"Nesting" Uygulaması: Hiçbir Şey Yapmamanın Faydaları

Nesting uygulaması basitçe hiçbir şey yapmamayı ve evinizde rahatlamayı içeren bir uygulamadır. Nesting uygulamasının pratik olmadığı bazı durumlar olsa da çok yararlı olabileceği birçok durum da vardır.
"Nesting" Uygulaması: Hiçbir Şey Yapmamanın Faydaları
Isbelia Esther Farías López

Yazan ve doğrulayan filozof Isbelia Esther Farías López.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Nesting uygulamasını ve hiçbir şey yapmamanın faydalarını keşfedin, çünkü dinginlik hiç bu kadar yakın olmamıştı! “Sıkılmak” ve evde kalmak kötü bir şey olmak zorunda değil. Gerçekte, günümüzde bu alışkanlık “nesting” olarak bilinmektedir ve fazlasıyla ümit verici bir trenddir. Bir terapi ve kendi kendini keşfetme yolu olduğundan giderek daha da fazla insan bu basit pratiği yapmaya yönelmektedir.

Peki, Nesting Ne Demek?

Bir kupadan bir şeyler içen bir kadın.
Günlük hayatımızın ritmini durdurmak için bir ara vermek kötü bir şey değildir. Hiçbir şey yapmamak ve zamanımızı hoş aktivitelere adamak stres ve anksiyetemizi atmamıza  yardımcı olur.

Nesting, günlük hayatın telaşlı bir şekilde geçen saatleri karşısında bir tepki verme yoludur. Tıpkı hygge yaşam stili gibi, nesting uygulaması da İskandinav ülkelerinde başlamıştır. Şimdi ise trend dünya her yerinde şaşırtıcı miktarda ülkeye yayılmış haldedir.

Ne de olsa, gittikçe daha fazla insanın yavaşlamaya ve bu yaşam tarzlarına katılmaya karar vermiş olmasının bir nedeni var. Çünkü, bu yaşam stilleri anksiyete ve stresi azaltarak iyiliğinize katkıda bulunuyorlar.

Aynı zamanda, nesting son derece ekonomik bir seçenek. Sadece evinizin sıcaklığından yararlanmanıza olanak tanımak ile kalmıyor, bunun yanı sıra aile bağlarınızı ve sizin kendinizle olan bağınızı güçlendirmeye de yardımcı oluyor.

Bir dakikanızı ayırıp kapsamlı iş günlerinizin ve hafta sonu planlarının yükü üzerine düşünmeye değer. Eğer dürüst olacaksak, bu planlar sıklıkla spontane olmaktan ziyade zorunlu gibi hissettiriyor ve rahatlama sürenizden gittikçe daha da fazla zaman çalıyor.

Sosyalleşme Zorunluluğu

Boş zamanlarımız söz konusu olduğunda genellikle kendimizi çocuklarımız ile aynı şekilde hissederken buluruz. Çocuklarımız okulda geçirdikleri uzun bir günün sonunda eve yorgun bir şekilde gelirler ve bu sefer de başka bir sürü sorumluluk ile yüzleşmek zorunda kalırlar. Ödevlerini yapmalı, ders dışı etkinliklere katılmalı, evdeki görevlerini ve benzeri şeyler yapmalıdırlar.

Benzer şekilde, boş zamanımızı nasıl geçirdiğimiz ile ilgili üzerimizde baskı yaratan bir eğilim vardır. Kendimizi diğer çiftlerle, aile bireyleriyle ve arkadaşlarla zaman geçirmeye, restoranları ziyaret etmeye ya da gezilere çıkmaya zorlarız. Elbette bu toplantılar ve aktiviteler ile ilgili yanlış bir şey yok. Ancak gerçek şu ki, basitçe dinlenmek ve rahatlamak için giderek daha da az zamanımız kalıyor – ve bugün buna daha önce hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyuyoruz.

Aynı şey cep telefonlarımız ve sürekli olarak mesajlara cevap verme, e-postaları okuma ve sosyal medya hesaplarımızı gözden geçirme ihtiyacımız söz konusu olduğunda da gerçekleşiyor. Bunların tamamı son derece yorucu, uyaranlardan oluşan bir yüke dönüşüyor. Ayrıca, hiç durmayan ve baskılar ve yükümlülüklerden oluşan bir yaşam stilini yaşamak da kesinlikle yardımcı olmuyor.

Belirli durumlarda vücut basitçe hasta hale gelir, çünkü dinlenmeye ihtiyacı vardır. Hatta, bu vücudun dinlenmeyi talep etmesidir! Bir battaniye, sıcak bir içecek ve kendiniz için ayırdığınız biraz alan eşliğinde evde, kanepenizde kalırsanız kötü bir şey olmayacak – aslında, bu çoğumuzun gizlice özlem duyduğu bir şey.

Bundan dolayı, evin yarattığı sığınak iç benliğiniz ile bağlantı kurmak için en güvenli yer haline geliyor. Nesting pratiği evinizi tükenmişlik hissinden kurtulabileceğiniz ve kendi arkadaşlığınızın tadının çıkarabileceğiniz bir yere dönüştürüyor.

Nesting Uygulamasının İyi Bir Fikir Olmadığı Durumlar Neler?

Depresif görünen bir kadın.
Yas ve depresyon gibi durumlarda, nesting uygulaması iyi bir fikir değildir. Aksine, profesyonel terapi almak en iyisidir.

Nesting pratiğinin, özellikle de klinik semptomlar var olduğunda, her şeye uyabilen mutlak bir çözüm olmadığını açıklığa kavuşturmak önemlidir. Nesting depresyon veya anksiyeteden muzdarip olan bireyler için, ya da yas tutmak gibi bir süreci yaşayan kişilerin bulunduğu belirli durumlar için tavsiye edilmez.

Bu durumlarda insanlar kendilerini izole etme eğilimindedir. Ancak, bunun bu ortamın tadını çıkarmak için evde kalma kararı verme kapasitesi ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu durumlardaki bireyler, evde kalmak yerine, terapiye gitmeli ve bir uzmanın belirttiği şeyleri takip etmelidir.

Nesting her zaman keyif veren bir uygulama olmalıdır. Bu bağlamda, aktif bir iş hayatı olmayan kişiler evde kalmayı bir külfet olarak görebilir ve nesting bununla ilgili değildir. Nesting, aksini yapmamızı söyleyen sosyal baskıya rağmen en çok istediğimiz şeyi yapma özgürlüğümüzü kucaklamak ile ilgilidir.

Daha fazlasını keşfedin: Psikolojide Logoterapi Ne Anlama Gelir?

Nesting Uygulaması Nasıl Yapılır

Bu eğilimin takip ettiği bazı kurallar şunlardır:

  • Yapmayı sevdiğiniz şeyleri yapmak. Örneğin; okumak, resim yapmak, bir film izlemek, bitkilerinize bakmak, evcil hayvanlarınız ile oynamak, eski mobilyalarınızı restore etmek ve benzeri şeyler.
  • Sıkıcı planlamalardan kaçınmak.
  • Rahatlamanıza yardımcı olan şeyler yapmak.
  • Acele etmeden yaşamak.
  • Zorunluluklar haricinde, görevlerinizi bitirmek için kendinize baskı yapmamak.
  • Bu durumda rahat hissedebildiğiniz sürece yanınızda iyi arkadaşlarınızın olmasında bir sakınca yoktur.
  • Bilinçli olun ve farkındalık pratikleri uygulayın. Diğer bir deyişle, zihninizi şimdide tutun.
  • Son olarak, evinizi düzenli tutmak iyi bir fikirdir. Aksi takdirde, “küçük sığınağınızda” kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz.

Bu önerilerin yanı sıra, evinize bol miktarda doğal ışık girmesine olanak sağlamak da iyi bir fikirdir. Sakin ve rahat hissetmek söz konusu olduğunda çevre ve dekor önemlidir. Bazı insanlar, evlerindeki belirli alanlara doğal bitkiler yerleştirmeyi tercih ederler.

Sadelik de değerlidir. Evinizi, daha büyük bir kaos duygusuna katkıda bulunan nesneler ile doldurmanın bir anlamı yoktur. Evinizin ortamı huzur uyandırmalıdır.

Eğer alanınızı hazırlamak istiyorsanız, uzmanlar evinizdeki gereksiz nesnelerin sayısını azaltmanızı tavsiye ederler. Yavaş yavaş evinizin her köşesini adapte edebilecek ve huzur ile doldurabileceksiniz. Bu şekilde, evinizi, tıpkı yaşam stilinizi dönüştürdüğünüz gibi dönüştürebileceksiniz.

Öyleyse, ne bekliyorsunuz? Hadi nesting uygulamasını gece dışarı çıkmanın yerine geçecek şey haline getirelim!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Picón, J. (2010). Guia del descanso saludable. Colegío Profesional de Fisioterapeutas.
  • Salinas., D. (2012). Estrés. In Prevención y afrontamiento del estrés laboral.
  • Sandín, B. (2003). El estrés: un análisis basado en el papel de los factores sociales. Revista Internacional de Psicología Clínica y de La Salud = International Journal of Clinical and Health Psychology.
  • Suhail Velazquez Cortes. (2009). Hábitos y estilos de vida saludable. Programa Institucional Actividades De Educacion Para Una Vida Saludables.
  • Universidad de Las Palmas de Gran Canaria. (2015). Necesidad de descanso y sueño. Enfermeria Comunitaria.
  • Fernández-Castro, J., Martínez-Zaragoza, F., Rovira, T., Edo, S., Solanes-Puchol, Á., Martín-del-Río, B., … & Doval, E. (2017). How does emotional exhaustion influence work stress? Relationships between stressor appraisals, hedonic tone, and fatigue in nurses’ daily tasks: A longitudinal cohort study. International journal of nursing studies, 75, 43-50.
  • Linnet, J. T. (2011). Money can’t buy me hygge: Danish middle-class consumption, egalitarianism, and the sanctity of inner space. Social Analysis, 55(2), 21-44.
  • Wielgosz, J., Goldberg, S. B., Kral, T. R., Dunne, J. D., & Davidson, R. J. (2019). Mindfulness meditation and psychopathology. Annual review of clinical psychology, 15, 285-316.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.