Servikal Spinal Sinirler Hakkında Her Şeyi Öğrenin
Servikal spinal sinirler, omurilikten gelen sekiz servikal omurgadan, sekiz spinal sinir grubudur. Bu sekiz omur, kafatasının dibinden başlar, C-1’den C-8’e kadar uzanır.
C-1 (normalde dorsal kökü olmayan omur) hariç tüm servikal spinal sinirler bir dermatomla bağlantılıdır. Dermatom bir deri kısmıdır ve omurilik siniri tarafından desteklenir.
Spinal Sinirler
Servikal spinal sinirler, sekiz spinal siniri kapsar ve bunlar neredeyse 31-33 sinirden oluşan somatik sinir sistemine ait olan bir dizi sinirdir. Fonksiyonları da, vücudun çeşitli bölgelerini sinir sistemine bağlamaktır.
Duyusal ve motor kökten oluşurlar. Duyusal kök, ilişkili oldukları kaslara hassasiyet verir. Buna ek olarak, motor kök de kasların otomatik olarak kasılmasını sağlar. Bu oluşum sayesinde, bu gerçekleşir. Servikal spinal sinirlerin de dahil olduğu spinal sinirler şunlardır:
- 8 çift servikal sinir (C1-C8)
- 12 torasik sinir (T1-T12)
- Koksigeal sinir
- 5 sakral sinir (S1-S5)
- 5 lumbar sinir (L1-L5)
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Sinir Sistemini Güçlendiren Bitki Çayları
Spinal Sinirlerin Özellikleri
Servikal sinirler diğer bütün spinal sinirler ile aynı özelliklere sahiptir. Öncelikle bunlar, daha önce de bahsettiğimiz gibi, karışık sinirlerdir. Diğer bir deyişle, duyusal ve motor liflerden oluşurlar.
İkinci olarak, torasik sinirler (T1-T12) hariç, ventral dalların bütün bölümleri, sinir pleksus olarak bilinen çeşitli dallar oluşturur. Bu pleksuslar servikal, brakiyal ve lumbo sakral bölgelerde görülür.
Birbirine bağlı bu dallar içinde, ventral dallardan gelen lifler kesişir ve yeniden dağıtılır, böylelikle bunun sonucunda ortaya çıkan dallar farklı spinal sinirler içerir. Ek olarak, her bir ventral daldan gelenler, farklı yollar vasıtasıyla vücudun çevresine dağılır.
Bu sebepten ötürü, her uzvun kası birden fazla spinal sinir ile uyarılır. Bunun bir sonucu olarak da, eğer omurilikte veya dallardan birinde bir hasar varsa, bu uzvun tamamen kullanım dışı olması gerekmez.
Servikal Spinal Sinirler
İlk dört spinal sinirin ventral dalları servikal pleksusu oluşturur. Dallar, aşağıdaki bölgelerdeki deriyi uyaran ve böylelikle duyusal uyarıları ileten deri sinirleridir:
- Boyun
- Kulak
- Başın arka bölgesi
- Omuz
Ek olarak, diğer dallar da boynun arka kısmındaki kasları destekler. Ayrıca, frenik sinir lifleri, yani C-3 ve C-4’ten gelen grup lifler, servikal pleksustan gelmektedir. Frenik sinirler göğüs ile en önemli solunum kası olan diyafram arasındaki bölgeden geçer.
Bu yazımızı da okuyabilirsiniz: Sinirlerinizi Sakinleştirmek İçin 5 Püf Nokta
C-5 ve C-8 servikal spinal sinirlerinin ventral sinirleri, T-1’in ön dalları ile birlikte brakiyal pleksusu oluşturur. Kökleri, omuzlara ve üst uzuvlara enerji sağlamaktan sorumludur.
Son olarak, dorsal kütanöz dallar servikal fasetin uyarılmasından sorumludur. Bu köklerden, verteks (başın en üstteki yüzeyi) ve omuzlar arasındaki deri ile birlikte, baş ve boyundan gelen kas dalları oluşur.
Servikal Spinal Sinirlerin Bölümleri
Bunlar, diğer bütün spinal sinirler gibi, spinal kanalı terk ettikten sonra dorsal ve ventral dala ayrılırlar. Bu ventral ve dorsal kökler omurilikten çıkınca spinal veya dorsal kök sinir düğümünü oluşturmak için birleşir. Ardından, bu sinir düğümü şu bölümlere ayrılır:
- Ventral veya ön dallar. Bu, daha önce de belirttiğimiz gibi, servikal pleksusu oluşturmak için diğer spinal sinirlerin ön dalı ile iç içe geçen, bölünen ve anastomozları oluşturan kalın bir daldır.
- Dorsal veya arka dallar. Bu omuriliğin alt tarafta kalan bölgesidir ve yukarıda açıkladığımızdan çok daha incedir.
Sonuç olarak, servikal sinirler sinir sisteminin çok önemli bir parçasıdır. Bunlar hakkında öğrenmekten zevk aldığınızı ve çeşitli hastalık ve durumlardan kaçınmak için onlara iyi bakmanın önemini gördüğünüzü umuyoruz!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gilroy, A. M., MacPherson, B. R., Ross, L. M., Schünke, M., Schulte, E., & Schumacher, U. (2008). Nervios Craneales. In Prometheus: Atlas de Anatomía.
- SABORÍO BRENES, P. (2014). El plexo braquial. Revista OMNIA. https://doi.org/10.1016/S1286-935X(03)72271-0
- Espino de la Cueva, C., & Núlez Herrera, D. (2012). Medula espinal.
- Lesión de la médula espinal: Esperanza en la investigación. El Instituto Nacional de Trastornos Neurológicos y Accidentes Cerebrovasculares. https://espanol.ninds.nih.gov/trastornos/lesion_de_la_medula_espinal.htm
- Antonio José Carrascosa Fernández (2020). Nervios cervicales o nervios raquídeos cervicales. Dolopedia. https://dolopedia.com/articulo/nervios-cervicales-o-nervios-raquideos-cervicales#article-credits.