Saç Dökülmesinin 10 Olası Nedeni
Her duş aldığınızda kel kalmaktan mı korkuyorsunuz? Tarağınızda çok fazla saç mı var? Saç dökülmesinin belli başlı nedenleri vardır.
Birkaç saç telinin dökülmesi normal olsa da, duş zemininde, tarakta veya yastıkta saç kümeleri görmek bir terslik olduğunun göstergesidir.
Bugünkü yazımızda, saç dökülmesinin olası nedenlerinden bahsedeceğiz.
Saç dökülmesi ne zaman normaldir?
Bazı insanlar için saç dökülmesi yıkıcı olabilir. Bununla birlikte, saç dökülmesinin her zaman endişelenilecek “kötü” bir şey olmadığını bilmelisiniz.
Günde 50 ila 100 tel saç kaybetmek normaldir.
Saç, uzama ve dökülme gibi farklı aşamalardan geçtiği için saç dökülmesi fizyolojiktir. Bu aşamaları bilmek önemlidir. Saçlarınız döküldüğünde, yeni ve sağlıklı saçlar için “yer açıldığının” bilincinde olmalısınız.
Bu takas doğal bir süreçtir ve çoğu durumda dökülen saç tellerinin yerine yenileri çıkar.
Bunun yanı sıra, yılın belirli zamanlarında saç dökülmesi azalabilir ve artabilir. Bu da normaldir. Örneğin, sonbahar mevsiminde saç dökülmesinde bir artış görülür.
Endişe etmenizi ve önlem almanızı gerektiren durumlar, tarağınızdaki saç miktarı değil kafa derinizin şeklidir.
Örneğin, saçların topluca döküldüğü “kel bölgeler” varsa veya saç tellerinde gözle görülür bir şekilde azalma varsa, bu bir şeylerin yolunda gitmediğini göstermektedir.
Bu yazımızı da okuyun: Parlak Saçlar için 5 İpucu
Saçlar neden dökülür? Bazı olası nedenler
Normal saç dökülmesinin ya da mevsimsel faktörlerin yanı sıra, saç kaybını artıran bazı başka faktörler olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekir:
1. Kötü beslenme
Kısıtlayıcı diyetler, öğünlerin atlanması (özellikle kahvaltı) ve çok hızlı yemek, saç dökülmesinin ve diğer sağlık sorunlarının ana nedenlerinden biridir.
Kötü beslenme hem iç hem de dış sağlığımızı etkiler, bu yüzden cildinizde kararan bölgeler olabilir ve tırnaklarınız güçsüzleşebilir.
2. Kansızlık
Kandaki demir eksikliği de saç dökülmesine neden olabilir.
Menstrüasyon sırasında kadınlarda genellikle demir seviyesi azalır ve saç dökülmesi artar. Kansızlık sorunu yaşayan kişilerde de buna benzer bir durum görülür.
3. Farmasötik ilaçların kullanımı
Saç dökülmesi birçok farmasötik ilacın yan etkileri arasındadır. Özellikle beta-bloker, heparin, amfetamin veya L-DOPA içeren ilaçlara dikkat edin.
4. Kimyasal ürünler
Çoğu kez “saçlarımıza her şeyi uygulamanın” olumsuz sonuçları vardır. Saç dökülmesi ve kelliğe karşı ilaçların fazlaca kullanımı da buna dahildir.
Boya veya kimyasal düzleştiriciler gibi belirli ürünler, saç köklerini zayıflatan ve daha hızlı dökülmesine neden olan, amonyak gibi sağlık için zararlı bileşenler içerir.
Saçlarınız çok fazla dökülüyorsa, bir süre boyamayı bırakmayı veya yavaş yavaş azaltmayı düşünün.
5. Hormonal değişiklikler
Menstrüasyonda meydana gelen demir eksikliğine ek olarak, adet döngüsü sırasında hormonların “kökten değiştiğini” ve bu değişimin kafa derinize zarar verebileceğini bilmeniz gerekir.
Aynı şey hamilelik, doğum, menopoz ve hatta bazı hastalıklarda veya hormon seviyelerinin değiştirildiği durumlar (örneğin doğurganlık tedavileri) için de geçerlidir.
6. Tiroid problemleri
Tiroid bezi gerektiği gibi çalışmıyorsa ve normalden daha yavaş çalışıyorsa, bu durumun sağlığınız üzerinde çok fazla etkisi vardır.
Bu etkilerden bir tanesi de saç dökülmesidir. Bununla birlikte, tiroid komplikasyonları belirli alanlarda “kel noktalara” değil, saçın her bölgesinde dökülmelere yol açar.
Duş zemininde, tarağınızda ve yastığınızda dökülen saçları görebilirsiniz.
7. Stres
Günlük meseleler, sorumluluklar, işlerin birikmesi, ani değişiklikler… Bunların hepsi strese neden olur ve stres de saç dökülmesi gibi çeşitli sonuçlar doğurabilir.
Saç dökülmesi, stresli süreçlerden veya durumlardan aylar sonra bile ortaya çıkabilir. Ek sorumluluklar (yıl sonu finansal raporu gibi) ortaya çıktığında ya da önemli bir olay (taşınma, düğünler…) olduğunda saçlarınızda bir değişim gözlemleyebilirsiniz.
8. Sert davranmak
Saç dökülmesini engellemek için saçlarınıza nazik davranmanız gerekir.
Çoğunlukla lastik tokalar kullanarak saçlarınızı sıkı bir şekilde toplarsanız, saç düzleştirici ve kurutucu kullanırsanız veya saçınızı at kuyruğu yaparak uyursanız bunların hepsi saçlarınızın zarar görmesine ve saç tellerinin zayıflamasına yol açabilir.
Buna ek olarak, plastik taraklardan ve sert fırçalardan uzak durmaya özen gösterin çünkü bunlar saça zarar verir ve her dokunuşta saçlarınızı koparır.
9. Depresyon
Buna inanmayabilirsiniz, ama depresyon veya özgüven sorunları gibi duygular da fiziksel ve estetik sağlığa zarar verir.
Saçla ilgili pek çok sorun, çoğu zaman üstesinden gelemeyeceğiniz bir travma ya da duygusal bir acıya neden olur.
10. Mevsim değişiklikleri
Önemli ölçüde evrimleşmiş olsak da, hala atalarımızla bazı ortak özelliklerimiz vardır.
Saç dökülmesi, çevredeki iklim değişikliklerine uyum sağlamak için vücudun doğal bir tepkisidir.
Eğer bir evcil hayvanınız varsa, aynı süreci onda da gözlemleyebilirsiniz. Bazı mevsimlerde daha fazla tüy dökecektir ancak bunun için bir tedaviye gerek yoktur.
Tüy dökerek yaz aylarında serin kışın ise ılık kalırlar. İnsan vücudu da benzer bir sisteme sahiptir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- MedlinePlus. Problemas del cabello. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/hairproblems.html. Accessed 11/15, 2018.
- Pareja B. Alopecia por medicamentos. Folia Dermatológica Peruana 1998; 9(3): 48-52.
- Saber Vivir. 10 consejos para controlar la caída del cabello. 2018. Available at: https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/consejos-para-controlar-caida-cabello_1669/1. Accessed 11/15, 2018.
- Wikipedia. Anfetamina. 2018. Available at: https://es.wikipedia.org/wiki/Anfetamina. Accessed 11/15, 2018.