıdır. Burada bilinçli yaşamanın ne anlama geldiğine, bunu yapmamıza neyin engel olduğuna ve bunu başarmak için neler yapabileceğimize bir göz atacağız.
Bilinçli yaşamak ne demektir?
Bilinçli yaşamak ne olduğunuzu, kim olduğunuzu, dünyadaki yerinizi ve çevrenizdeki diğer insanlara göre yerinizi bilmektir. Sorumluluklarınızı, niteliklerinizi, erdemlerinizi hatırlamak ve aynı zamanda olumsuz yönünüzü tanımakla ilgilidir.
Bu bizi Alman filozof Martin Heidegger’in dasein kavramına geri getiriyor. Dasein ‘dünyada olmak’, onun içinde dinamik olarak konumlanmak, deneyimlemek ve yaşamaktır. Kısacası, kişinin kendi varlığıyla olan ilişkisidir.
Aynı zamanda, büyük İspanyol düşünür José Ortega y Gasset’e göre, bilinçli yaşam bizimle, koşullarımız ve içinde yaşadığımız dünyayla ne yaptığımızla ilgilidir.
Okumaya devam edin: Hayatın Size Sunduğu Bütün Güzelliklerin Farkına Varın
Bizi şu anda daha bilinçli olarak yaşamaktan alıkoyan nedir?
Gündelik hayatın, aşırı çalışmanın ve diğer faaliyetlerin dikkat dağıtıcılarına ek olarak, belirli tutumlar bizi etkiler ve şu anda bilinçli olarak yaşamadığımızın işaretleridir.
Bunlardan bazıları şunlardır:
- Kızgınlık: Kızgınlık, haksız yere aldığımıza inandığımız bir ceza veya yaralanmadan kaynaklanan acı bir hatırayla ilgili olumsuz bir duygudur. Öfke ve üzüntü duygularıyla ilgisi vardır.
- Korku ve kaygı: Tehlikeden, ölmekten, hastalanmaktan, çocuklarımıza kötü bir şey olmasından korkarız. Korkuya yenik düştüğümüzde, tam anlamıyla yaşamayı bırakırız. Hem korku hem de kaygı, gelecekle ilgili ıstırap, güvensizlik ve belirsizlik duyguları üretir.
- Aşırı benlik saygısı: Belirli bir miktar benlik saygısı olumludur, fazlası ise kötüdür. Abartılı bir ego, dünyayla ve insanlarla bağlantı kurmamızı engeller.
- Kaçınma: Ne olduğumuzun farkında olmak, gerçekliğimizi kabul etmek anlamına gelir. Geçmişte, görünüşte daha hoş anlarda yaşamak veya idealize edilmiş bir geleceği hayal etmek geçici bir rahatlama sağlayabilir, ancak bu çözüm değildir.
- Dikkat dağıtma: Tamamen yaşamak ancak kendinize, durumunuza ve şimdiki anınıza dikkat ederseniz mümkündür.
- Can sıkıntısı: Yaptığınız ve önünüzdeki şeylerden sıkılıyorsanız, bunun nedeni şu anda başka bir şey yapıyor olmayı dilemiş olmanızdır. Ama her zaman sıkılıyorsanız, bu kötüye işarettir.
Daha bilinçli yaşamak için ipuçları
İçinde bulunduğumuz anın farkında bir şekilde yaşamanın gerekli olduğunu varsaysak da, hepimiz buraya ve şimdiye nasıl daha fazla odaklanacağımızı bilmiyoruz. Her deneyimi deneyimlemek için zihni eğitmeliyiz. Öğrendiklerimizi yeniden öğrenmeliyiz.
1. Meditasyon
Meditasyon bilinçli yaşamın başlangıcıdır. Meditasyon yaptığımızda, burada, bu anda olmaktan, bu anda yaşamaktan başka bir şey yapmayız.
Meditasyonun insan yaşamının farklı alanlarında, hem duygusal durumlar hem de bilişsel süreçler ve genel sağlık açısından faydalı biyopsikososyal etkileri olduğuna dair kanıtlar bulunmuştur. Bu, kronik hastalıkların semptomlarını bile etkiler.
Bu nedenle, meditasyon pratiğini bir alışkanlık olarak geliştirmek, bilinçli yaşamamıza ve olacaklar hakkında endişeyle ya da zaten olanlarla ilgili kızgınlıkla düşünmeyi bırakmamıza yardımcı olur.
2. Yoga ve egzersiz
Yoga sadece vücudun yararına yapılan bir dizi germe egzersizi değildir. Her şeyden önce, zihin ve beden arasındaki bağlantı üzerinde çalışır.
Aslında, birçok çalışma, fiziksel aktivite ve yoganın, fiziksel, duygusal, entelektüel, sosyal ve ruhsal yönlerle ilgili olarak daha iyi bir yaşam kalitesinin stres azaltıcı ajanları ve destekleyicileri olduğunu belirtmektedir.
Mutlaka okuyun: İyi Kalpler Küçük Ayrıntılarda Saklıdır
3. Yargıları ve beklentileri terk edin
Beklentileri belirlemek, kabul edemememize neden olur. Benzer şekilde, her şeyin farklı olması gerektiği inancı bizi yorar ve etrafımızı görmemizi engeller.
Tabii ki, daha iyisi için değişebilir ve gelişmeye çalışabiliriz. Kabul, her şeyi olduğu gibi kabul etmeniz ve bununla yetinmeniz gerektiği anlamına gelmez. Bilakis, inkar tavrını ve dünyaya karşı sonsuz savaşı bir kenara bırakmak demektir.
Aynı zamanda, kendimiz hakkında yaptığımız yargılar veya başkalarının yargılarından korkmak, bizi gerçekliğimizden uzaklaştırarak, beklentilerimiz veya başkalarının bizden ne beklediği konusunda çarpık bir fikir yaratır.
4. Daha bilinçli yaşamak için olumsuz duygulardan kaçının
Şimdiki zamana güvenmek, bilinçli yaşamaktır. Ancak şimdiye güvenmek, korkuyu, ıstırabı ve endişeyi bırakmak anlamına gelir.
Aynı şey öfke, hiddet ve kızgınlık için de geçerlidir. Bizi olumsuz anlara zincirliyorlar, daha fazlası olduğunu görmemizi engelliyorlar.
5. Kabul ve şükran alıştırması yapın
Hayatımız mükemmel görünmeyebilir, ama zaten kimse mükemmel olması gerektiğini iddia etmiyor. Tatsız bulduğumuz anlar veya olaylar vardır.
Yine de sevmediğimiz her detayın yerine başka bir detay geliyor. İkincisini değil de birincisini fark edersek, bunun nedeni kötüye çok fazla odaklanmamızdır.
Birbiri ardına neşeli anlar yaşayamayız. Ancak sürekli hüzünler içinde de yaşayamayız. Fransız yazar Albert Camus bir keresinde insanın ne sürekli mutlu ne de sürekli mutsuz olamayacağını söylemişti.
Aynı zamanda şükrederken sahip olduklarımızı görür ve eksiklerimizi unuturuz. Bu tam olarak bilinçli yaşamanın özüdür.
6. Farkındalık
Farkındalık, başka bir şey düşünmeden veya istemeden, ne yaptığınızın tam farkında olarak, şimdiki anın gerçekliği ile temas halinde olmakla ilgilidir. Bilinçli ve dikkatli yaşamak, aynı madalyonun iki yüzü kadar birbirinden ayrılamazdır.
Birkaç çalışma, farkındalığın stres ve diğer psikolojik sorunların tedavisinde etkili olduğunu, hatta birkaç psikoterapi programında zaten tanıtıldığını göstermektedir.
Farkındalığı geliştirmek, zihnimizi yaptığımız şeyden uzaklaştıran her şeyden kaçınarak, konsantrasyonumuzu tek bir göreve odaklamaya çalışarak ve pratik yaparak başarabileceğimiz bir şeydir.
Çeşitli aktiviteler, zor ama gerekli olan farkındalık ve bilinçli yaşam sanatını öğrenmemize yardımcı olur. Bunlar arasında aşağıdakileri sayabiliriz:
- Huzurlu müzikler dinlemek
- Okumak
- Çizim veya boyama yapmak
- Satranç oynamak
- Doğada yürüyüş yapmak
Şimdiki zamanda bilinçli yaşamanın faydaları
Yaşadığımız hayatı deneyimlememize izin vermezsek, her deneyimin ima ettiği bilgiyi elde edemeyiz. Hiçbir şey öğrenmeyecek ve aynı hataları tekrarlamaya mahkum olacağız.
Hayatı bilinçli olarak yaşadığımızda, bizi çevreleyen şeylerden ve kendimizden öğrenmeye daha açık oluruz. Acı ve stresle daha iyi başa çıkarız.
Şimdiki zamanda bilinçli olarak yaşayabilmek bizim elimizde. Gelecekteki varlığımız kontrol edemediğimiz diğer şeylerden çok daha fazla buna bağlı olacaktır.
Kendimizi gereksiz acılardan kurtarabiliriz. Tek yapmamız gereken sığındığımız kabuğu terk etmek, dışarıdan gelen gürültünün şiddetini azaltmak, içimizdekilere gözlerimizi açmak ve gerçekten yaşamaya cesaret etmektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Armero M. Aprendiendo a vivir. Albacete: Uno Editorial, 2019.
- Bishop R, et al. Mindfulness: A Proposed Operational Definition. Clinical Psychology. Science and practices. 2006: doi.org/10.1093/clipsy.bph077
- Carr A. Psicología positiva: la ciencia de la felicidad. Barcelona: Paidós, 2007.
- Cunha L, Pellanda L, Reppold C. Positive Psychology and Gratitude Interventions: A Randomized Clinical Trial. Frontiers in Psychology. 2019; 10: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.00584.
- Kelly J. Your best life: mindfulness: the end of suffering. Clin Orthop Relat Res. 2015; 473(2): 426–429.
- Keng S, Smoski M, Robins C. Effects of mindfulness on psychological health: a review of empirical studies. Clin Psychol Rev. 2011; 31(6): 1041–1056.
- Núñez, M. Estar y conectar: dos claves para las prácticas en psicología. Rúbricas. 2017; 11: http://hdl.handle.net/20.500.11777/3975 http://repositorio.iberopuebla.mx/licencia.pdf
- Owens R, Patterson M. Positive Psychological Interventions for Children: A Comparison of Gratitude and Best Possible Selves Approaches. The Journal of Genetic Psychology. 2013; 174 (4), 403–428.
- Shapiro S, Carlson L, Astin J, Freedman B. Mechanisms of mindfulness. Journal of Clinical Psychology. 2005: doi.org/10.1002/jclp.20237
- Sharma H. Meditation: Process and effects. Ayu. 2015; 36(3): 233–237.
- Wiederkehr M. Las siete pausas sagradas. Madrid: Narcea Ediciones, 2019.