Poke: Son Moda Bir Yemek
Son dönemlerde poke adlı yemeği siz de duymuş olabilirsiniz. Her ne kadar dünya çapında moda haline gelmiş olsa da bu yemeğin nasıl bir şey olduğunu muhtemelen bilmiyorsunuz. Bu yüzden sizlere aşağıda poke yemeği ile ilgili detayları kısaca özetliyoruz.
Poke her ne kadar bir Hawaii yemeği olsa da ve içeriğinde ana madde olarak çiğ balık bulunsa da, günümüzde hem Avrupa hem de Amerika kıtasındaki pek çok ülkede en çok aranan yemekler arasına girmiş durumdadır. Ayrıca bu yemeği farklı malzemeler kullanarak değişik şekillerde yapmak da mümkündür.
Poke Nedir?
Daha önceden bilgisi olmayanlar için poke kelimesinin Hawaii dilindeki anlamının “keserek parçalara ya da bölümlere ayırmak” anlamına geldiğini söylemek gerekir. Yemeğe bu ismin verilmiş olmasının sebebi doğranmış çiğ balıktan yapılmasıdır. Yemekte kullanılacak olan balıklar öncelikle soya sosu, susam ve diğer çeşniler kullanılarak marine edilir ve daha sonra sebzelerle karıştırılır.
Genel olarak bu yemeğin geleneksel olarak aku usulünde yani sarı kanatlı ton balığıyla ya da he’e yani balık yerine ahtapot kullanılarak yapıldığını söyleyebiliriz. Bunların yanında elbette çiğ somon ya da kabuklu deniz ürünleriyle de yapılabilir.
Bu yemeğe eklenen sebzeler arasında özellikle salatalık, deniz yosunu, avokado ve soğan gibi taze sebzeler tercih edildiğinin altını çizelim. Tüm bunlar bir kase içinde ve eğer tercih ederseniz haşlanmış pirinç eşliğinde sunulur.
Yemeğin Tarihçesi
Poke adı verilen bu yemeğin tarihçesi denilince ilk söylenmesi gereken şey, bu tarifin yıllar boyunca adanın balıkçılarının ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlamış olduğudur. Bu balıkçılar yemeği o bölgede tuttukları balıkları kullanarak yapmışlardır.
Yemeği hazırlarken önce balıkları temizlemişler, sonra derisini almışlar ve daha sonra balığın etini elleriyle parçalara ayırmışlardır. Daha sonra bu etleri tuza yatırarak muhafaza etmişler, üzerine deniz yosunu ekleyerek inamona gibi (kekuna somununu kurutulması ile elde edilir) geleneksel yöntemlerle marine etmişlerdir. Marine süresi sonrasında ise çeşitli sebzelerle karıştırmışlardır.
Daha önce de değindiğimiz gibi yıllar içinde başka kültürlerin etkisi altında kalan bu yemek çeşitli değişimler geçirmiştir. Bunlar arasında Japon ve Hint mutfağının esintileri en başta gelenlerdir. Çünkü 1970’lerden itibaren bu ülke vatandaşlarının Hawaii’ye mülteci olarak gelmelerine izin verilmiştir.
Bu etkilerle birlikte yemeğe somon, soya sosu ve pirinç eklenmiştir. Günümüzde gurme poke tariflerinde badem sütü, kinoa, kale, tofu, çiya tohumu ve haşhaş gibi pek çok malzeme bulunmaktadır.
Poke: Besleyici Bir Yemek
Ferahlatıcı tadına ek olarak bu yemek, içeriğinde yer alan farklı malzemeler nedeniyle oldukça besleyici olması ile ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda, bilimsel veriler balık ve kabuklu deniz ürünlerinin protein ve Omega 3 ailesinden sağlıklı yağ asitleri açısından son derece zengin olduklarını göstermektedir.
Çekirdek ve kabuklu yemişler Omega 3, 6 ve 9 vitaminleri verirken, sebzeler lif, demir ve kalsiyum sağlarlar. Örnek olarak eğer yemeğin içinde çiya varsa yağ asidi katkısı önemli ölçülerde artar.
Balık eti yerine tofu kullanılan vejetaryen tariflerde bile yemeğin diğer bileşenleri içinde zengin proteinler bulunduğunu söylemek mümkündür. Tüm bu özellikleri nedeniyle, adeta sağlıklı bir besin deposu olan bu yemeği sizin de denemenizi tavsiye ediyoruz.
Poke Bowl Nasıl Yapılır?
Bu yemeği hazırlamak için farklı yöntemler bulunsa da en basit olanlarından biri, “The Poke Cookbook: The Coolest Way to Eat Fish” adlı kitapta belirtilen ve aşağıda yer alan yöntemdir. Siz de ihtiyacınız olan malzemeleri not alabilir ve tarifi adım adım uygulayarak bu lezzetli yemeği kendiniz hazırlayabilirsiniz.
Kullanılan Malzemeler
Balığı marine etmek için aşağıdaki malzemelere ihtiyaç bulunmaktadır:
- 1 çorba kaşığı susam yağı ya da iki saat süreyle suda bekletilmiş 1 çorba kaşığı beyaz susam tohumu.
- 1 adet limonun suyu.
- 1 dilim taze zencefil.
- 1 çorba kaşığı soya sosu.
Poke bowl hazırlamak için gerekli olan malzemeler ise şunlardır:
- 3 çorba kaşığı haşlanmış pirinç.
- 100 gram somon.
- 5 adet ceviz.
- Çeyrek salatalık.
- Çeyrek soğan.
- 5 dilim kırmızı turp.
- Yarım avokado.
Yemeğe lezzet katmak için üç adet taze soğan ve acı sos ilave edilebilir.
Balığı Marine Etme Aşaması
- Öncelikle somonu küp şeklinde doğrayın, bunları bir kaseye ya da derin bir tabağa koyun.
- Daha sonra üstüne limon suyunu, soya sosunu, susam yağını (ya da susam çekirdeklerini) ve zencefil dilimlerini ilave edin.
- Tabaktaki her şeyi karıştırın ve yaklaşık olarak 20 dakika süreyle dinlenmeye bırakın.
- Bir streç film ya da kapakla üstünü kapatın ve diğer aşamaya geçmeden önce bir süre buzdolabında muhafaza edin.
Pişirilen bir yemek olmadığı için içeriğindeki tüm malzemelerin iyice yıkandığından ve iyi durumda olduğundan emin olmalısınız.
Yemeği Birleştirmeden Önce Yapılması Gerekenler
- Bir sonraki adım olarak soğanı doğrayın ve asidite miktarının azalması için 15 dakika süreyle sıcak suda bekletin.
- Sonra salatalık, kırmızı turp ve avokadoyu dilimleyin.
- Yeşil soğanı küçük parçalar halinde doğrayın.
- Her şey hazır olduktan sonra yemeğin tüm içeriğini bir araya getirebilirsiniz.
Yemeği Birleştirme
- Altlık olarak haşlanmış pirinci bir kaseye koyun.
- Marine edilmiş somonu buzdolabından çıkarın ve pirinci koyduğunuz kabın içine kendi zevkinize göre yerleştirin.
- Üstüne sebzeleri koyun.
- En üste acılı sos, ceviz ve soğan ekleyin.
Poke: Son Dönemlerin Moda Yemeği
Yukarıda da gördüğünüz gibi poke, dünyada son dönemde moda olan bir yemek olmasının yanında hem faydalı besin maddeleri içeren hem de hazırlanışı son derece basit bir yemektir. Unutmayın ki bu tarif sadece size önerdiğimiz bir fikirdir. İsterseniz siz de farklı şekillerde bu yemeği hazırlayabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Choy, S. (2004). Sam Choy’s Little Hawaiian Poke Cookbook. Mutual Pub.
- Quelal, María Mosquera, María Reinoso García, and Wilson Vásquez Castillo. “Composición lipídica y caracterización de los ácidos grasos de la semilla de chía (salvia hispánica l.).” Industrial data 20.2 (2017): 15-20.
- Cheng M. El libro de cocina de Poke: la forma más fresca de comer pescado. 2017
- Nutrientes en los alimentos. Anexo1. Disponible en: http://www.fao.org/3/y5740s/y5740s16.pdf
- Valenzuela, A. (2005). El salmón: un banquete de salud. Revista chilena de nutrición, 32(1), 8-17.
- Leiva, Anabel Beitia. “Proteínas de origen vegetal y su interés nutricional.” Recuperado http://zahartzaroa. artematiconorte. com/pdf/alimentacion/PROTEINAS VEGETALES. pdf (2015).