Nöral Terapi Nedir?
Nöral terapi giderek daha popüler hale gelen bir tekniktir. Ana hedefi vücudun elektrik sistemindeki bozukluklar dolayısıyla ortaya çıkan hastalıkları tedavi etmektir. Bu elektriksel bozukluklar “karışma alanları” olarak bilinir.
Karışma alanlarını organlarda, sinir düğümlerinde (ganglia), ciltte ve pratik olarak vücudunuzun her kısmında bulabilirsiniz. Uzun bir süre boyunca bu tür bozukluklar tıp tarafından dikkate alınmamış ya da az değer almıştır. Bu tedavi günümüzde hala tıp ve araştırmalarda açık bir konudur. Bu yazımızda nöral terapinin ne olduğunu ve ne için kullanıldığını açıklayacağız.
Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Sinir Sistemini Güçlendirmek İçin Yapabileceğiniz 6 Şey
Nöral Terapi Nedir?
Nöral terapi sinir sisteminin normal işlevlerini geri kazandırmaya yardım eder. Bu şekilde konservatif tedaviler ile iyileşmiyor olabilecek pek çok durumun tedavisini hızlandırmayı amaçlar.
Sinir sistemi elektrik sinyallerini ileten bir dizi özelleşmiş hücredir. Vücudunuzda gerçekleşen fonksiyonların pek çoğunu yönlendirmek ve kontrol etmekten sorumludur. Benzer şekilde vücudunuzun içindeki ve çevre ile olan dengenizi korumaya da yardımcı olur.
Vücudunuzun diğer herhangi bir kısmı gibi sinir sistemi de yaralanmalara ve enfeksiyonlara karşı hassastır. Örneğin, travma ya da ameliyatlar bu sisteme hasar verebilir. Genel olarak, eğer yaralanma küçükse sinir sistemi iyi tepki verebilir ve iyileşebilir.
Ancak, yaralanma çok hasar verici ya da uzun vadeli ise sinir sistemini kalıcı olarak etkileyebilir. Bu gerçekleştiğinde kolayca tanımlanabilir bir kökeni olmayan ve geleneksel tedavilerden sonra kaybolmayabilecek ağrı gibi bir dizi hisse neden olur.
Nöral terapi bu noktada işin içine girer. Bu terapi sinir sisteminin normal işlevlerini geri döndürmeyi hedefler. Yani iletken yollardaki bu hasarları tamir etmeye yardımcı olur. Bu şekilde ağrıyı durdurabilir.
Nöral Terapi Nasıl Uygulanır?
Nöral terapi nöral bir yaralanmanın olabileceği bölgelere lokal anestezikler enjekte etmeyi içerir. Normalde kullanılan anestezikler prokain ya da lidokaindir. Bu ilaçların küçük miktarlarını seyreltilmiş bir şekilde fizyolojik seruma enjekte ederler.
Pek çok vakada ağrıda ani bir iyileşme vardır. Ancak bazı insanlar farklı reaksiyon gösterirler. Örneğin bazı hastalar çok daha fazla enerjiye sahiptir ancak günler boyunca çok yorgun hisseden hastalar da vardır.
İdeal olarak doktorunuz tedavinin takibini, genelde enjeksiyonlardan yaklaşık bir ay sonra gerçekleştirecektir. İstenen etkileri elde etmek için birkaç enjeksiyona ihtiyaç duyabilirsiniz.
Neyi Tedavi Eder?
Nöral terapi çeşitli durumlar için, özellikle de kronik ağrı ya da enflamasyon vakalarında yararlı bir tedavi olabilir. Bunlara örnekler bel ağrısı, servikal ağrı ve tendon iltihabı olabilir.
Diğer yandan, fibromiyalji gibi daha karmaşık durumlara da yardımcı olabilir. Hatta Crohn hastalığı vakalarını ve somatize hale gelen çeşitli ruh hali bozukluklarını tedavi etmek için bile kullanılmaktadır.
Nöral terapi karmaşık görünse de çocuklarda da kullanılabilir. Bunun yapılabilmesi için ebeveynlerin rızalarını vermeleri gerekir. Nöral terapi bronşit, sistit ve hatta gastroenterit gibi tekrarlayan enfeksiyonları dahi tedavi edebilir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Genel Anestezi Türleri Nelerdir?
Aklınızda Tutun
Gerçek şu ki, nöral terapiyi kullanmak için pek çok şeyi akılda tutmanız gerekir. Ayrıca, bunu her zaman bir uzman yapmalıdır. Bundan dolayı kendinizi bilgilendirmeniz ve her vakaya bir göz atmanız önemlidir.
Bunu kullanmalı mısınız kullanmamalı mısınız, buna doktorunuz karar verecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Olarte, Diana Marcela Villamizar, and Daicy Rojas de Rangel. “Eficacia de la terapia neural en pacientes con dolor cervical o lumbar, del servicio de medicina física y rehabilitación de un centro hospitalario, 2016.” Revista Colombiana de Medicina Física y Rehabilitación 27.1 (2017): 25-37.
- De La Torre, Faneth Toscano, and Laura Bibiana Pinilla Bonilla. “Los principios de la terapia neural desde los fundamentos del nervismo hasta la neurociencia actual.” Revista Salud UIS 44.2 (2012).
- Vinyes, David. “Terapia Neural.” Rev Cubana Ortop Traumatol 9.3 (2005).