Polen Alerjisi İle Başa Çıkmak İçin 8 İpucu
Polen alerjisi, her ilkbaharda önemli ölçüde kötüleşir. Soğuk bir kış mevsiminden sonra, bitkiler ve çiçekler canlanır ve etrafa polen salarlar. Bu tozumsu madde, aynı türdeki bitkileri dölleyen mikrosporlarla doludur. Yalnızca tek bir bitki, havaya binlerce spor salabilir.
Polen havadayken görünmez. Polen sayısının özellikle yüksek olduğu günlerde sarı belli belirsiz bir pus görebilirsiniz.
Poleni içimize çektiğimizde ve solunum sistemimizle temas ettiğinde alerjik reaksiyon gösterebiliriz. Polen alerjiniz varsa, cildinize dokunan, gözlerinize veya burnunuza giren polenler yoğun reaksiyonlara yol açabilir.
Mevsimsel alerjilerin semptomları
En sık görülen semptomlardan bazıları hapşırma, burun kaşıntısı veya burun akıntısı ve göz sulanmasıdır. Bazen alerjik astım gibi daha ciddi hastalıklar da gelişebilir.
İlkbaharın gelmesiyle birlikte, havadaki yüksek polen miktarı nedeniyle can sıkıcı semptomlar daha da kötüleşebilir. Semptomlarınız şiddetli veya katlanılmaz hal alırsa, reçeteli bir antihistaminik veya topikal hidrokortizon konusunda doktorunuzla konuşun.
Polen alerjisi ile başa çıkmak için 8 ipucu
Şiddetli polen alerjisi ile başa çıkmak için yapabileceğiniz basit şeyler vardır. Dışarı çıktığınızda güneş gözlüğü takmak, kıyafetlerinizi kurumaları için asmaktan kaçınmak ve polenlerin yoğun olduğu saatlerde pencerelerinizi kapalı tutmak işinize yarayabilir.
Aşağıda polen alerjisini ve semptomlarını yenmenize yardımcı olacak 8 ipucundan bahsedeceğiz.
1. İç mekanlarda kalın
Polen seviyesinin yüksek olduğu çok rüzgarlı günlerde, mümkünse iç mekanlarda yapılabilecek aktiviteleri tercih etmenizi öneririz. Dışarı çıkmak zorundaysanız mutlaka maske takın. Takmadan önce maskeyi ıslatmanız polenlerin hava yolunuza girmesini daha iyi bir şekilde önleyecektir.
2. Sebzeleri ve meyveleri yıkayın
Taze sebze ve meyveler, alerji semptomlarınızı hızlı bir şekilde yenmenize yardımcı olabilecek vitamin ve besinlerle doludur. Dış kısımlarına yapışan tüm polenlerin yok olduğundan emin olmak için yemeden önce hepsini iyice yıkayın.
3. Zamanı kontrol edin
Gün boyunca polen oranlarının en yüksek olduğu dönemler sabah 05:00-10:00, gece ise 07:00-10:00 arasıdır. Bu nedenle, açık havada yapacağınız aktiviteleri sınırlamanız ve polenlerin yoğun olduğu saatlerde pencerelerinizi kapalı tutmanız en iyisidir.
4. Semptomları yatıştırmak için hava filtrelerini kullanın
Polen karşıtı filtreler, polenlerle temas halinde olma riskini azaltmaya yardım edebilir. Bu filtreleri arabanızdaki ve evinizdeki klimalara koymanız iyi bir fikirdir. Arabanız hareket halindeyken, polenlerin arabanın içine girmemesi için camları kapalı tutun.
Mikrosporlarla temas etmekten en iyi şekilde kaçınmak için filtreleri düzenli olarak değiştirmelisiniz.
5. Güneş gözlüğü takın ve bölgenizdeki polen seviyesini öğrenin
Dışarı çıkmanız şartsa, güneş gözlüğü, polenlerin gözlerinize girmesini önlemeye yarayabilir. Lokal hava durumu servislerine bakarak polen seviyesinin ne kadar yüksek olacağını öğrenmeniz de faydalı olabilir.
6. Kıyafetlerini değiştirin
Polen sporları kıyafetlerinize yapışabilir. Bu yüzden eve gelir gelmez duş almaya ve kıyafetlerinizi değiştirmeye çalışmalısınız. Kıyafetlerinizi değiştiremiyorsanız, ellerinizi ve yüzünüzü yıkamanız size yardımcı olabilir. Benzer şekilde, özellikle ilkbaharda, kıyafetlerinizi kurumaları için dışarıya asmaktan kaçının.
7. Bahçe işlerinden uzak durun
Bir bahçeniz varsa, havada tozlaşma yapan bitkiler dikmekten kaçının. Örneğin, mevsimsel alerjiniz varsa Arizona Servisi çalıları önerilmez.
Ayrıca çimleri biçmek veya terası süpürmek gibi polen yayabilecek aktivitelerden uzak durmaya çalışın. Çim polenine alerjiniz varsa çimlere uzanmayın. Geceyi dışarıda geçirmeyi planlıyorsanız, ağaçlara veya bitkilere yakın bir yerde uyumamaya çalışın.
Bunu da okuyun: Bahçenizi Dekore Etmek İçin Fenerler Nasıl Yapılır
8. Farmasotik tedavi
Şiddetli polen alerjisini iyileştirmek için antihistaminik alıyorsanız, bunu her zaman doktorunuzun gözetiminde yapmalısınız. Doğal çözümler, daha hafif semptomları olan bazı kişileri rahatlatabilir. Ne olursa olsun, mevsimsel alerjilere karşı aşı yapılması çeşitli derecelerdeki semptomlar için yardımcı olabilir.
Rahatsız edici bir polen alerjiniz varsa bu ipuçlarını izleyin. Ancak semptomlarınız kötüleşirse veya yok olmazsa tıbbi yardım alın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gastaminza, G., Bartolomé, B., Bernedo, N., Uriel, O., Audícana, M. T., Echenagusia, M. a, … Muñoz, D. (2005). Alergia al polen de las oleáceas en un lugar donde no hay olivos. Alergologia e Inmunologia Clínica.
- González, L. (2014). Alergias y el sistema inmune: una revisión desde el aula. Revista Facultad de Ciencias de La Salud UDES.
- F, G. A. G., & A, V. M. A. (2005). Polinosis y aeroalergenos. Alergia, Asma e Inmunología Pediátricas.
- Grewling Ł, Bogawski P, Smith M. Pollen nightmare: elevated airborne pollen levels at night. Aerobiologia (Bologna). 2016;32(4):725–728. doi:10.1007/s10453-016-9441-7
- Sánchez-Lafuente AM, Guitián J, Medrano M, Herrera CM, Rey PJ, Cerdá X. Plant traits, environmental factors, and pollinator visitation in winter-flowering Helleborus foetidus (Ranunculaceae). Ann Bot. 2005;96(5):845–852. doi:10.1093/aob/mci236