Psikolojide Logoterapi Ne Anlama Gelir?

Uyum içinde yaşamak gittikçe zorlaşıyor. Çoğu zaman, hayatın hiçbir yere gitmediğini hissediyoruz. Bu size tanıdık geliyor mu? Logoterapi hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Psikolojide Logoterapi Ne Anlama Gelir?
Isbelia Esther Farías López

Yazan ve doğrulayan filozof Isbelia Esther Farías López.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Logoterapi, yaşam mücadelelerini ele almak için ilginç bir yaklaşımdır. İnsanların bir anlam duygusu kazanmalarına yardımcı olan psikoterapötik bir yöntemdir. Varoluşsal boşluktan muzdarip olanların üstesinden gelmelerine ve hedeflerine ulaşmalarına izin verir.

Belki de her şeye sahip olmanıza rağmen içsel bir boşluk hissedersiniz. Bazen, başarımızdan ve sahip olduğumuz birçok şeyden bağımsız olarak, bunların kendimizi gerçekleştirmek için yeterli olmadığı görülmektedir.

Logoterapi işte burada devreye giriyor.

Geleneksel terapötik paradigmaların çoğu insanın psikolojik boyutunun bir kısmını görmezden gelmiştir. Örneğin anlam arzusu, basitçe “semptomları ortadan kaldırmak” için göz ardı edilir. Bununla birlikte, logoterapi bu derinliği tedavinize getirmeye yardımcı olabilir.

Logoterapinin ne olduğunu ve size nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Logoterapi nedir?

Logoterapi üçüncü Viyana psikoloji okulundan geliyor ve psikiyatrist ve nörolog Viktor Frankl ile doğdu. Freudcu psikanalizden ve Adler Alfred’in bireysel psikolojisinden sonra geldi.

Frankl’ın yaklaşımı, Adler’in “iktidara gelme iradesini” destekleyen doktrininin aksine “anlam iradesi” ne dayanmaktadır.

Bir Logoterapi perspektifinden bakıldığında, insan varoluşunun amacı anlamdır. Ancak, yaratıcısı Viktor Frankl’ın Nazi toplama kamplarında hapsedildiğini öğrendiğinizde bu fikir daha da güçlü hale geliyor.

Frankl, bu karanlık deneyimden kurtulmayı başardığına inanıyor çünkü varlığını anlamanın bir yolunu buldu. Bu, Yunanca bir kelimeden türemiş “bir şeyin anlamı” anlamına gelen bir “logo” bulduğunu söylemeye eşdeğerdir.

logoterapi ve özgürlük
Logoterapi, insanların yaşam anlamlarını yeniden kazanmalarına yardımcı olmayı amaçlayan psikoterapötik bir yöntemdir.

Tavır her şeydir

Hiç kimse size tüm zorlukların üstesinden gelebileceğiniz konusunda kesin bir güvence veremez. Ancak Frankl’ın Auschwitz’teki toplama kamplarındaki deneyimi hayal edemeyeceğiniz kadar korkunçtu.

Bununla birlikte, hayatta kalmasını sağlayan ilk önce hayata karşı olan tutumdu. II. Dünya Savaşı sırasında yaşadığı zor deneyim hakkında doğru tutuma sahip olması, bu travmatik koşulları öğrenme deneyimlerine dönüştürdü.

Logoterapi ve Yönleri

Logoterapinin üç temel direği vardır: antropolojik olan, psikoterapötik olan ve felsefi olan. Antropolojik bir perspektiften Frankl, insanların kendi kararlarını verebileceğini ve kendi kaderini seçmekte özgür olduğunu kabul eder.

Kalıntılar genellikle gökyüzüne bakmak için pencereleri açan şeydir.” Viktor Frankl

Bu arada, psikoterapi anlam özgürlüğünü teşvik eder. Son olarak, felsefe, logoterapinin varsayımlarına göre, yaşamın anlamını yeniden teyit eder – kaybetmesi imkansızdır.

Deneyim ile kanıtlanmıştır

Viktor Frankl, kendi teorisinin varsayımları altında yaşamanın anlamını gerçekten biliyordu. Çünkü toplama kamplarındayken geliştirmişti. Frankl, hayatta üstlendiği ve biriktirdiği her şeyi serbest bırakma ihtiyacını fark etti. Bunun yerine, varoluşun çıplak temelleriyle bağlantı kurdu.

Frankl kısa süre sonra bunun bizim için gerçekten önemli olan şeyleri keşfetmenin gerçekten güçlü bir yolu olduğunu keşfetti. Özümüzün en temel yönlerini görmeye başladığımızda, hayatımız anlam kazanabilir.

kelebek sürüsü
Logoterapi yoluyla, bir kişi onları engelleyenleri serbest bırakabilir ve hayatlarının anlamını kurtarabilir. Tüm bunlar, özlerinin karakteristiği olan şeyleri vurgularken yapılır.

Terapide uygulama

Terapide psikodramaların neden bu kadar önemli olduğunu anlamak kolaydır. Logoterapide terapistler genellikle hastalarla dramatizasyonlar kullanırlar, böylece özlerini görmek için gereksiz unsurları parçalayabilirler. Hayatın her an sona erebileceği gerçeğiyle yüzleşmek için teşvik edilir, ancak bunun onları korkutmasına izin vermek değil, onları güçlendirmek için olduğuna inanılır.

Böylece anlamlı değişiklikler yapabilirler. Bunlar, bir kişinin farkı görmek ve kendi yaşam duygusunu, “logosunu” elde etmek için hayatında tanıtması gereken değişikliklerdir. Frankl’in dediği gibi:

“İnsanın Anlam Arayışı bir kitap için ustaca bir başlık değildir. Bu bir insanın tanımıdır. Çünkü insanlar anlam arayanlardır. ”

Frankl’ın toplama kamplarındaki deneyimleri, tüm fikirlerini İnsanların Anlam Arayışı adlı bir kitaba getirmesine yol açtı. Bu yazarın esrarengiz ifadelerinden biri, aslında filozof Friedrich Nietzsche’ye ait:

“Yaşamak için bir nedeni olan kişi neredeyse her şeye katlanabilir.”

Logoterapide müdahale varoluşsal boyuttur. Böylece, değer çatışmaları veya varoluşsal krizler yaşayan insanlar, cesur anlam arayışlarında bundan yararlanabilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dalgleish, T., Williams, J. M. G. ., Golden, A.-M. J., Perkins, N., Barrett, L. F., Barnard, P. J., … Watkins, E. (2007). Psicoterapias contemporáneas. In Journal of Experimental Psychology: General.
  • Gengler, J. (2009). Análisis Existencial y Logoterapia: Bases Teóricas para la Práctica Clínica. Psiquiatría y Salud Mental.
  • Frankl, V., Schlupp, W. O., & Abeline, C. C. (2006). Em busca de sentido. Logoterapia.
  • Frank, V. (2005). Conceptos de Logoterapia extraídos de “El Hombre en busca de Sentido” de Viktor Frankl. – Logoforo – Logoterapia, Sentido de Vida y Análisis Existencial de Viktor Frankl. In Blog.
  • Soggie, N. A. (2016). Logotherapy: Viktor Frankl, Life and Work. Rowman & Littlefield.
  • Viktor Frankl Institute Vienna. Retrieved 16 May 2021, from https://www.viktorfrankl.org/
  • Frankl, V. E. (2011). Man’s search for ultimate meaning. Random House.
  • Mohammadi, F., Fard, F. D., & Heidari, H. (2014). Effectiveness of logo therapy in hope of life in the women depression. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 159, 643-646.
  • Robatmili, S., Sohrabi, F., Shahrak, M. A., Talepasand, S., Nokani, M., & Hasani, M. (2015). The effect of group logotherapy on meaning in life and depression levels of Iranian students. International Journal for the Advancement of Counselling, 37(1), 54-62.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.