Salatalık Suyu ve Faydaları: Keşfedin
Salatalık suyu, sağlıklı, besleyici ve çok yönlü bir içecektir. Yüksek besin içeriği nedeniyle, sebze yemenin genel avantajlarının ötesine de geçen birçok başka faydayı bünyesinde barındırır.
Vücudumuza yaptığı katkılardan bazıları ise şunlardır: vücudun yaşamsal faliyetlerini iyileştirir, böbrek kalsifikasyonlarının ortadan kaldırılmasını sağlar ve obezite riskini azaltır.
Salatalık, dünyada en yaygın şekilde bulabileceğiniz tropikal sebzelerden birisidir. Genellikle turşu yapmak için kullanılır ancak bunun sonucu olarak besin değerinin çoğu bu süreçte ortadan kaybolur.
Salatalığın sadece suyunu tüketmek, bütün olarak yemekten daha az faydaya sahip olabilir. Bunun nedeni, salatalığın suyunu çıkardığınızda geriye kalan liflerinden yararlanamamanız olarak açılanabilir.
Sağlam ve bütün bir salatalığın içinde karbonhidratlar bulunmaktadır. Bu nedenle günlük olarak salatalık suyu içiyorsanız eğer, bu esnada kaybolan lifleri telafi edebilmek için başka sebzeleri de tüketmenizi önemle tavsiye ediyoruz.
Salatalığın suyunu çıkardıktan sonra geriye kalan lifleri kullanmanız hala mümkündür. Bu artık maddeleri mikserinizden toplayın ve ardından dondurun. Sonrasından dilediğiniz zaman patates püresine, çorbalara ve çeşitli soslara bu lifli gıdayı kolaylıkla ekleyebilirsiniz.
Şu da ilginizi çekebilir: Limon, Zencefil ve Salatalık ile Detoks
Salatalığın besin değeri
Salatalık, etkileyici miktarda doğal saf suyu bünyesinde barındırır (yaklaşık olarak % 96), bu su miktarı normal içme suyundan çok daha faydalı ve önemlidir. Salatalığın kabuğunda ise önemli miktarda A vitamini bulunmaktadır, bu nedenle bu sebzeyi soymadan tüketmenizi öneriyoruz.
Ayrıca bu gıda maddesi, alkali oluşturan mineralleri de içermektedir; bakterilere ve birçok hastalığa karşı savaşmanıza yardımcı olan, alkali bir ortamın yaratılmasına yardımcı olur.
Salatalık, A ve C vitaminleri bakımından (her ikisi de antioksidan bileşenlerdir) mükemmel bir kaynaktır; içerisinde bol miktarda manganez, molibden, potasyum, silis ve kükürt; az miktarlarda da B vitamini kompleksi, sodyum, kalsiyum ve fosfor bulunur.
Dahası, göze ve cilde temas ettiğinde işinize yarayacak güzellik hilelerini de size sağlar. Bunun nedeni ise içerdiği kafeik asitten kaynaklanır; bu sebze, sıvı tutulmasını önlemenize de yardımcı olur ve topikal olarak uygulandığında gözlerde meydana gelen şişliği azaltır.
Sağlığa olan faydaları
Çoğu insan, salatalığın vücuda sağladığı muazzam faydalardan habersizdir ve hatta bu yiyeceği yemekten kaçınılanlar bile bulunmaktadır. Bu sebze, bazı insanlar için “sıkıcı” olsa da gerçek şu ki, her açıdan oldukça yenileyici ve faydalıdır. Taze salatalık suyunu tüketmenin faydalarının bir listesi aşağıdadır:
Asidite
Salatalık suyunda bulunan minerallerin alkali olması, kanınızın pH’ını düzenler ve bu sayede asitlilik durumunu nötr hale getirmenize yardımcı olur. Bu yiyecek, gastrit ve oniki bağırsakta meydana gelen ülserin tedavisinde de önerilmektedir.
Kan basıncı
Tıpkı kereviz gibi bu renksiz içecek de, içinde bulunan mineraller ve sodyum izleri nedeniyle kan basıncınızı düzenlemenize yardımcı olabilir.
Bağ dokular
Salatalık suyu, kemikler, kaslar, kıkırdaklar, bağlar ve tendonlar gibi vücudunuzda bulunan bağ dokuların doğru şekilde oluşmasına yardımcı olur ve vücut için mükemmel bir silika kaynağıdır.
Soğutucu etkiye sahiptir
Kuru ve sıcak havalarda, kereviz suyu ile karıştırılmış bir bardak salatalık suyunu içmeniz, vücut ısınızı normale döndürmenize yardımcı olur.
İdrar söktürücü
Salatalık suyu, idrar yoluyla atık maddeleri vücudunuzdan uzaklaştırır. Ayrıca böbrek taşlarının çözünmesine de yardımcı olur.
Ateş
Salatalık suyu, vücut sıcaklığını düzenleyen birtakım özelliklere sahiptir ve ateşiniz olduğunda vücut sıcaklığınızı düşürmek için kullanabileceğiniz bir içeceğe dönüşür.
Bu yazımıza da bir göz atın: Havuçların Sağlığa İnanılmaz Faydaları
İltihap
Bu içecek, eklemlerde iltihaplanmaya neden olan ürik asitle mücadele ediyorsanız sizin için mükemmel bir ilaçtır. Günlük olarak tükettiğiniz zaman, eklemleri iltihaptan temizlemenize yardımcı olur.
Böylece ürik asitten kurtulduğunuz için ağrılarınız da azalır. Aynı zamanda artrit, astım ve gut gibi diğer hastalıkların tedavisine de yardımcı olur.
Saçların uzaması için
Salatalıkta bulunan silikon ve kükürt, özellikle saç tellerinizin daha hızlı uzamasını istiyorsanız bu konuda size yardımcı olabilir. Salatalık suyunu, havuç, marul veya ıspanak suyu ile karıştırarak tüketebilirsiniz.
Cilt sorunları
Salatalıkta fazlaca bulunan C vitamini ve antioksidanlar, birçok güzellik kreminde bulunur ve egzama, sedef hastalığı, akne gibi cilt sorunlarının tedavisinde etkili olarak kullanılır.
Sıvı tutulması
Salatalık, vücuda gerekli olan elektrolitleri sağlar ve hücrelerin hidrasyonunu yeniler, böylece sıvı tutulmasını da azaltmış olur.
K vitamini
Salatalık suyu, K vitamininin eksikliğinde ortaya çıkan burun kanaması, morarma ve diş eti kanaması gibi problemleri önler, bu olumsuz etkilerle savaşır.
Bazı alışveriş tavsiyeleri
Alışveriş yaparken, koyu yeşil ve sert salatalıkları seçmeye özen gösterin. Her iki ucunun sarımsı veya buruşmuş olanlarından kaçının. Daha ince görünen salatalıklarda, daha kalın olanlara nazaran daha az tohum bulunmaktadır.
Aldığınız salatalıkları taze tutmak için mutlaka buzdolabında saklayın. Kesilmiş salatalıkları, sarılı halde veya hava geçirmez bir kapta muhafaza edilmelisiniz ve yine buzdolabında tutmalısınız. Bu salatalıkları en fazla bir veya iki gün içinde tüketin.
Tek başına salatalık suyunu tüketmenin yanı sıra, diğer sağlıklı smoothieleri hazırlarken de bu faydalı yiyeceği temel bir madde olarak kullanabilirsiniz. Örneğin, dondurulmuş kavun toplarıyla, taze nane ile ya da çilek ve fesleğen ile bu lezzetli yiyeceği karıştırabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bernardini, C., Zannoni, A., Bertocchi, M., Tubon, I., Fernandez, M., & Forni, M. (2018). Water/ethanol extract of Cucumis sativus L. fruit attenuates lipopolysaccharide-induced inflammatory response in endothelial cells. BMC complementary and alternative medicine, 18(1), 194.
- Sánchez-del-Castillo, Felipe, González-Molina, Lucila, Moreno-Pérez, Esaú del C., Pineda-Pineda, Joel, & Reyes-González, C. Efraín. (2014). Dinámica nutrimental y rendimiento de pepino cultivado en hidroponía con y sin recirculación de la solución nutritiva. Revista fitotecnia mexicana, 37(3), 261-269. Recuperado en 18 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-73802014000300013&lng=es&tlng=es.
- Wright, C. I., Van-Buren, L., Kroner, C. I., & Koning, M. M. G. (2007). Herbal medicines as diuretics: a review of the scientific evidence. Journal of ethnopharmacology, 114(1), 1-31.
- Zhang, L., Zhang, T., Ding, L., Xu, J., Xue, C., Yanagita, T., … & Wang, Y. (2018). The Protective Activities of Dietary Sea Cucumber Cerebrosides Against Atherosclerosis Through Regulating Inflammation and Cholesterol Metabolism in Male Mice. Molecular nutrition & food research, 1800315.