Radikülopati: Nedenleri, Semptomları ve Tedavisi

Radikülopatiniz olduğunu düşünüyorsanız, en iyisi doktora gitmenizdir. Eksiksik bir tanı konması, doğru tedavinin seçilmesi için çok önemlidir. Radikülopatiye neyin yol açabileceğini ve varlığından haberdar olmanıza yardımcı olacak semptomlarının neler olduğunu keşfedin! 
Radikülopati: Nedenleri, Semptomları ve Tedavisi
Michelle Torres

Yazan ve doğrulayan fizyoterapist Michelle Torres.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

“Radikülopati” terimini daha önce duymuş olsanız bile anlamını bilmiyor olabilirsiniz. Bu durumun ne olduğunu anlamak için önce omurga hakkında bir şeyler öğrenmeniz gerekiyor.

Belkemiği veya omurga, omur tarafından oluşturulan kemikli bir yapıdır. Kemikleri korur ve özgürce hareket etmenizi sağlar. Omurun her bir tarafında delikler bulunur. Bu deliklerden vücudun farklı taraflarına giden sinirler çıkar.

Sinirin omurdan çıkan kısmına “sinir kökü” adı verilir. Radikülopati tam olarak sinir kökünün içinde bulunan sinir sıkışmasıdır. Peki, buna ne sebep olur? Klinik göstergeleri nelerdir? Bu yazıda bu sorulara cevap vereceğiz ve sizi var olan tedavi seçenekleri hakkında bilgilendireceğiz.

Radikülopati: Sebepleri Nelerdir?

omurga kadın ağrı
Tedavi buna bağlı olduğu için radikülopatinin sebebini netleştirmek önemlidir.

Radikülopati şunlardan kaynaklanıyor olabilir:

  • İntervertebral disk problemleri
  • Osteofitler
  • Bölgedeki bağ dokuların kalınlaşması
  • Spondilolistezis
  • Radyasyon
  • Diyabetes mellitus (şeker hastalığı)
  • Bölgede tümör bulunması
  • Şiddetli skolyoz
  • Meningeal hastalık

Bu durumlardan herhangi biri sinirlerin geçtiği alanı küçültüp onu sıkıştırabilir.

Semptomlar

Sorun sinir kökünde ortaya çıktığı için semptomlar genellikle, vücudun etki altındaki sinire karşılık gelen kısmında ortaya çıkar. Genel olarak semptomlar genellikle şunların bir kombinasyonudur:

  • Ağrı- bu durumda “sinir kökü ağrısı”
  • Kas zayıflığı veya kasları kontrol etmede zorluk
  • Bölgedeki ağrıya karşı artan hassasiyet (hiperaljezi)
  • Uyuşma ve karıncalanma

Bu semptomların lokasyonları radikülopatinin bulunduğu bölgeye bağlıdır:

Servikal radikülopati

Servikal omurgaya karşılık gelir. Bu bölgedeki sinirler kasları, boyundaki ve kollardaki cilt hassasiyetini kontrol ederler. Servikal radikülopatide hasta genellikle semptomları kollarında, omzunda ve boynunda algılar.

Örneğin servikal radikülopati kolların ön kısmında ağrıya ve zayıflığa ve bazı parmaklarda uyuşmaya yol açabilir.

Göğüssel radikülopati

Göğüssel omura karşılık gelir. Bu sinirler kasları ve göğüsteki ve kaburga kemiğindeki deri hassasiyetini kontrol ederler. Bazen tıp profesyonelleri onu herpes zoster veya zona ile karıştırırlar. Bu, tüm türler arasında en az yaygın olandır.

Lumbar radikülopati

Bu lomber vertebraya karşılık gelir. Bu bölgedeki sinirler kasları ve kalçadan ve popodan ayaklara kadar olan kısımdaki deri hassasiyetini kontrol ederler. Bu nedenle hastalar sırtlarının alt kısmında, kalçalarda, bacaklarda ve ayaklarda lumbar radikülopati semptomlarını algılarlar.

Şiddetli vakaların çoğunda sfinkter kontrolü tehlikededir. Sıkışma, siyatik sinirin çıkışında oluşursa, en yaygın semptom sırtın alt kısmından, bacakların arkasından ayaklara kadar uzanan ağrıdır. Bu durum siyatik olarak bilinir.

Tedavi

kadın erkek fizyoterapi bacaklar
Fizyoterapi ve egzersiz, radikülopatisi olan bazı hastalar için yeterli olabilir. Ancak diğerleri için ilaç ve diğer müdahaleler gerekir.

Doktorlar, tedaviyi sinir sıkışmasının nedenini çözmek üzerine odaklamalılardır çünkü sinir yeniden düzgün çalışmaya başladığında semptomlar yok olacaktır.

Radikülopatisi olan hastaların çoğu fizyoterapiye ve egzersize iyi cevap verirler. Ancak bazı durumlarda, ağrıları onları pasifleştirecek bir noktada olduğunda hastalara ilaç vermek gerekebilir.

Semptomların başlangıcından sorunun çözümüne kadar geçen süre hastadan hastaya büyük ölçüde değişkenlik gösterebilir. Çünkü bu süre iki faktöre bağlıdır: 

  • Semptomların şiddeti. Hastanın ağrısı çok fazlaysa doktorlar öncelikle onu azaltmayı ve daha sonra sebebini tedavi etme yoluna gitmeyi tercih edeceklerdir.
  • Sinir sıkışmasının sebebi. Bir çatlak veya tümör cerrahi yaklaşımı gerektirebilir. Bu da sonra gelecek tedaviyi değiştirecektir. Ayrıca sorunun çözüm süresi değişkendir. Öte yandan tıp profesyonelleri, iyi bir egzersiz programıyla bir disk sorununu iyileştirebilirler.

İki kişide aynı semptomlar görülse bile bu kişilere çok farklı tedavilerin uygulanması gerekebilir. Bu nedenle medikal bir tanı konması önemlidir. Sebep ne kadar çabuk belirlenirse, tedavi o kadar başarılı olacaktır.

Radikülopati sorununuz olduğunu düşünüyorsanız gidip bir doktora görünün. Durumunuzu değerlendirip bir tedavi planına karar vermenize yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.