Sırt Ağrısı Nedeni Olan 10 Alışkanlık
Sırt ağrısı herkes için aynı nedene bağlı değildir. Çok sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olabilir ve yine de sırt ağrısına maruz kalabilirsiniz. Ancak b azı kötü alışkanlıklara ve ya yanlış bir duruşa sahip olduğunuzda, ağrı daha kötü bir hale, hareket dahi edemeyeceğiniz bir noktaya gelebilir.
Bu durum lumbalji olarak da bilinir ve günümüz toplumlarında çok yaygın olarak görülür. Sırt ağrısı çocukları, yetişkinleri ve yaşlıları güçsüz bırakabilir. Ağrı hafif ya da yoğun olabilir ve birkaç gün sonra bitebileceği gibi haftalarca da sürebilir. Dinlenmek, bu durumun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir, ama eğer ağrı gittikçe kötüleşiyorsa, en iyisi bir uzmanla görüşmektir.
Sırt ağrılarından kurtulmak için kaçınmanız gereken 10 alışkanlık
Sırt ağrısına neden olabilecek bazı alışkanlıklar şunlardır:
1. Ağır eşyalar taşımak
İster omuzlarınız, ister üst sırtınız, ister beliniz olsun ağır eşyalar taşımak dengesizliğe neden olur: bedeniniz öne doğru eğilir ve omuzlarınız bükülür. Tavsiye edilen ise, sırtta vücut ağırlığının % 10’undan fazlasını taşımamaktır. Ayrıca taşıdığınız ağırlığı farklı şekilde dağıtabilir veya pozisyonları değiştirebilirsiniz.
Şuna da bir göz atabilirsiniz: Duruşunuzu iyileştirmek ve sırt ağrınızı azaltmak için 5 tavsiye
2. Eski bir yatakta uyumak
Bir yatak, 9 ve ya 10 yıl herhangi bir uyku sorununa neden olmadan kullanılabilir. Fakat, Oklahoma Üniversitesinde yürütülen bir çalışmaya göre, yatağını her 5 yılda bir değiştiren insanlar daha iyi bir uyku çekmişler ve sırt ağrısı yaşamamışlar.
3. Yüksek topuklu ya da platformlu ayakkabı giyinmek
Yüksek topuklu ayakkabı giyindiğinizde, sırtınız kavis şeklini alır, eklemlerinizi sıkıştırır ve omurga kaslarınızı daha çok çalışmaya zorlar. Bu nedenle, uzun mesafeleri uygun olmayan ayakkabılarla yürümek hiç iyi bir fikir değildir.
Bunu keşfedin: Bacak kası geliştiren egzersizler
4. Aşırı kilolu olmak
Fazla vücut ağırlığı, omurga ve eklemler için zararlıdır. Dizlerinizi bunun için zorladığınızda, aynı şekilde ayak bileklerinize de fazladan baskı uygulanır. Eğer gereken kiloyu vermezseniz, sırtınız kısa bir süre sonra ağrımaya başlayacak ve omurganız zarar görmeye başlayacaktır.
5. Yanlış kaldırma teknikleri
Yerden ağır bir eşya kaldırdığınızda, bunu dizlerinizi kırarak yapmayı öğrenmelisiniz. Aksi halde, omurga içindeki sinirleri ve ya diskleri etkileyebilirsiniz. Ağır eşyaları kaldırırken dikkatli olmak her zaman önemlidir, çünkü bu belden uyluklara kadar yoğun bir sırt ağrısına neden olabilir.
6. Otururken ve ya yürürken yanlış duruş
Bilgisayar ve ya masa başında otururken yanlış bir duruşa sahip olmak, sırt ağrısının önemli bir nedenidir. Sırtınızı incitmenin diğer bir nedeni de omuzlar öne doğru bir şekilde yürümek. Bu nedenle, omurganızı rahatlatacak ve bu kasları güçlendirecek ve ek olarak duruşunuzu düzeltecek egzersizler yapmak temel bir öneme sahiptir.
7. Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak
Genel olarak egzersiz yapmadığınızda, bu durum hem sırtınız hem de genel anlamda bedeniniz için bazı sonuçlar doğurabilir. Hareketsiz bir yaşam tarzı sürmek, kaslarınızı zayıflatır. Bu nedenle de, herhangi bir şey yaptığınızda krampa maruz kalırsınız. Egzersiz kaslarınızı ve kemiklerinizi güçlendirir.
8. Kötü beslenme alışkanlığı
Bilindiği üzere kötü beslenme, obezite, dolaşım problemleri, osteoporoz, yüksek stres ve kardiyovasküler hastalık gibi birçok olumsuz sonuca neden olabilir. Aşırı kilolu olmak, pelvisin ileriye doğru eğilmesine, sırtta bir gerginlik yaratmaya neden olur. Eğer vücut ağırlığınızın %5 ya da %10’unu azaltabilirseniz, sırt ağrısı iyileşecektir.
9. Endişe ve stres
Eğer stresliyseniz, bu durum kaslarınızın, özellikle de boyun ve sırt kaslarınızın kasılmasına neden olur. Eğer bu kaslarınız gevşemez ise, ağrıya neden olur. Eğer bu durum doğru bir şekilde tedavi edilmezse, eninde sonunda kalıcı bir ağrıya maruz kalırsınız.
10. Soğuğa maruz kalma
Eğer soğuk olan ya da soğuğa maruz kalacağınız dış bir mekanda çalışıyorsanız, bu durum sırtınızda ya da boynunuzda çok fazla acıya neden olan kas kramplarını tetikleyebilir.
Sırt ağrısına iyi gelecek tavsiyeler
- Egzersiz yapın, çünkü kaslarınızı çalıştırmadığınız takdirde zayıflarlar.
- Aynı pozisyonda uzun bir süre ayakta durmaktan ya da oturmaktan kaçının.
- İyi bir uyku çekin, çünkü dinlenmek bedeninizin iyileşmesi için temel önemdedir.
- Nefesinize odaklanarak bazı esneme ve meditasyon egzersizleri yapın. Bu, sizin rahatlamanıza ve stresi azaltmanıza yardımcı olur.
- Kilonuza dikkat edin. Kalsiyum ve D vitamini bakımından zengin bir beslenmeye sahip olmalısınız.
- Otururken ya da ayakta dururken, iyi bir duruş sağlayın. Omurganızı düz bir sırada tutmaya çalışın.
- Omurga sağlığı açısından önerilen bir yastık ile rahat bir pozisyonda uyuyun.
- Stres seviyenizi kontrol altında tutun. Bu, kas kramplarından ve herhangi bir sırt ağrısı ve boyun ağrısından kaçınmak için önemli.
- Yoga ve meditasyon tekniklerini uygulayın, çünkü bu teknikler sırt ağrısını önler ve bütün yaşam kalitenizi artırır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Chen, K. Y., Shaparin, N., & Gritsenko, K. (2017). Low back pain. In Pain Medicine: An Essential Review. https://doi.org/10.1007/978-3-319-43133-8_121
- Maher, C., Underwood, M., & Buchbinder, R. (2017). Non-specific low back pain. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(16)30970-9
- Hoy, D., Brooks, P., Blyth, F., & Buchbinder, R. (2010). The Epidemiology of low back pain. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2010.10.002
- Chou, R., Qaseem, A., Snow, V., Casey, D., Cross, T. J., Shekelle, P., & Owens, D. K. (2007). Diagnosis and treatment of low back pain: A joint clinical practice guideline from the American College of Physicians and the American Pain Society. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/10.7326/0003-4819-147-7-200710020-00006