Neden Her Gün Antep Fıstığı Yemelisiniz?
Antep fıstığı sadece lezzetli bir kuru yemiş türü değil; aynı zamanda birçok sağlıklı özellikleri olan bir gıda kaynağıdır. Bu, onun tam besin değerleri sayesindedir. Vücudun neredeyse tüm fonksiyonlarını kapsayacak kadar çok yarar sağlar.
Antep fıstığı
Tüm kuru yemişler çok sağlıklı ve besleyici olmalarına rağmen, özellikle Antep fıstığı, tam besin değerleri ve vücudumuz için sunduğı büyük yararlar nedeniyle öne çıkmaktadır.
En çok lif ve yağ içeren yemişlerden biridir ve vitaminler, mineraller, proteinler ve temel yağ asitleri bakımından da zengindir. Bu fındık Doğu’ya özgüdür ve binlerce yıldır yenmektedir. Şu anda bu fıstığı en çok üreten ülke İran’dır.
Buna da bir göz atın: Protein ve lif açısından zengin 5 lezzetli vegan smoothie
Antep Fıstığının Sağlığa faydaları
Antep fıstığı diüretiktir
Bu fıstık türünü tüketmek, yüksek potasyum içeriği sayesinde, sıvıların atılmasını teşvik eder. Bu, özellikle midede ve bacaklarda görülen şişkinliği azaltmamıza ve kilo vermeye yardımcı olur. Aynı zamanda ödem durumlarında da etkilidir.
İyi kardiyovasküler sağlığı destekler
Antep fıstığı, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için mükemmel bir çözümdür. Yüksek fitosterol, arginin, resveratrol ve lutein içeriği sayesinde, bu kuru yemiş:
- Yüksek kan basıncını düşürür.
- Kolesterolü düşürür.
- Kalp kaslarına iyi bakar.
- Arteriyosklerozu önler.
Sinir sistemini dengeler
Bu fıstık türü yüksek magnezyum içeriğiyle öne çıkar. Bu mineral, sinir sistemini dengelemek için onu besler. Bu sayede anksiyete, sinir, depresyon, stres ve uykusuzluk gibi rahatsızlıkları önleyebiliriz.
Antep fıstığı antioksidandır
Bu kuru yemiş C ve E vitamini, selenyum ve resveratrol gibi antioksidanlardan bolca içerir. Bu besinler bizi hem hücresel düzeyde hem de dışarıdan, serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korur. Bu şekilde erken yaşlanmayı önleriz.
Antep fıstığı incelticidir
Yağ ve kaloriler açısından zengin bir kuru yemiş kilo vermemize nasıl yardımcı olabilir? Aşırıya kaçmadan yerseniz, kuru yemişler besleyici lifler ve çözünür yağlar bakımından zengindir. Sonuç olarak, yediğimiz zaman tok hissederiz, metabolizmayı hızlandırırız ve zararlı yağları yemeye olan isteğimiz azalır.
Diyabet karşıtı özellikleri vardır
Antep fıstığının özelliklerinin yanı sıra, tip 2 diyabeti önlemek için en iyi kuru yemiş olarak göze çarpar. Bunun sebebi de yüksek miktarda betakarotenler, prosiyanidinler ve lifler içermesidir. Çünkü düzenli olarak Antep fıstığı yemek kandaki şeker seviyesini düşürür ve insüline karşı direnci artırır.
Görüşün sağlıklı olmasını sağlar
Antep fıstığının lutein, riboflavin ve zeaksantin içeriği, görme problemlerini önlemek ve iyileştirmek için onu mükemmel bir seçenek haline getirir.
Laksatiftir
Antep fıstığı lif bakımından çok zengindir; bu da bağırsak işlevini destekleyen ve düzenleyen bir besin maddesidir. Bu şekilde, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet ile birlikte kabızlık problemini çözebiliriz.
Afrodizyak özellikleri vardır
Bu süper yiyecek cinsel yaşamınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Diğer besin maddelerinin yanı sıra, yüksek seviyelerde sağlıklı yağlar, antioksidanlar ve steroller içerdiği için libidoyu yükseltir ve cinsel organların işlevini artırır.
Kanser karşıtıdır
Antep fıstığındaki E vitamini ve resveratrol gibi antioksidanlar, akciğer kanseri gibi bazı kanser türlerini önlememize yardım eder.
Nörodejeneratif problemleri önler
Antep fıstığı yemek, Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların önlenmesinin doğal ve lezzetli bir yoludur. Bu, güçlü antioksidan içeriği olan resveratrol sayesindedir.
Anemiyi önler
Antep fıstığı, demir bakımından zengin bir gıdadır. Demir, ferropenik anemiyi önlemek için günlük olarak yememiz gereken bir mineraldir. Bununla birlikte, çeşitli besinlerle dolu bir diyet takip etmenizi ve ayrıca demirin emilimini artırmak için C vitamini (turunçgiller, biberler vs.) tüketmenizi tavsiye ederiz.
Gün içinde ne kadar Antep fıstığı yemeliyiz?
Kuru yemişler sağlıklı ve dengeli beslenmenin bir parçasını oluşturur. Ancak çok besleyici gıdalar oldukları için dengeli bir şekilde tüketmeliyiz. Genel olarak, günde bir avuç kuru yemiş yemek tavsiye edilir.
Bununla birlikte, Antep fıstığı için ise, kabuksuz 30 grama karşılık gelen, günde 49 adet fıstık yemeniz tavsiye edilir. Ayrıca, vücuttaki fazla sodyumdan kaçınmak için bunları tuzsuz olarak yemenin en iyisi olduğunu hatırlamalıyız. Tuz ile yersek bu kuru yemişin bazı faydalarından yararlanamayız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dreher, M. L. (2012). Pistachio nuts: Composition and potential health benefits. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00467.x
- Mohammadifard, N., Salehi-Abargouei, A., Salas-Salvadó, J., Guasch-Ferré, M., Humphries, K., & Sarrafzadegan, N. (2015). The effect of tree nut, peanut, and soy nut consumption on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.091595
- Kay, C. D., Gebauer, S. K., West, S. G., & Kris-Etherton, P. M. (2010). Pistachios Increase Serum Antioxidants and Lower Serum Oxidized-LDL in Hypercholesterolemic Adults. Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.109.117366