Postmenopozal Vajinal Atrofi

Postmenopozal vajinal atrofi tedavisinin hedefleri bu vücut parçasının fizyolojisini eski haline getirmek ve semptomları hafifletmektir. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!
Postmenopozal Vajinal Atrofi
Alejandro Duarte

tarafından incelendi ve onaylandı. biyoteknoloji uzmanı Alejandro Duarte.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Postmenopozal vajinal atrofi, östrojen ve diğer seks steroidlerinin azalması ile ilişkili bir dizi semptom ve belirti olarak ortaya çıkar. Menopoz sırasında gerçekleşen kronik ve çok yaygın bir durumdur.

Genellikle teşhis edilmez, bu da hastanın cinsel sağlığı ve yaşam kalitesi üzerinde büyük bir etkisi olabileceği anlamına gelir. Uzmanlar, östrojenlerin ve diğer hormonların seviyelerindeki azalmayı labia majora ve minora, vajinal introitus, vulva vestibül, klitoris, vajina, üretra ve mesanedeki değişiklikler ile ilişkilendirmektedir.

Östrojen, vajinal yapıyı ve işlevi sürdürmek için gereklidir. Bu bağlamda; uzmanlar bu hormonların seviyelerindeki azalmayı vajinanın fizyolojisindeki değişiklikler ile ilişkilendirmektedir, bu da vajinal atrofiyi karakterize eden semptomların altında yatar.

Postmenopozal Vajinal Atrofi Semptomları

Vajinal semptomları olan bir kadın.

Menopoz, kadınların üreme hayatının sonunu temsil eden doğal ve fizyolojik bir süreçtir. Bu süreç bir kadının vücudundaki bazıları geçici, diğerleri ise nihai olan bir dizi değişiklik ile ilişkilidir.

Postmenopozal vajinal atrofi kadınların aşağıdaki belirti ve semptomlar ile karakterize olan, orta ila akut arasında değişen bir klinik tabloya maruz kalmasına neden olabilen bir durumdur:

  • Vajinal kuruluk
  • Vajinal yanma
  • Genital kaşıntı
  • İdrar yapma sırasında yanma ve bunun artması hissi
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Cinsel ilişkiden sonra minör kanamalar
  • Vajinal daralma ve kısalma

Ancak, menopoz sırasında vajinal kuruluk daha yaygın olmasına rağmen; bu sorun kadınları doğum kontrolü kullanımı, emzirme, postpartum, ya da perimenopoz ve postmenopoz nedeniyle yaşamlarının herhangi bir aşamasında da etkileyebilir. Aslında, bu rahatsızlıktan muzdarip kadınların yarısından fazlası 50 yaşın altındadır.

Postmenopozal Vajinal Atrofi İçin Risk Faktörleri

Bazı faktörler vajinal atrofinin gelişmesine katkıda bulunur. Bunlardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz:

  • Sigara içmek. Sigara içmek kan dolaşımını etkiler, vajina ve diğer dokularda oksijen eksikliğine neden olur. Ayrıca tütün, vücudun doğal östrojeninin etkilerini azaltır.
  • Doğal doğum yapmamış olmak. Araştırmacılar, hiç vajinal doğum ile doğum yapmamış kadınların yapmış olan kadınlara kıyasla bu durumdan daha fazla muzdarip olduğu sonucuna varmışlardır.
  • Cinsel aktivite eksikliği. Partner ile ya da partnersiz cinsel aktivite kan dolaşımını arttırır ve vajinal dokuların elastikiyetini destekler. Bu nedenle, bu olmadığında, bu durumun ortaya çıkması daha olasıdır.

Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Postmenapozal Atrofik Vajinit İle Nasıl Başa Çıkılır

Tedavi

Vajinal kaşıntısı olan bir kadın.

Postmenopozal vajinal atrofi tedavilerinin amacı, bu vücut bölgesinin fizyolojisini eski haline getirmek ve semptomları hafifletmektir. Semptomlar hafif olduğunda, birinci basamak tedaviler vajinal kuruluğu, yanmayı ya da batmayı iyileştirmek için cinsel ilişki sırasında hormonal olmayan vajinal nemlendiriciler ve kayganlaştırıcıların kullanımını içerir.

Ayrıca, nemlendiriciler vajinadaki kollajen hidrasyonunu zenginleştirir ve semptomları hafifletir. Ancak vajinal epitelyumu iyileştirmezler.

Orta dereceli ya da şiddetli vakalarda uzmanlar östrojen tedavisini önermektedir. Bununla birlikte, eğer hasta sadece vajinal atrofiden muzdarip ise, seçilen tedavi tipik olarak lokal östrojen uygulamasıdır. Ancak, eğer durum kadının yaşam kalitesini etkileyen vazomotor semptomlar ile birlikte ortaya çıkarsa, tercih edilen tedavi genellikle sistemik hormonal tedavidir.

Postmenopozal vajinal atrofiyi önlemek çok zor olsa da semptomlarınızı mümkün olduğunca hafifletebilirsiniz. Buna sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek ve tütün gibi risk faktörlerini ortadan kaldırarak başlamalısınız.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Vajinal Sağlık: Yaşınıza Göre Bilmeniz Gerekenler

Postmenopozal Vajinal Atrofi İçin Diğer Tedaviler

Yukarıda bahsettiğimiz önlemlerin yanı sıra başka yöntemler de bu durumu iyileştirebilir.

Örneğin lazer tedavisi vardır. Bu, vajinal bölgedeki hücrelerde kollajen üretimini uyarmak için ısı kullanımını kapsayan minimal derecede invaziv bir tekniktir. En kuru cilt katmanlarını yeni hücreler ile değiştirir ve vajinal mukozanın bileşenlerini yeniden düzenler ve dengeler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ernesto Pérez Md Ginecólogo Obstetra, L. A., & Rojas Md, I. C. (2011). Menopausia: panorama actual de manejo M. rev. fac. med.
  • D. W. Sturdee, & Panay, N. (2010). Recomendaciones para el manejo de la atrofia vaginal postmenopáusica. International Menopause Society.
  • Palacios, S., Jesús Cancelo, M., Castelo-Branco, C., González, S., & Olalla, M. Á. (2012). Recomendaciones de la Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia sobre la prevención y el tratamiento de la atrofia vaginal. Progresos de Obstetricia y Ginecologia. https://doi.org/10.1016/j.pog.2012.06.001

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.